Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Egy órán át marcangolták az övéit védő Goofyt

Szeged - Két éhes, megvadult kutya tört be egy háromgyermekes család sziksósfürdői házának kertjébe.
Halálra marták a hatalmas, malamut házőrzőt, majd a fészerben tartott nyulakat támadták meg. A hazaérő házaspár hívta ki a szakembert, aki befogta a boxereket, amelyekért később jelentkezett gazdájuk. A kisgyermekes anyuka hálát ad a sorsnak, hogy nem voltak otthon a gyakran az udvarban játszó kicsik.

– Hazaérek, és azt látom: Goofy, a malamut kutyánk benn fekszik az udvarunkban, a kennelje mellett. Tiszta vér, a rendőrök a kapu előtt állnak. Azt mondják: két kutya betört a kertünkbe, azok támadták meg. A kertből iszonyatos sivítást hallok: a két éhes boxer ekkor már a nyulainkat akarja szétszedni – eleveníti fel a karácsony előtt néhány nappal történteket Juhász-Vargáné Pusztay Erzsébet. A 30 éves, háromgyermekes anyuka Sziksósfürdőn él családjával. – A rendőrök hívtak haza minket. Annyira engedtek be, hogy kihozzam a kisebb kutyánkat – őt védte Goofy, a nagyobbik, akin a közben megérkező férjemmel láttuk, még él. Hívtuk az állatorvost és a gyepmestert. Utóbbi nemsokára befogta a két boxert. Megállapította, hogy nagyon le vannak soványodva, valószínűleg az éhség miatt estek a nyulainknak – meséli az édesanya, férje, Juhász-Varga István pedig hozzáteszi: – Mikor az ebrendészeti telep munkatársa elkapta őket, már a szájukban volt a nyúl. A húszból kettőt már nem is tudtunk megmenteni: lebénult a lábuk. Le kellene vágni őket, de egyelőre nincs hozzá lelkierőm.

Szerencsére a boxerek támadásakor senki nem volt otthon. Fotó: Karnok Csaba
Szerencsére a boxerek támadásakor senki nem volt otthon.
Fotó: Karnok Csaba

Goofyt egy pokrócba tekerték, és bevitték a nappaliba. – Mindkét szemfoga kitört, a fehér bundája csupa vér volt. A hatalmas malamut még fel tudta emelni a fejét, ivott valamit, szuszogott. Az állatorvos megvizsgálta, azt mondta, nincsenek életveszélyes belső sérülései, de mivel elmúlt 11 éves, lehetnek komplikációk. Három óra múlva elpusztult. A szíve feladta – mondja István.

A malamut – aki hosszú évekig volt hű társa Istvánnak, majd a családnak – hungarocellel bélelt, komfortos háza most üres. Az étellel teli edényből alig fogyott valami: Gina, a kis fehér puli nagyon keveset eszik, amióta nincs társa. A szörnyű harc nyoma még látszik a kennel előtt: néhány letört bambusz, a földön rengeteg kő.

Sintér fékezte meg a megvadult kutyát. Fotó: DM/DV
Az ebrendészeti telep munkatársa fékezte meg a megvadult kutyát.
Fotó: DM/DV

– Az utcánkban dolgozó munkások látták az egészet. Ők dobálták a két megvadult kutyát, de nem tudták leállítani őket. Egy órán át marcangolták Goofyt, míg le nem feküdt – eleveníti fel a szemtanúk elmondásait Erzsébet. Közben körülötte szaladgál Gina és a gyerekek: az 5 éves Niki, a 3 esztendős Virág és a 2 éves Ákos. Talpig beöltözve csúszdáznak a ház mellett. Gyakran játszanak a kertben.

Mi lesz ezután?

Néhány nap múlva új kutya jön a házhoz, Juhász-Vargáék egy komondort vesznek. – Nem gondoltam volna, hogy a paneljátszóterek után majd pont itt nem érezzük biztonságban magunkat – vallja az édesapa. A drót helyére – itt jutottak be a kutyák – mindenesetre tavasszal betonkerítés kerül.

– Mi van, ha a gyerekek itthon vannak, és őket találják a kutyák az udvarban, velem együtt? Az volt az egyetlen szerencse, hogy mind oviban, bölcsiben voltak – mondja az édesanya, aki a történtek után maga is alig mer kimenni az utcára, ha hajnalban dolgozni indul.

