Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Egy nap a szegedi tűzoltólaktanyában

Szeged - Ottjártunkkor nem riasztották a szegedi tűzoltókat, de így sem tétlenkednek. Napos úti laktanyájukban szigorú beosztás szerint töltik 24 órás szolgálatukat. Hogy kiderüljön, mit csinálnak egy „nyugodt napon", Árendás Péter szolgálatparancsnok-helyettes mellé szegődtünk.

„Csak az jöjjön, aki bírja. Aki tudja, hogy végigcsinálja" – évekkel ezelőtt még az LGT dallamaira pattant ki a szemük riasztás után a szegedi tűzoltóknak. Néhány éve azonban már a „Figyelem! Riasztás!" felszólítás borzolja a lánglovagok idegeit.

Két perc múlva

– A „figyelem" szót a hétköznapi nyelvünkben nem is használjuk. Ha valaki mégis ezzel viccelődik, az a medencében landol – mondta nevetve Árendás Péter szolgálatparancsnok-helyettes, aki ezen a napon (az elmúlt pénteken – a szerk.) otthonában ébredt. Reggel hétkor vette át a szolgálatot, s hogy tesztelje a kollégák éberségét, próbariadót rendelt el. Ilyenkor a tűzoltó feküdjön akár az ágyában, olvasson a társalgóban, vagy egyen a konyhában, mindent azonnal eldob, és két perc múlva már a tűzoltóautóban, ahogy ők mondják, a gépjárműfecskendőben ül.

Mindent szerelnek

A tűzoltók szakzsargonja egyébként – csodás. Ők „beavatkoznak" a baleseteknél. Autóik nem garázsban, hanem „szertárban" állnak. A „tömlő" a slag, és mindent „szerelnek". Még az elemózsiás táskájukat is megszerelik, amikor kinyitják, hogy kivegyék belőle az ennivalót.

A gyakorlat után, talpig védőruhában spontán bemutatták a felszerelésüket a szegedi lánglovagok. Kipróbálhattam a sugárcsövet is – nem olyan könnyű megtartani, még akkor sem, ha nem működik. De ha a 40 baros nyomással ömlik belőle a víz, simán hanyatt vághat mindenkit, aki a 2 bar nyomással folydogáló csapvízhez szokott.

Árendás Péter megmutatta, hogyan kell használni a sugárcsövet Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Lelki nyomás

A tűzoltóknak nemcsak a fizikai igénybevételt kell elviselniük, hanem a lelkükre nehezedő nyomást is. Erről az ebéd utáni pihenőidőben beszélgettem a 36 éves szolgálatparancsnok-helyettessel, aki két gyermek édesapja. Elmondta: egy-egy baleset mélyen az emlékezetükbe vésődik. Az övébe az a dóci karambol, ahol egy kisgyerekeket szállító busz borult fel. A megdöbbentő látványról nem mesélnek otthon. Egymás között beszélik meg azokat a dolgokat, amelyeket egyedül nehéz lenne feldolgozni. Emiatt is nagyon összetartanak a tűzoltók – nem csak a munkában. Mivel nem érkezett riasztás, péntek este a fél tízes takarodó előtt maradt idő a szokásos közös főzőcskézésre: brassói aprópecsenye készült.

Naponta 3 riasztás

Két Dudás egy laktanyában

A tűzoltókra vonatkozó szabályok tiltják, hogy rokonok alá-fölérendeltségi viszonyban dolgozhassanak – tudtuk meg Dudás László századostól, aki elmondta: előfordult, hogy azt hitték, ő Dudás Miklós szegedi tűzoltóparancsnok fia. Valójában azonban a két Dudás: névrokon.

A tűzoltók munkanapja 24 órás: reggel 7-től másnap reggel 7-ig tart. Utána két szabadnapot kapnak. A vonulós állományban összesen 139-en dolgoznak. Egyszerre 30-an vannak szolgálatban, 7-en Algyőn, 23-an Szegeden. A tűzoltók napirendje kötött: délelőtt elméleti oktatáson vesznek részt, délután többek között karbantartási munkát végeznek a laktanyában, sportolnak, és a felszereléseket ellenőrzik. Majd következik a vacsora, fél 10-kor a takarodó – a laktanyában 3-4 ágyasak a szobák. Reggel fél 6-kor kelnek. Hét órakor adják át a szolgálatot a következő csoportnak. Naponta átlagosan háromszor vonulnak, de előfordult, hogy két nap alatt 90-szer riasztották őket. Egy kezdő tűzoltó fizetése nettó 90 ezer forint. Dudás Miklós parancsnoktól megtudtuk, a tűzoltóságnál évek óta többszörös a túljelentkezés.

Olvasóink írták

 • 8. berinszki 2008. október 08. 22:44
  „Egy tüzoltóságon a laktanyaparancsnok kényelmesen lesétál a beosztottaihoz, leül, iszik egy kávét, majd megszólal:
  - No, fiúk, lassan lehet szedelődzködni. Ég az APEH.”
 • 7. Ful 2008. október 08. 12:21
  „Tényleg milyen jól megfér a két Dudás!
  Nem győzik egymást hergelni az állomány ellen...”
 • 6. .. 2008. október 07. 19:28
  „Már megint nem volt más témája a DM-nek. Előkeresem már, hogy mikor is volt utoljára ilyen írás a tűzoltókról. Egyébként meg teljesen igaza van az első hozzászólónak. A lényeg, ami igazán foglalkoztatja a tűzoltókat, nos, az mindig kimarad.”
 • 5. tinacica 2008. október 07. 16:07
  „köszi kedves totóspan a véleményt...mivel SZERETLEK +fogadom a vélemyényed...”
 • 4. Totóspan 2008. október 07. 16:04
  „Szerintem nem lehet,mivel a nők gyengék ehez a munkához.Max diszpécsernek.Am meg sztem Krisztina ha most választasz munkát válassz valami "nőiesebbett"!”
 • 3. Böszörményi Krisztina 2008. október 07. 16:01
  „vannak női tűzoltók szegeden?ha nincs akkor lehetne?”
 • 2. Fireman 2008. október 07. 15:50
  „Szerintem pedig a fia. Ugy mint Kim Ir Szen es Kim Dzsongil”
 • 1. parázs 2008. október 07. 12:54
  „Remek cikk! Csak a lényegről nem ír.
  Az évek óta húzódó perekről, a sztrájk-jogról, a bíróság által megítélt túlmunkáról, a kieső jövedelmekről, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi szabadalom pusztítja a falfirkákat

Szeged - Új graffitimentesítő szert fejlesztett ki a szegedi egyetem kolloidkémiai tanszéke. A… Tovább olvasom