Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Egy szegedi család kalandos hat éve Amerikában

Szeged - Palásthy Szomak és Palásthy Szonja egy Las Vegas-i kápolnában házasodott össze, hat év alatt szinte az összes amerikai államban jártak. „Évtizedekig is élhet valaki külföldön, soha nem az lesz az otthona" - vallja a családfő.
Egy egész estés kalandfilmre való élményt gyűjtött össze az Amerikában töltött hat év alatt a szegedi Palásthy család. Floridában telibe kapta őket a Vilma hurrikán, kisbuszukon nyári gumival lavíroztak a hófödte Sziklás-hegységen, Los Angelesben pedig kommandós rajtaütés közepébe csöppentek. Idén januárban érkeztek haza. Belvárosi lakásukban meséltek lélegzetelállító élményeikről.

– Amerikában még a vécére sem szabad fényképezőgép nélkül menni – mondta nevetve Palásthy Szomak, aki feleségével, Szonjával hat évvel ezelőtt gondolt egyet, és nekivágott „meghódítani" az álmok országát. Hátrahagyták két butikjukat, ahol addig fürdőruhát árultak, „hónuk alá kapták" két gyermeküket – az akkor két és fél éves Kirát és a hatéves Bryant –, és fejenként két bőrönddel elindultak Amerikába.

Palásthyék New York és Ontario határán, a Niagara-vízesésnél is jártak
Palásthyék New York és Ontario határán, a Niagara-vízesésnél is jártak

– Nem szerveztünk meg előre semmit, úgy utaztunk az óceánon túlra. Kezdetben New York mellett laktunk. Másfél évig éltünk Connecticutban, három évig Floridában, majd újabb másfél évig Coloradóban. Szomak kezdetben egy golfklubban dolgozott szakácsként, én bébiszitterkedtem – emlékezett vissza Szonja. – Ha ügyes az ember, könnyebben előrejuthat Amerikában, mint itthon, hiszen ott nem az elméleti tudás a fontos, hanem a gyakorlati – árulta el Szomak, aki éttermi szakácsból hamarosan menedzser lett. Fizetéséből nem drága autót, hatalmas házat vagy fényűző jachtot vett.

Esküvő Las Vegasban

Mindent látni akartak Amerikából, a pénzük egy részét utazásra költötték.
– Szinte minden államban megfordultunk, és alig akad olyan amerikai nagyváros, amelyet ne láttunk volna. A gyerekeket egy percre sem hagytuk egyedül, mindenhova magunkkal vittük őket – mondta Szonja. A kicsik még szüleik esküvőjén is ott lehettek, hiszen a pár Las Vegasban mondta ki a boldogító igent. – Azt szerettük volna, ha ez a nap örökre emlékezetes marad. Béreltünk egy hófehér limuzint, és azt a kápolnát választottuk ki, ahol sok híresség házasodott már előttünk. Többek között Bruce Willis és Demi Moore. Akár egy Elvis-imitátor is vezényelhette volna a ceremóniát, de mi a papnál maradtunk – mesélte Szomak. A pár nagy Barátok közt-rajongó, ezért esküvőjükön a nászinduló helyett a sorozat főcímdala csendült fel. A barátok és családtagok webkamerán nézhették végig a tengerentúli esküvőt. A Palásthy család ezután a Las Vegas-i Stratosfera étteremben vacsorázott – egy felhőkarcoló tetején. A vendéglő körbe-körbe forog, persze csak olyan sebességgel, hogy az ott étkezők ne szédüljenek el.

Palásthy Szomak és Palásthy Szonja egy Las Vegas-i kápolnában házasodott össze, és bérelt egy limuzint – igazi fényűző, amerikai esküvő volt
Palásthy Szomak és Palásthy Szonja egy Las Vegas-i kápolnában házasodott össze, és bérelt egy limuzint – igazi fényűző, amerikai esküvő volt

Túlélték a tornádó pusztítását

Szédítő sebességgel és mindent elsöprő erővel érkezett Floridába 2005-ben a Vilma hurrikán, amelynek pusztítását a Palásthy család is átélte.
– Az előrejelzések azt mondták, csak a hurrikán széle érinti majd Floridát, de elővigyázatosságból mindent az előírásoknak megfelelően biztosítottunk. Az ajtók és ablakok elé toltuk a bútorokat, több napi élelemmel és vízzel készültünk. Azt gondoltuk, gyorsan elmegy a vihar, de ami történt, az egészen megdöbbentő volt. Hatalmas robajjal süvített a szél, tombolt a vihar. A több száz kilós erkélyünket pillekönnyű papírdarabként kapta fel a tornádó, mely megrongálta a házakat is. Napokig félelmetes káosz uralkodott a környéken. Két hétig nem volt áram, a boltok bezártak. A hűtőnkből lassan elfogyott a készletünk, a fagyasztó felolvadt, az élelmiszerek a kánikulában megrohadtak. Kijárási tilalom lépett életbe, a feketék lövöldöztek és fosztogattak. A rendőrök sötétedés után bárkit lelőhettek figyelmeztetés nélkül. Ekkor beültünk a buszunkba, amiben volt ágy és tévé, és néhány száz kilométerrel feljebb költöztünk.