A gazda bocsánatot kért. – A két kutyát befogták, és a ebrendészeti telepre szállították. Gazdájuk jó egy hétre rá váltotta ki őket, bemutatva az oltási könyvet. Egyik este hozzánk is eljött. Bocsánatot kért. Azt mondta, máskor is elszöktek a kutyák, de nem okoztak bajt. Ígérte: minden kárunkat megtéríti. De hogyan lehet pótolni ezt a kutyát, aki 9 évig lakott velem a panelben, húzott a szánkóval a töltésen, akit neveltem? – kérdi István, hozzátéve: – Képzettebb volt, mint a fajtatársai, hihetetlenül engedelmes. Ákos a mai napig keresi, nem fogta fel, mi történt. Niki, a legnagyobb viszont igen: nagyon sírt. Goofyt a kertünkben ástam el, kérte, mutassam meg neki, hol fekszik.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. zeuszka 2009. január 15. 22:34
  „Gazdánére kíváncsi lennék ha olyan kemény ö is mint a kutyája akkor nem sok szava lehet az embernek otthon. )))))”
 • 53. CID 2009. január 11. 22:09
  „Bár Gazdáné hozzászólásának a vége kicsit "tragikusra sikeredett" azért végigolvasva, legalább látja a sok okostoni, okosPAPUS, hogy az éremnek két oldala van. Az meg engedtessék meg nekem, hogy azt és úgy írjak ami jól esik, papus03. Ha hiszed, ha nem , rohadtul nem érdekel a véleményed. :) Majd, ha egy sör mellett alakul ki véleménykülönbség, s lehetőségem lesz beleverni a fejedet az asztalba, na akkor idegeskedek, s nem azért, hogy mit mondassz, hanem azért, te vered e ,a fejem, az asztalba :)

  Az meg tény, hogy a malamut kinyiffantotta a család csecsemőjét pár éve. Attól még a többi lehet aranyos, bájos, kedves, bár szánhúzóként nem egy társasági kutya,s némi perverziót feltételez, panelban tartani.

  Sziti : elhatárolnám magam a DM-től, de sajna ez az 1 azaz egy darab "újság" van Szegeden. Úgyhogy, a protekció mint olyan, nem lenni :)”
 • 52. CID 2009. január 11. 21:56
  „Hát, úgy mint te tati03. Használom a klaviatúrát :)”
 • 51. Gazdáné 2009. január 10. 17:06
  „Azért jelentkezem, hogy reagáljak az eddigi véleményekre. Igaz, hogy kimentek a kutyák. Igaz, hogy bementek ehhez a családhoz (de az, hogy bejutottak, nem a mi hibánk). Igaz, hogy elpusztult a malamut ( de nem a sérüléseibe pusztult bele, a szíve nem bírta). Én is azt mondom, óriási szerencse, hogy nem voltak kint a kisgyerekek, nem történt emberi sérülés. Megértem az édesanya félelmét, nekem is három gyerekem van. De szeretném, hogy tudják az előzményeket: nekünk betonalapú léckerítésük van. A kocsibejárón, ahol kimentek a kutyák, direkt nincs kilincs, nehogy ráugorva, lenyomva kinyissák (az előző szökésük a régi kerítésnél történt). Ha nem vagyunk otthon, zárjuk az ajtókat, kapukat. Nemrégen voltak a környéken betörések, és kísérletek. a szomszéd épp ezért kameráztatta be a házát és mozgásérzékelőt szereltetett fel. A másik szomszéd riasztóval védekezik. Nekünk a védelmet a kutyák adták. Volt már kísérlet, hogy hozzánk is bejöjjenek, de nem sikerült, pont a kutyák miatt. Lehet, hogy direkt engedte ki valaki a kutyáinkat?! (egy kapuzár kinyitása manapság nem probléma) Az, hogy soványak voltak, igaz, de amíg megtörtént ez az eset, nem kaptak enni, mert kóboroltak. Én betelefonáltam a rádióba is, hogyha valaki látja őket, hívjanak fel. Szóltam a szomszédnak is, ha látja őket, addig engedje be még haza nem érek. A nőstény boxernek kölykei voltak, több el is pusztult. egy maradt életben, azt bevittük a házba, hogy meg ne fagyjon. Minden este autóval jártam az utcákat, hátha megtalálom őket. A kutyák egyébként naponta kétszer kapnak enni, ezt látják a szomszédok is. Ezeknek a kutyáknak is van eszmei értéke, mi is szeretjük őket. Bízom benne, hogy nem egy kerítés árát fogja követelni tőlünk a károsult család, mert nem fogjuk tudni kifizetni. Örülünk, ha a fűtést kibírjuk fizetni. Nem szeretném, hogy a gyerekeim fagyoskodjanak, ha véletlenül ez miatt a büntetés miatt lekapcsolnák nálunk a gázt.”
 • 50. Sziti 2009. január 09. 21:27
  „Kedves papus3!

