Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Egy rémálomért járt a díj

Egy gyomorban játszódó filmmel népszerűsítik az egészséges táplálkozást a szegedi Gábor Dénes középiskola diákjai. Alkotásuk a zsűri technikai különdíját kapta az olaszországi Food 4U fesztiválon. A fiatalokat annyira megkedvelték a vendéglátók, hogy olasz kísérőjük rendszeresen a „Hajrá mogyorók!" kiáltással biztatta őket.
A vidám szegedi csapatot gyorsan megkedvelték Olaszországban. Fotó: Karnok Csaba
A Gábor Dénes középiskola diákjainak 45 másodperces kisfilmje egy gyomorban játszódik, ahová özönlik az egészségtelen táplálék: a csipszek, csokik és kólák miatt az enzimek már éppen el akarnak menekülni. Ám ekkor a főhős felébred rémálmából, meglát egy gyümölcsös tálat és megeszik egy almát. Ettől pedig helyreáll a rend – mesélik a sztorit egymás szavába vágva a másodikos-harmadikos diákok.

Filmjüket a szegedi fiatalok egy sötét pincében vették fel. Festőoverállban, búvárszemüvegben, úszógumival kitömött ruhákban játszották el a szenvedő enzimeket. A hatás érdekében mindent bevetettek: dolgozott a füst- és hógép, folyt a hab és a víz. Megérte az erőfeszítés, hiszen Magyarországról csak a szegedieket és egy orosházi középiskola diákjait hívták meg az olaszországi döntőbe.

A Nápoly közelében lévő Camerotta környékén öt napot töltöttek a fiatalok és felnőtt kísérőik. Azt mondják: felejthetetlen élmény volt számukra az utazás. A filmfesztivált folyamatosan közvetítette a helyi televízió, sokan felismerték őket az utcán. A házigazdák kényeztettek mindenkit, hiszen pazar svédasztalos vacsorákkal traktálták a 16 európai országból érkező ifjakat, és a négycsillagos szálloda is minden igényt kielégített. Persze a dél-olaszországi csatangolás sem volt utolsó.

– Megnéztük a többi csapat alkotását is, és megállapítottuk, hogy a többség elcsépelt ötletekkel állt elő – mondja Maróti Zoltán, aki a makói városi televízióban tanulja az operatőri szakmát. A szegediek filmjét a zsűri is eredetinek minősítette, de a résztvevő diákok elismerését nemcsak ezzel vívták ki a Gábor Dénes középiskola fiataljai.

Vér Ivett, Sipos Nóra, Maróti Zoltán, Biacsi Tibor, Nagy Dávid, Rácz Gyula, Molnár Tibor Attila (felkészítő tanáraik: Pálházi Ernő, Váradi Miklós, Dobóczki Zsolt) általában csendesen töltötte idejét. A spanyolok például nemzeti zászlójukat lobogtatva folyamatosan éltették magukat, amit egy idő után megelégeltek a magyarok. Molnár Tibor Attila egy buszos úton magához ragadta a mikrofont, és egy profi koncertet rögtönzött. Szájjal hat hangszert tud utánozni, amihez még vokálozik is. Ezzel mindenkit megdöbbentett, és a fellépés után az egyik legnépszerűbb alakja lett a fesztiválnak.

– Ugyanez megtörtént a díjkiosztón is – meséli Pálházi Ernő tanár úr. – Az olasz állami televízió élőben közvetítette az eseményt, ahol Tibi megkapta a mikrofont, és mindenkit elbűvölt. A legnagyobb tapsot azon az estén ő kapta.

Péter Árpád

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom