Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Egy napra fotósunk lett a hallássérült Zsófi és Vendel

Egy napra fotósunk lett a hallássérült Zsófi és VendelFotó: Kuklis István
Szeged - Egy fogyatékossággal élő fiatalokat támogató programnak köszönhetően tegnap egy napra a Délmagyarország fotóriportere lett a hallássérült Tóth Zsófia és Máté Vendel.
– Én fotós szeretnék lenni – mondta lapunknak Tóth Zsófia. – Én pedig informatikus, de a fotózás is érdekel – tette hozzá Máté Vendel. A 21 éves lány és az egy évvel fiatalabb fiú a Kreatív Formák Alapítvány Neked munka, Nekem álom! programjában vett részt. A tegnapot lapunk fotóriportereként a Vadasparkban és a Sugar&Candy cukrászüzemben, majd szerkesztőségünkben töltötték. Az állatkertben és az édességboltban a programban szintén résztvevő fogyatékossággal élő társaikat is lefotózták. Zsófia a szegedi Klúg Péter iskola végzős tanulója, Vendel hallássérülése ellenére halló fiatalokkal együtt tanul a Gábor Dénes Szakközépiskolában. A programban lapunknál már tavaly is járt egy fogyatékossággal élő fiatal, Nagy Dávid akkor a riporteri munkába kóstolt bele.
Fotósunk lett a hallássérült Zsófi és Vendel. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Zsófi elmondta: először 4-5 éve fogott kezébe fényképezőgépet. – Az első képeimet a kertünkben levő virágokról készítettem – mesélte a tiszakécskei lány. Vendelnek még nem volt a kezében komoly fényképezőgép, telefonjával készít fotókat a városban. Mindketten 70-80 százalékos hallássérüléssel születtek és 1 éves korukban kaptak először hallókészüléket, miután kiderült: nem reagálnak a hangokra. – Mivel a hallásunkkal és a beszédünkkel van probléma, a látásunk és a képi világunk fejlettebb. Talán ezért is lehetnénk jók fotósoknak – magyarázta Vendel. A fiatalokat egyből mélyvízbe dobtuk. Az Agórából a Vadaspark felé vettük az irányt, ahol a tűzoltók a fogyatékossággal élő Csanádi Andrásnak mutatták be munkájukat.
Nézze meg hallássérült vendégfotósaink képeit! Fotó: Tóth Zsófia és Máté Vendel - GALÉRIA

– Imádom az állatokat – mondta boldogan Zsófi, és az úton szinte mindent lefotózott. Lencsevégre kapott zsiráfetetést, kengurut, szurikátát, rozsomákot és őzet is. Kuklis István fotórovatvezető-helyettes megmutatta nekik azokat a szögeket, beállításokat, ahonnan a legjobb képeket tudják készíteni. Zsófi és Vendel tegnapi lapszámunkat is kezébe kapta, a fotókat tanulmányozták benne. – Hogyan lehet ilyen közeli képet készíteni a forgalomról? – mutatott Vendel a Csongrádi sugárúti buszmegálló felújításról szóló cikkünkhöz készült fotóra. A vadasparki fotózás mindkettőjüknek nagyon tetszett. – Csak az objektív volt nehéz egy kicsit – magyarázta Zsófi.

A cukrászüzemben már teljesen elengedtük a kezüket. Zsófira és Vendelre volt bízva, hogy az itt sütinyalókákat készítő hallássérült és értelmileg akadályozott Zámbó Jánost és a programban szintén részvevő Tóth Gabriellát fotóikhoz instruálják. Remekül vették az akadályt. Visszatérve szerkesztőségünkbe közösen választottuk ki legjobb képeiket, amiket meg is szerkesztettek. Levittük őket nyomdánkba is, hogy lássák: a fotók hogyan kerülnek bele a másnapi nyomtatott újságba. – A fotózás és a képszerkesztés volt a legjobb. Olyan a fotóriporterkedés, mintha nem is munka, hanem szórakozás lenne – mondta búcsúzóul Vendel.
Tudta?

A Neked munka, Nekem álom! kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza a munkáltatókat a fogyatékossággal élőkhöz. A szegedi Kreatív Formák Alapítvány fővárosi mintára tavaly szervezte meg először a programot Csongrád megyében – akkor 8, idén már 18 fogyatékossággal élő fiatalt „közvetítettek" ki az őket leginkább érdeklő munkahelyekre, munkakörökbe. A programban résztvevő fiatalok idén többek között fotóriporterek, tűzoltók, cukrászok, kormányablak ügyintézők és könyvtárosok lehettek egy napra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma még kitart a nagy meleg - a reggeli kávéhoz pedig szemezgessen tegnapi híreinkből!

Ma még kitart a nagy meleg - a reggeli kávéhoz pedig szemezgessen tegnapi híreinkből!
Szerdán még kitart a meleg, a hajnali 12-16 fok után napközben 29-33 fokot mérhetünk. Tovább olvasom