Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Egy óráig sem tartott a szegedi közgyűlés

Szeged - Nem szavazták meg a napirendet, így érdemi munka nélkül véget ért a közgyűlés. Sajtótájékoztatókon indokoltak a képviselők.
Bohács: figyelmeztetésnek szánták

10.32:
A reggeli pénzügyi bizottsági ülésen 8,4 millárd rulírozó hitelről kellett azonnal dönteni, ez megengedhetetlen. Ilyen fontos kérdésekben ilyen döntésre nem lehet kényszeríteni a képviselőket - indokolta Bohács Zsolt frakcióvezető a történteket. A hitelt a város működőképességének érdekében jóvá hagyták, de azzal, hogy nem szavazták meg a napirendet, a tiltakozásukat fejezték ki az eljárással szemben. Tudomásul kell venni, hogy a közgyűlési többséget adó frakció véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni - mondta. Megengedhetetlennek nevezte azt is, hogy a polgármester úgy írt alá szerződést a püspökkel, hogy azt a közgyűlésnek előbb jóvá kellett volna hagyni, de ez nem történt meg.

A Fidesz-KDNP szeretne rendkívüli közgyűlést a nyáron, de még nem tudják, hogy mikor.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Solymos László (MSZP) alpolgármester a fideszes frakcióvezető szavaira reagálva közölte, a rulírozó hitel meghosszabbítása korábban polgármesteri hatáskörbe tartozott, a szervezeti és működési szabályzat megváltoztatása után került a pénzügyi bizottsághoz. A hitelszerződés meghosszabbítása nem érintette a közgyűlés napirendjét.

Mindenki Juhász Gyulára kíváncsi

A Jobbik Szegedi Szervezete közleményt adott ki, melyben az áll, hogy a mai közgyűlést  bohóckodásnak tartják. "Nem értjük, hogy mi értelme volt a kezdés körüli cirkusznak. Hol volt Juhász Gyula? Miért nem tud a Fidesz-KDNP rendet tartani képviselői között? A jegyző jogszerű leváltása mellett kiállunk, de ilyen keretek között ez egy vicc. A Jobbik Szegedi Szervezete nem szavazta meg a napirend elfogadását azért, hogy haladékot adjunk a legnagyobb frakciónak. Kérjük, hogy rendezzék belső viszonyaikat! Továbbá megkérünk minden képviselőt, hogy felelősséggel végezze munkáját Szegedért. Kérjük az MSZP szolnoki emberét ne mossa össze a történteket politikai céljai érdekében és inkább arra válaszoljon miért nem támogatták tegnap képviselői, hogy a mozi kapcsán vizsgáló bizottság alakuljon." Juhász Gyulát kerestük, de nem kívánt nyilatkozni.

Botka: a feszültség szétfeszítette a Fidesz-KDNP-t

10.14: Nem volt még példa a rendszerváltás óta arra Szegeden, hogy a közgyűlés ne fogadja el a saját napirendjét - kezdte Botka László. Szerinte törvényszerű ami történt, mert a Fidesz-KDNP nem volt hajlandó az együttműködésre, a közgyűlési többség folyamatos háborút indított a polgármester ellen. "A frakció ma szétesett, a megsértődött képviselő nem jelent meg (Juhász Gyula nem volt ott a közgyűlésen), az egy fős többséget a Jobbikkal nem tudták érvényesíteni."

"A Fidesz a saját ügyeivel foglalkozott, saját zsákmányának tekintette az önkormányzati cégeket. Annyi balhét halmoztak fel, hogy a fesztülség szétfeszítette a frakciót." - fogalmazott a polgármester. Azt mondta, a Fidesz-KDNP képviselőinek többsége Szegedért akarna dolgozni, "de ezt a héják nem hagyták". Szerinte eljött a pillanat, hogy "újra kezet nyújtson a frakciónak, és egységes városvezetést alakítsanak ki." A város érdekében gondolják végig a helyzetet, utána az ajtaja nyitva áll a képviselők előtt - mondta.