A pusztító Vilma hurrikán után néhány hétre elköltözött Floridából a család
A pusztító Vilma hurrikán után néhány hétre elköltözött Floridából a család

Szerencsét hozó néger angyalka

Ott maradtunk, míg vissza nem állt a rend – osztotta meg velünk lélegzetelállító élményeit Szomak.

Nem ez volt az egyetlen természeti csapás, amit átélt a Palásthy család. Egy kirándulásról éppen a Sziklás-hegységen keresztül tartottak hazafelé Denverbe, amikor egy óra alatt félméteres hó hullott az utakra. Szomakék nyári gumival vágtak neki az útnak, így a felhőtlen családi kirándulásból félelmetes túlélőtúra lett. – Halálfélelmünk volt, amin nem segített az sem, hogy egy autó előttünk csúszott le az útról a több száz méteres szakadékba – mondta Szonja, majd megmutatott egy apró néger angyalkát, a család kabaláját. A babát egy ajándékboltban vették, a szerencsehozó figura mindig náluk volt.

Fotógaléria a Palásthy család kalandjairól

A néger angyalka most szegedi lakásukban őrzi a család biztonságát, hiszen Palásthyék januárban hazaköltöztek.
– Hiányzott a család, a barátok, a magyar konyha, az itteni ízek, illatok. Évtizedekig is élhet valaki külföldön, soha nem az lesz az otthona. A szülőfölddel nem ér fel egy hely sem! Mindent láttunk Amerikából, már semmi újat nem tudott mutatni – jelentette ki Szomak. – Amikor pedig megnéztük a Getno című filmet, teljesen elérzékenyültünk. A film magyar bevándorlók kalandjairól szól, és azt mutatja meg, hogy az USA-ban sem fenékig tejfel az élet.

Fegyveres rajtaütés Hollywoodban

Palásthyék egyik kirándulásukon Los Angelesben a Hollywood Boulvard-on szálltak meg egy hotelben. Szomak és Bryan séta után szeretett volna bemenni a család szobájába, ahol Szonja és Kira várta őket. A hotelt azonban kommandósok szállták meg, és se be, se ki nem engedtek senkit. – Kirával a fürdőszobában a mosdókagyló alá bújtunk, mert a kommandósok lövöldözni kezdtek. Kiderült, egy drogbandát füleltek le – emlékezett vissza Szonja. Az akciót ép bőrrel megúszták. Később egy étteremben vacsoráztak, ahol a tévében, az esti hírekben látták viszont a rajtaütés részleteit.

Kira a chicagói Sears Tower legfelső emeletén
Kira a chicagói Sears Tower legfelső emeletén

Countryklubban énekelt

Palásthyék nyelvtudás nélkül érkeztek Amerikába. A gyerekeket úgy indították el az iskolába, hogy egyetlen szót tanítottak meg nekik: restroom – vagyis WC. A amerikai évek alatt a szülők és a gyerekek is megtanultak angolul. Bryan kitűnő tanuló lett, tanulmányi versenyeket is nyert. A gyerekek anyanyelvi szinten beszélik az angolt. Kira számára egyelőre a magyar jelent nehézséget. Bájos akcentussal mesélt el egy történetet, amikor Denverben egy Countryklubban énekelt több száz ember előtt.

Olvasóink írták

 • 16. El Nyomottka 2008. március 31. 15:58
  „"Olah Orsolya 2008.03.31 04:09: En csak azt szeretnem tudni, h ezzekkel a navekkel hogy lehet valaki magyar!?"

  A kérdésed azért nagyon vicces, mert az Oláh nevű állampolgárok leginkább a halmozottan kátrányos helyzetűek körében gyakoriak... :-)))”
 • 15. cyt 2008. március 31. 15:23
  „Először is ezt a cikket "könnyed, lazitó olvasmánynak" kell tekinteni. Olyan "reklámnak magunkról" háttérrel.

  A Palásthy elég magyaros családnévnek tűnik, nem? A szülők keresztnevei pedig "adott" nevek, hát ilyen neveket kaptak - vagy választottak. A saját gyermekeiket már ők nevezték el, de itt sem adja meg a cikk a "kulcsot" ahhoz, miért éppen ezeket a neveket kapták a gyermekek.