  Biztos protekciója van.”
 • 49. mucsacso 2009. január 08. 21:12
  „Szerintem ideje lenne, ha azoknak az ebeknek a gazdáit komolyan büntetnék, akik kiengedik az utcára a gazda felügyelete és felelőssége nélkül kedvenceiket, pl. dolgukat végezni. Fél óra mulva beengedik a kutyát, mint aki jól végezte dolgát. Én személyesen sűrűn találkozom efféle esetekkel Petőfi telepen, Tápén, a körtöltésen. Az éppen arra saját kutyát sétáltatóknak ez akár rémálom lehet...a közös vidám séta helyett.”
 • 48. papus3 2009. január 08. 16:51
  „Tisztelt moderáló(k)!
  Az ilyen nulla-egész alatti IQ-val meg hozzáállással rendelkező CID hogy tud folyamatosan hozzászólni?”
 • 47. Nuts 2009. január 07. 21:37
  „agrav, kaky, CID, stb... Ti... Nem találok szavakat... Már az elmegyógyintézetben is engedik netezni az embereket? Hazamegy az ember, kedvence szép tépve, és kihozzátok hogy ő a hülye? Sitten, vagy gyógyiban vagytok épp?
  Egyébként én ,,az én házam az én váram" elvet vallom. Ha valaki az engedélyem nélkül hatol be a kertembe, és ott pusztít, öl, akkor nem biztos hogy épen kijut, ha kijut...”
 • 46. seleron 2009. január 07. 18:04
  „agrav
  Mindig is örömmel töltött el amikor ilyen agyatlan emberek megnyilvánulásait olvasom mint a tiéd.
  Ehhez csak gratulálni tudok”
 • 45. agrav 2009. január 07. 16:15
  „Gratulálok KEDVES pböbe! Hiszem,hogy fáj!Gondolkozz! Más családot teszel tönkre,egyből a bíroság? Lehet,hogy nem is az ő hibájuk! Csak a pénz mi? elég a kerítésre?”
 • 44. zeuszka 2009. január 07. 14:11
  „Kicsit elgondolkoztam a történteken hiszen a rossz kerítés állapota kinálta a lehetőséget, ami persze nem mentesíti azt, hogy oda be kell menni és zuzni törni kell. Végül is állatokról van szó és a hiradásokból is kiderűl, hogy sok ártalmatlan kutya tépett már szét embereket. Falkában minden kutya vetélytársát megtámadja ezt elhihetitek nekem. Kicsit túl van lihegve ez a dolog és érezhető az újságírói "túlfogalmazás".
  Aki ezt elolvassa annak sírni és sajnálkozni kell és a másikat a sárga földbe kell tiporni úgy, hogy nem is tudjuk a következményét ez igazi magyar betegség. Mindenestre nem írigylem a kutya gazdáját mert költséges dolgok elé fog nézni. Elösször is rendeznie kellett (gondolom) a sintértelep számláját utána jön az állatorvosi költség majd ezt követi a kutya gazdájának a fájdalom díjja és a kutya értéke és akkor még nem is számoltunk a rendörségi "szabálysértési birsággal" és az ügyvédi költséggel. Bár utobbit csak megjegyzem, hogy az én kontomra senki nefogadjon ügyvédet csak akkor ha nem tudnak düllőre jutni vele. Szóval ez előzetes számításaim szerint is ütni fogja legalább a 2-300.000 Ft-ot. A gazdája jelentkezett tudomásom szerint és hajlandó volt kommunikálni és a kárt megtéríteni akkor miért is van rá szűkség csak azért, hogy megint egy ügyvéd röhögjön a markába, hogy számlanélkül levegye a sápot. Nevetséges annak ellenére, hogy együtt érzek a kutya gazdájával. Aki a sziksósra költözik az panelmenekült nem gondolom,hogy úgy állna, hogy csak 200-300 e. forintot kitudna csak úgy dobni. Talán szót kellene a másik félnek is adni az újságban mert az is lehet, hogy egyszerűen valaki csak kieresztette vagy éppen ba akart menni. A malamút sem ártatlan nem véletlen találták ki neki a számhúzást de ebbe ne menjünk bele mert ez egy másik történet lenne. Jó lenne ha a gazda békejobbot nyújtana és nem az újsághoz rohangálna mert a malamut sem ártatlan kutya volt.”
 • 43. kaky 2009. január 07. 12:05
  „böbe!

  - rendőrségen aktatologatás jön, kb 1 évig fog tartani,

  - az állatvédőktöl tudom, hogy a képeket ők csinálták, nem járultak hozzá a délmagyarnak való küldözgetéshez, ráadásul legyepmesteri, lesintérezi az állatvédőket, akik megmentették a másik kutyát, és befogták a kertből a 2 elvadult boxert... szép... a nevük ebrendészet (ahogy a javításban olvastam),

  - rossz kerítés... nem kellene megjavítani? itt látható, hogy nem csak ki, hanem be is szökhetnek állatok!

  - gondolom a bíróságra azért kérik az ügyet, hogy kártérítést kérjenek?! gondolom akkor jut majd szerzői jogdíjakra, meg kerítésjavításraq is!?!

  A tragédia közlése mellett ez a cikk egy magamutogató mamlaszhalmaz!!!”
 • 42. pböbe 2009. január 07. 09:40
  „Üdvözlök Mindenkit!
  A dolog velem történt meg. Elolvastam egy részét a hozzá szólásoknak, és nem egészen értem a dolgot. Először is aki a malamutomat gyerek gyilkosnak nevezte, ha nem tünt volna fel van 3 gyerekem, 1.5 éve lakunk kertes házba előtte panelban laktunk, ahol a kutyát bent tartottuk a lakásban, tehát ha nagyon az a fajta kutya lett volna akkor már nem lett volna velünk. Imádta a gyerekeket.
  Másodszor valaki azt írta, hogy 11 éves malamut már majdnem döglött. Szeretném, ha az ilyen megnyilvánulások előtt utánna olvasnál, mert a malamutok életkora 18-20 év. Tehát nem mondhatnám egy öreg kutyának. Ráadásul ha annyira öreg lett volna, nem bírta volna 1 óra hosszáig szegény.
  A rendőrökkel kapcsolatban csak annyit, hogy ők már akkor értek ki, mikor már feküdt a kutya, sajnos. Egyébként nekik tényleg az ember életet kell védeni, így nem engedhettek be minket. Mikor a nyulaktól hallottuk a sírást, akkor kértük meg őket, hogy csináljunk már valamit. Így bementek és próbálták elhajtani onnan a kutyákat. Egyébként az orvost és a gyepmestert is ők hívták. A cikkben azért jelent meg másként, mert mikor mi kiértünk észrevettük, hogy a kutya még nem halt meg, ezért még egyszer felhívtuk az állatorvost és a gyepmestert is próbáltuk elérni, hogy siessenek, mert még lehet, hogy megmenthető a kutya.
  A kutyák gazdájával kapcsolatban pedig csak annyit, hogy nekünk mindenki azt mondta (rendőr, gyepmester, ügyvéd), hogy nem fog jelentkezni a kutyákért és a felelősséget sem fogja vállalni. Tehát legalább átjött, mégha nem is nagyon érteheti a mi fájdalmunkat. De vállalja a felelősséget, ami már szerintem több, mint amit mostanában sok kutya tartó csinál ilyen esetek után.
  Persze az esetnek még nincs vége, hiszen még nem tudjuk, hogy hogyan áll a rendőrségen az ügy, és azt sem tudjuk, hogy mi lesz a bíróságon. Majd meglátjuk!
  Nekünk nem a gyűlölködés volt a célunk! Inkább csak fel szerettük volna hívni a figyelmet, hogy mik történhetnek, mindenkinek oda kéne figyelni egymásra és a körülöttünk élő állatokra. A gyepmester is azt mondta, hogy sajnos őket már csak akkor hívják, mikor már baj van. De akkor senki semmit nem lát, mikor kidobják a kutyát a város szélén, vagy amikor éhezteti a szomszéd a kutyáját, vagy kiköti, vagy embertelenül tartja, mert itt kezdődnek a gondok. Ha még ekkor szólnánk nekik nem lenne gond, nem lenne baj később.”
 • 41. Mátrix 2009. január 06. 23:44
  „Kedves CID! Te komolyan nagyon beteg vagy! Jót tenne neked ha elmennél orvoshoz! Nem vagyok sem buzi sem 50 éves.”
 • 40. CID 2009. január 06. 22:10
  „Mátrix ! Csobánka ? Tíz éve ? Elvadult kirándulóhely ? Egyedül elmentél ?
  Szar lehet 50 éves, egyedülálló, flusztrált, buziként élni. Szinte kezdelek sajnálni. A te problémád mellett tényleg eltörpül az, hogy nem csak emberek vannak a földön, hanem más előlények is, akikkel nem mindig úgy bánunk, ahogy kellene.”
 • 39. Mátrix 2009. január 06. 21:26
  „Szerintem igenis a kutya a hibás. Nyilván el lehet rontani vissza lehet vadítani de onnan már csak elvileg kutya gyakorlatilag vadállat. Vadállatként kell kezelni. Az emberéletet sokkal jobban kell védeni hogy véletlenül se történjen baleset, amelyik kutya hajlamos a másik kutyát vagy embert ölni el kellene altatni!!!! Ezek a szemét állatvédők kivívták maguknak hogy ezektől rohadt dögöktől más is félhessen. Nyáron is volt hogy 3 ilyen dög megölt valahol É-NY-MO-n egy gyereket, egyiket lelőtték, másikat befogták, 3. elmenekült.
  Rám is támadt már jó párszor kutya mert sokat kerékpároztam, meg kirándultam. Egyszer kb 10 éve Csobánka környéke elvadult teljesen vad kirándulóhely hírében állt el is mentem, és 2 szer támadtak meg kutyák. Első esetben 6-7 sunyi kóbor kutya körbevett. Nyilvánvaló mi volt a szándékuk vártak a pillanatra, a jelre (gyengeség jelei félelem stb) hogy támadjanak, szerencsére találtam egy botot felvetem és nyugisan elmentem mellettük, másik esetben ugyanott később meg egy nő nem tudta féken tartani kuvaszait. Azok is körbevettek, hát be voltam szarva utálom a rohadt dögöket!”
 • 38. Ajna 2009. január 06. 18:58
  „az én kicsi tacsimmal is egy éhes, feltehetőleg kóborkutya végzett - átharapta a torkát. az egészben az a hihetetlen, hogy meg akart védeni és képes volt tacskó létére nekimenni egy roti-boxer keveréknek, amit végül a nagyapám üldözött el egy vasdoronggal ... nagyon tudnak a kutyák szeretni .:.”
 • 37. kaky 2009. január 06. 18:54
  „Az ebrendészet maga egy állatvédő szervezet! A rendőrség őket értesítette, ők fogták be a két támadó kutyát! Tehát ott voltak az állatvédők!

