Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy szál jegy sem maradt az István, a királyra

Szeged - Miért akar mindenki István, a királyt nézni a szegedi szabadtérin? Mi a rég nem tapasztalt méretű jegymizéria oka? A Játékok igazgatójának a segítségét kértük a kérdések megválaszolásához.
Némileg vissza kell forgatni az idő kerekét: tavaly ilyentájt hirdette meg a szabadtéri a mostani szezon programját, szeptember közepén pedig már elkezdték a jegyek árusítását. A három meghirdetett István-előadásra nagyjából karácsony körül minden jegy elkelt.

Látványosan beigazolódott sokak eredeti kételye: három előadás a nemzeti rockoperából? Szegeden, a Dóm téren? Túl kevés lesz. Nem nehéz megmondani, miért. – Szeged az István, a király előadások kultikus helyszíne – szögezi le Bátyai Edina, a szabadtéri igazgatója. – Végtére az 1983-as királydombi előadás után 84-ben itt lett igazán színházi jellegű a produkció. És azóta is a Dóm téri a nemzeti rockopera valódi előadáshelyszíne – ez nem stadion, nem aréna, hanem színház. Amikor 1990-ben visszajött az István, a király Szegedre, akkor is működött ez a dolog, és az idén, bár a Budapesti Sportarénában is őrületes siker volt, megint ez a színházi vonzás munkál – mondja az igazgató.

A mi szabadtérink

Mi tagadás, a szegediek kényelmessége is bejátszik: még mindig nehezen hisszük el, hogy „a mi szabadtérink" üzleti vállalkozás (is), és nem afféle saját játék a nyári szórakoztatásunkra. Nem vagyunk hajlandók időben jegyet venni – egyáltalán: venni! –, és csak nézünk értetlenül, amikor azt halljuk: belépő? – az nincs!

Amikor tehát tavaly decemberben világossá vált, hogy idén augusztusig túl gyakran kellene nemmel válaszolni a belépőt kérőknek, beiktattak egy pluszelőadást. Amikor erre is pillanatok alatt elfogytak a jegyek, tavasszal egy második pluszelőadásban állapodtak meg a Zikkurat ügynökséggel. Amelynek egyébként nagy találmánya volt a rockopera 25. évfordulójára időzített felújítást összekötni egy tehetségkutató tévés versennyel. Aki soha nem látta még sem arénában, sem szabadtéri színpadon az Istvánt, A Társulat tévés megszületése annak is fölkeltette a figyelmét.

Mi lehet még a talán soha nem látott méretű jegymizéria oka? Miért, hogy mindenki jegyért kuncsorog, és alighanem felvirágozna az üzéreknek – ha lennének?

Tulajdonképpen már három-négy generációnak mond valamit a nemzeti rockopera. Akiknek fiatal felnőttkorukban meghatározó élmény volt a negyedszázaddal ezelőtti bemutató, azoknak felnőttek a gyerekeik, és itt az ideje, hogy ők is megmutassák a saját gyerekeiknek.

Olvasóink írták

 • 5. S.E. 2008. augusztus 14. 00:08
  „Kedves Gyarmati nő! Pl. a Szegedi Egytemi Színházra gondoltam azokra a fiatalokra akik saját pénzüket (benzin,díszlet,maguk által varrt jelmez stb) nem sajnálva egy fillér bevétel nélkül színvonalas darabokat csinálnak köztük színész 2 végzettséggel meglehet ősszel nézni őket.Ezek akik meg a Társulatban vannak szintén nagyon tehetségesek színpadra valóak csak ezt az őrületes különbséget nehéz fel fogni hogy azért mert vakkantottak 2-őt a közszolgálati televízióba akkor mindenki rohan a szabadtérire,a többi előadást meg le se ....Ez a sznobság.Emlékezzünk rá mennyi jó hasonló rockopera ment itt max 3 előadással.Sokkal nagyobb ászokkal mint ezek.Persze hozzá kell tennem hogy ez legalább érték volt a televízióba.1000-szer inkább ez mint a kereskedelmi tv-k ócska műsorai.Én nem kritizálni akarok egyszerűen csak megpróbáltam cikk kérdésére válaszolni.Ez a véleményem”
 • 4. gyarmati nő 2008. augusztus 13. 16:22
  „S.E.! Melyik tehetséges szegedi színitársulatra gondoltál? Én nem tudok ilyenről... Esetleg néhány színészben van potenciál, de a kultúrszociopata, vidékisznob kirakatközönséget kiszolgáló nemzetink több mint siralmas... A Hetek Csoportja meg sajnos kevés szerephez jut egyelőre. Pedig talán ők lennének azok a potenciálok.”
 • 3. S.E. 2008. augusztus 13. 16:04
  „Nincs ebben semmi különösös.Kedves sznob szegediek: 2001ben mikor utóljára volt itt István fele ekkora érdeklődés nem volt.Mindössze 3 előadás volt belőle és nem volt ekkora hiszti pedig ugyanekkora kultusza volt szegeden akkor is.Nem is akármilyen szereplőkkel a Pesti Magyar Színház kiváló művészeivel Iglódi rendezésében.Egyszerűen csak megint bedőlünk a percsztároknak a tv által kreált dolgoknak.3 év múlva senki nem fog emlékezni rájuk egy kettőre esetleg.Én nem mondom hogy nem tehetségesek csak rendeteg tehetség van aki (szegedi színi társulatok) ingyen dolgoznak volt erre példa a szegedi várjátékokon is de lehetne sorolni.Ha vki kettőt böffent a tv-be rögtön sztár lesz ennél sokkaljobb előadások voltak és lesznek de hát a Média az úr a többi nem érdekes.Attól függetlenül sok sikert kívánok a darabhoz !”
 • 2. gyarmati nő 2008. augusztus 13. 15:44
  „Hát persze, marketing. Tavaly is azt harsogták, hogy már júniusra elfogyott minden jegy minden előadásra, ehhez képest az újrajátszott Rudolfon gyenge kétharmadház sem volt...”
 • 1. nem csalódott 2008. augusztus 13. 09:59
  „Nem igaz, hogy decemberre elfogytak a jegyek. Én az eredeti 3-ban is bennelévő 21-ére még április közepén vettem, akkor még volt párszáz jegy. Az tény, hogy onnantól már nagyon gyorsan fogytak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már áll az István, a király díszlete

Szeged - Elkészült az István, a király díszlete. A statiszták a színház helyett ma már a Dóm téren… Tovább olvasom