Napirend nélküli közgyűlés volt, nyári szünet következik - válaszolta arra az újságírói kérdésre, hogy mikor lesz a következő ülés.

Alku?

10.19:
Nem a sajtótájékoztató részeként, de még a sajtó előtt a polgármester közölte, "a jobbikos ember" azt mondta: csak akkor szavazza meg a főjegyző leváltását, ha Sódar Istvánt békény hagyják. Juhász Gyula pedig azt mondta, hogy akkor szavazza meg ugyanazt, ha a püspökkel kötött megállapodást (az Árpád nevelőotthon ügyét) nem szavazza meg a közgyűlés.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Vége a közgyűlésnek

9.40:
A napirendet nem szavazzák meg, így vége a közgyűlésnek. Kezdődnek a sajtótájékoztatók.

Mózes Ervin törvényességi észrevétele: Hat ponton törvénysértő a leváltását célzó előterjesztés. Ezek a következők: Gyimesi László önkormányzati képviselőként jegyzi az előterjesztést, de az szmsz szerint sürgősségi jegyzésére önkormányzati képviselő nem jogosult. A frakció nevében tette az előterjesztést, de a frakció nem önkormányzati szerv, így jogilag ez értelmezhetetlen. A sürgősségi indítványt indokolni kell, ebben viszont nem szerepel indoklás. A köztisztviselői törvény szerint betöltött álláshelyre akkor lehet pályázatot kiírni, ha nyolc nappal előtte az érintettet értesítik, ám ez nem történt meg. Közgyűlést mint vezetőjét a jegyző megsértette - ez is szerepel az előterjesztésben, de a közgyűlés a jegyzőnek nem vezetője. Nincs hatályban olyan jogszabály, ami alapján a bizalomvesztés alapulhat.

Hoppá, kezdődik!

9.31:
Napirend előtt senki nem akar beszélni.

Már itt vannak, de szünetet kérnek

9.26:
Újra megpróbálják, már itt a Fidesz-KDNP, indulhat a közgyűlés! Haág Zalán(KDNP)  napirend előtt 5 perc szünetet kért. Póda Jenő(Fidesz)  azt mondja a sajtónak, hogy nincs megfelelően előkészítve a közgyűlés, emiatt tartottak frakcióülést, azért nem voltak itt.

Jaj, mi lesz?

9.23: Hüvös László és Kohári Nándor a teremben!  Legalábbis az előbb itt voltak...már kimentek.

Közgyűlés a torony alatt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Határozatképtelen a közgyűlés

9.20: Kezdünk, illetve csak kezdenénk. A Fidesz-KDNP nincs jelen, állítólag frakcióülést tartanak - bár ezt nem jelentették be és hiányzást sem jelentettek.Keresztúri Farkas Csaba nem akar "részt venni a színjátékban".  Botka László elmondja, hogy határozatképtelen a közgyűlés. Szünetet rendel el, a frakcióvezetőket, valamint az LMP és a Jobbik képviselőjét a polgármester az irodájába hívja.

Még mindig várunk...

9.13:
Rendkívüli érdeklődés a karzaton, a Fidesz-KDNP azonban hiányzik. Reggel még láttuk Gyimesi Lászlót és Bohács Zsolt frakcióvezetőt. Az első napirendi pont egyébként Gyimesi László sürgősségi indítványa lenne Mózes Ervin címzetes főjegyző leváltásáról.

Eltűnt a Fidesz-KDNP

9.10:
Még el sem kezdődött a közgyűlés, a sajtóhoz egyesével érkeznek bejelentést tenni a mai ülés szereplői. Sódar István, az IH igazgatója a következőket mondta: - Mindent meg fogok tenni, hogy a mozi a jövő héten kinyisson. Most tárgyalok az engedélyeket beszerző céggel, felveszem a tűzoltósággal és a mozi dolgozóival a kapcsolatot - jelentette be a sajtónak Sódar István az IH igazgatója.

Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) azt közölte, a pénzügyi bizottság ülésén a Fidesz-KDNP képviselői azt mondták, hogy nem biztos, hogy részt vesznek a közgyűlésen. "Ha ez megtörténik, ez a legnagyobb mutyikoalíció, ami létezik". Nem először nyújtják be a jegyző leváltására irányuló előterjesztésüket, most pedig elképzelhető, hogy nem vesznek részt az ülésen - fogalmazott.

Olvasóink írták

139 hozzászólás
 • 139. jozko 2011. július 10. 01:33
  „"Lőtávolságon kívül" voltam egy ideig.
  Most tudtam időt szakítani a szegedi történések áttekintésére.

  Úgy látom, a címzetes főjegyző úr kapott egy kis haladékot,
  támadt egy kis huzavona, afféle "ítélkezési szünet" következik---

  Az "alapállásom" változatlan :
  Ezt a helyzetet a szegedi választópolgárok generálták, a felemás döntésükkel.
  Botka László polgármester úr továbbra is szent tehén a haladás útjában-
  hihetetlen ambícióval, győzni akarással.
  Ő fogja elsőként megérezni: áldás vagy átok számára az, hogy nem tud veszíteni!

  A hatalmi torzsalkodás árát azok fizetik meg, akik ezt előidézték:
  Szeged választópolgárai.
  A legnagyobb tudomány a dönteni tudás tudománya.
  Van még mit tanulnunk.”
 • 138. Sándor. 2011. július 02. 23:30
  „Tisztelt "sügér63",
  Az értelmes embert sok minden jellemzi. Nagyon sok minden, szerintem. Például az, hogy nem áll le olyan emberekkel vitatkozni, sőt beszélgetni sem, akik szentül meg vannak győződve arról, hogy ők "értelmes" emberek és akiknek més a véleménye, az már nem értelmes. Sajnálom, hogy meggondolatlanul, belementem ebbe a rövid beszélgetésbe. Nem ismerem Önt, de elkéozelésem van a személyiségéről. Részemről itt a vége”
 • 137. csakhogy 2011. július 02. 09:13
  „http://penzcentrum.hu/adozas/nyugdijreform_lottek_a_16_szazalekos_szemelyi_jovedelemadonak.1028852.html”
 • 136. Satnya 2011. július 02. 04:13
  „Gittegylet.”
 • 135. sügér63 2011. július 01. 18:59
  „Kedves 134. Sándor! POnt az ilyen emberkéknek szólt az üzenetem.A látszatnál es a hamis tényeknél kell tovább látni.Ismerd fel hibáidat -ez az első lépés az értelem felé- <moderálva>”
 • 134. Sándor. 2011. július 01. 15:15
  „Ejnye, ejnye kedves "sügér63" Ha Ön értelmes embernek tartja magát, ahogy írta, akkor a másképpen gondolkodókat nem kellene, nem értelmesnek tartania. Nekem más a véleményem . A város hatalmas fejlődésen ment, megy keresztül, Botka és csapata vezetésével. Ismétlem, én ettől a véleménytől eltérő nézeteket vallókat is értelmesnek tartom. Sajnos, én ilyen vagyok”
 • 133. sügér63 2011. július 01. 14:27
  „Most már végérvényesesn mennie kellene Botkának és <moderálva> szocialista csapatának, akik folyamatosan igyekeznek Szegedet tönkretenni.Sajnos ezt csak az értelmesek látják.”
 • 132. Szecskamester 2011. július 01. 13:38
  „Óvoda...”
 • 131. szandokán 2011. július 01. 11:00
  „<moderálva>”
 • 130. teebee 2011. július 01. 09:09
  „<moderálva>”
 • 129. Mogyoró 2011. július 01. 01:34