  A háziasított állatok (kutyák) tetteiért a gazdák - AZ EMBER - a felelős!

  Felelőtlen gazdák, rossz kerítések... szerencse a szerencsétlenségben, hogy a vadállatok nem egy babakocsiban síró kölökre támadtak rá! Durva ügy, büntessék meg a gazdákat!”
 • 36. Pro.Ego 2009. január 06. 18:29
  „Legalább van aki megtériti a kárt... Nekem pár éve az öszes állatomat (tyúkok, kacsák) szétépte valami.
  Hiába mentem az önkormányzathoz, vadászhoz. Még majdnem én voltam a hibás, hogy a kerités csak 1,80 magas. Azóta haragszom a bandázó kutyákra.”
 • 35. seleron 2009. január 06. 12:10
  „A KUTYA SOSEM HIBÁS

  Ez az eset is bizonyitja hogy megint a gazda volt az akit beengednék éhes disznók közé.
  Ha kutyákat tart akkor gondoskodjon arrol hogy azok megfelelően egyenek is és olyan kerítés legyen körülöttük hogy még véletlenül se jöjjenek ki.
  Sajnálom az összes érintettet. A három kutyát és a nyulakta is, és a malamut családját is.
  De mikor jutunk már el oda hogy ne forduljon elő olyan eset hogy a kutyák kijönnek és ilyen fasz gazda miatt randaliroznak csak azért mert szarul vannak tartva.

  A KUTYA SOSEM HIBÁS”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már két óra a várakozás a röszkei határátkelőnél

Röszke - A Nyugat-Európa felé tartó külföldi vendégmunkások miatt átlagosan két órát kell várakozni… Tovább olvasom