  Nulla nyelvtudással csak akkor lehet az USA-ban "megindulni", ha a pénztárcában van valami. Pénzért ugyanis valóban mindent "meg lehet venni" - ott is meg itthon is. Erről megint nem szól a cikk.

  Örülök, hogy végül is úgy érezték a szülők, hogy hazajönnek. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy végleg itthon is fognak maradni. Túl nagy a kontraszt az USA és Magyarország között MINDENBEN. Ezt én is tapasztalatból mondom, mert én is éltem már éveket ott is meg máshol is.”
 • 14. kultura 2008. március 31. 04:15
  „13

  helyben vagyunk.....jon a magyarkodo duma, ki magyar, ki nem blablabla..... Nem unjatok?”
 • 13. Olah Orsolya 2008. március 31. 04:09
  „En csak azt szeretnem tudni, h ezzekkel a navekkel hogy lehet valaki magyar!?”
 • 12. mani mani 2008. március 30. 20:19
  „Gratulálok,semmiről sem maradtak le, ami a mi kis hazánkban történt.Igy legalább kellemes emlékeik vannak a múltat illetően...”
 • 11. maci52 2008. március 30. 15:02
  „Igazán örülök,hogy ők is örülnek,legalább nem vettek részt az országépítésben.”
 • 10. southwind 2008. március 29. 17:27
  „En nem tudom, de en latok ebben egy jo nagy adag felelotlenseget, ha nem tudok nyelvet es a gyerekemnek valami baja van, meg el sem tudnam mondani az orvosoknak mi baj, engem, mint anyat ez rettegessel toltott volna el, a folytonos aggodalom meg eleg nyomaszto... de nem vagyunk egyformak, nyilvan az elso idok tulelo kikepzese nagyfoku kreativitast is eredmenyezett... es vegul is .. igen.. egy szakadekon nem lehet ket kis lepessel atjutni.”
 • 9. cipelem 2008. március 29. 17:16
  „Sajnálatos, hogy ebből a helyes cikkből , csak ennyi jött le neked, Dezső.”
 • 8. cipelem 2008. március 29. 17:14
  „Dezső! Ha igazából akartad volna tudni mind azt amit kérdeztél, szívesen elmondtuk volna, de WC-zéssel indítani gusztustalan.Ha tudnád te is értelmezni. Na csá.”
 • 7. kultura 2008. március 29. 16:26
  „egesz nyugodtan be lehet adni 0 nyelvtudassal gyereket iskolaba, itt ugyanis erre felkeszultek a tanarok, nem ritkasag az ilyen eset. Gyerekek fel ev alatt egesz jol megtanulnak angolul.”
 • 6. dezső 2008. március 29. 15:47
  „nem vagyok irígy,nem is erről szólt a hozzászólásom ha tudnád értelmezni...engem csak az érdekelne, hogy 0 nyelvtudással hogyan adja be a szülő a gyermekét - akinek szintén 0 nyelvtudása - egy amcsi iskolába nyugodt szívvel...majd lesz valami vele, vagy hogyan?”
 • 5. cseles 2008. március 29. 12:37
  „Egyetértek, sőt megalázónak tartottam eddig is. Elutasítás esetén a 100 dollárt is lenyúlták.Na.”
 • 4. bespin 2008. március 29. 10:33
  „Cseles!
  Az szabad beutazás, hogy készül rólad írisz fénykép, ujjlenyomat, valamint teljes lekáderezés és a barom US border guard még akkor is visszafordíthat, ha rosszul nézel rá???
  Na menjenek a fenébe, nekik is bevezetném , ha ide utaznak!!!!”
 • 3. cipelem 2008. március 29. 09:41
  „Dezsőke nem vagy te egy kicsit írigy, előtted a lehetőség indulj neki, vagy te tényleg tudsz valamit? Próba cseresznye!”
 • 2. dezső 2008. március 29. 09:11
  „"Palásthyék nyelvtudás nélkül érkeztek Amerikába. A gyerekeket úgy indították el az iskolába, hogy egyetlen szót tanítottak meg nekik: restroom - vagyis WC." -- hmmm ebben azért van némi túlzás nem?”
 • 1. cseles 2008. március 29. 08:49
  „Végre egy kis valóság Amcsiról, azt mondom mindenütt jó de legjobb itthon. Az amerikai kolbász kerítés úgy látszik omladozni készül . Mire szabad lesz a beutazás már nem is lesz olyan érdekes. Egy álom szertefoszlik. Na.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsa Sándor 48-as menlevele

Szeged - Kegyelmet kapott Kossuth Lajostól, majd Ferenc Józseftől is, Rózsa Sándor mégis csak… Tovább olvasom