  „Elzavarni a francba ezeket a lógósokat, nem csinálnak semmit a pénzért, de még az a kicsi is büdös nekik, szívesen látnám ezt a bandát utcát takarítani és füvet nyírni szép sárga csíkos mellénykében, bár elnézve őket hasznot akkor sem hoznának a városnak. A Tisza parton is lehetne szemetet szedni, legalább valami hasznosat csinálnának, bár vigyázni kéne rájuk, hogy szemét szedés helyett nehogy dumáljanak, mert csak ahhoz értenek. ÚJ KÉPVISELŐ TESTÜLET VÁLASZTÁST DE SÜRGŐSEN, HÍVJUK VISSZA AZ ALKALMATLAN BANDÁT!!!!!”
 • 128. Juhi 2011. június 30. 21:48
  „Már nagyon rohad a narancs! Ideje kidobni a kukába!!!!!!!!!!!!!!”
 • 127. Agyalapi 2011. június 30. 21:27
  „Világos, hogy az esztergomi példát akarják követni, de a bunkóságot egy bizonyos pontnál tovább nem lehet hajazni.”
 • 126. Triton 2011. június 30. 20:30
  „Gratulálok "fideszes" fiúk, és lányok! Szégyen immár 8 éve és 8 hónapja, amit csináltok. Az ember azt gondolná, hogy nem lehet alacsonyabbra sűllyedni, de ti minden KGY alkalmával bebizonyítjátok, hogy de igen lehet!
  Országos Fidesz! Tessék visszahozni a rendszerváltás óta egyetlen nyertes valóban FIDESZES csapatot. Csak Tőlük tart Botka!”
 • 125. Commander-V2 2011. június 30. 20:20
  „112: hejj de egyszeru gondolkodasod van! Az iratokkal manipulalo, komoly anyagi kart okozo Sonkaember nem attol hiteles hogy Botka ki akarja penderiteni, mert akkor a Botka nappalijaban kellemetlenul zummogo budosbogar is egybol hiteles lenne, mert Botka arra is teljes erovel tamad. Sonkaember akkor valna hitelesse ha jobb IH-t, mozit, partfurdot es SZIN-t csinalna mint Der es Boros. A SZIN fogadni merek rosszabb lesz, meg annyi profit sem lesz mint eddig, a partfurdot ki sem volt kepes nyitni, a mozis manovereit es a sulysapi mutyi gyanus dolgot nem is emlitem. Botranyos ami most az IH-ban munka elnevezessel folyik, te is tudod, en is tudom, mindenki tudja es ez az egesz a Fideszt teszi tonkre. Kereszturi es Sonkaember helyett Botka altal felberelt profi provokatorok sem okozhatnanak nagyobb karokat a jobboldalnak, mint azok ketten, a magat profi osszekotonek kepzelo de igazabol gyermeteg Kacsamadarral egyetemben. Most hogy Sonkaember kapott par honap haladekot, bizonyithat!”
 • 124. palimadar 2011. június 30. 19:54
  „"Köszönöm "mattil" elolvastam. Juász képviselő azt gondolom téved, ha úgy ítéli meg, hogy Botka befolyásolta a üspököt, ami ugye nagyon bizar dolognak tűnik. Egyben, püspök atyának egy újabb sértést is jelenthet. Nagyon messzire ment el."

  Ez a hét vicce.

  (Inkább a kölcsönös előnyök mentén mozogtak a tárgyalások.)”
 • 123. putyo09 2011. június 30. 19:31
  „Az egyházról jut eszembe...
  http://tinyurl.com/63wt4pu”
 • 122. Sándor. 2011. június 30. 18:28
  „Köszönöm "mattil" elolvastam. Juász képviselő azt gondolom téved, ha úgy ítéli meg, hogy Botka befolyásolta a üspököt, ami ugye nagyon bizar dolognak tűnik. Egyben, püspök atyának egy újabb sértést is jelenthet. Nagyon messzire ment el.
  Miért nem lehet elhinni azt, hogy a város és az egyház valamely témakörben azonos állásponton van??”
 • 121. sztuti 2011. június 30. 18:27
  „Én féltem Juhász Gyula egészségét. Mondjon inkább le...”
 • 120. teebee 2011. június 30. 18:25
  „Kíváncsi vagyok hogy ki szerint független Mózes?”
139 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vált be a tolvajtrükk

Szeged - Nem járt sikerrel az a két lány, aki szerda délben kozmetikai termékeket szeretett volona… Tovább olvasom