Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egy szegedi srác az európai elnök embere

Szeged - A 29 éves szegedi Baneth András ugyan sörözni még nem jár a világ egyik legbefolyásosabb politikusával, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével, de ott dolgozik a közvetlen környezetében a Berlaymont-palotában. Harmadmagával ő készíti fel a különböző találkozókra, vagyis Barroso többek Baneth Andrástól tud meg mindent például a német kancellárról.
– Hogyan kerül valaki Szegedről az egyik legnagyobb hatalmú politikus, José Manuel Barroso közvetlen környezetébe?
– Előtte Luxemburgban, az Európai Bíróságon dolgoztam három évig. Tavaly év elején háromkörös belső felvételi után kerültem az Európai Bizottság főtitkárságára. Ez egyébként kicsit olyan, mint egy miniszterelnöki hivatal. Uniós viszonylatban közvetlen a bizottság elnökének, José Manuel Barrosonak dolgozom, összefogva-koordinálva a többi főigazgatóság (uniós minisztériumok) működését és a jogalkotási folyamatát.

– Mi a feladata, a munkája?
– Egy négyfős csapat tagjaként egyetlen feladatunk a tárgyalási háttéranyagok, összefoglalók („briefingek") összeállítása az elnöknek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha Barroso találkozik például a brit miniszterelnökkel vagy mondjuk az Európai Szakszervezeti Szövetséggel tárgyal, esetleg fogadja az IBM vezérigazgatóját, akkor az én feladatom, hogy a találkozóhoz szükséges háttéranyagokat megfelelő időben és nem utolsó sorban megfelelő minőségben megkapja. Természetesen nagyon komoly segítséget és anyagokat kapunk a bizottságban dolgozó tisztviselőktől.

Baneth András
Baneth András

– Milyen ember az Európai Bizottság elnöke, vagy úgy is mondhatnám: az Európai Egyesült Államok elnöke?
– Barroso hihetetlen munkabírású. Nonstop utazik, így előfordul, hogy legközvetlenebb munkatársai sem látják hetekig. Persze ha a mi kis csapatunk valamely tagját kérik fel, hogy vegyen részt egy adott találkozón és mi készítsük el az elhangzottakról szóló összefoglaló feljegyzést, akkor mi is ott ülünk az asztal szélén. Néha előfordul, hogy épp viszek fel a kabinetbe egy dossziét és elrobog mellettem az elnök. Ilyenkor négyen-öten loholnak utána és próbálnak vele lépést tartani, egyúttal igyekeznek megbeszélni vele a következő programot, döntést kicsikarni egy vitás kérdésben, vagy aláíratni vele párszáz hivatalos levelet.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság az egyik legtöbb hatalommal és befolyással rendelkező uniós intézmény. 493 millió európai érdekeit képviseli. Az elnöke nem jókedvéből utazik évente több, mint 224 napot (vagyis szinte minden hétköznapra jut egy autó-, vonat- vagy repülő-út), hanem mindegyik látogatásnak és találkozónak konkrét célja van – mondja Baneth András.

– Milyen a kapcsolata Barosoval?

– Sörözni még nem járunk esténként… Viccen kívül: igazi „kapcsolatról" nehéz beszélni, hiszen én a bizottsági adminisztráció, vagy ha úgy tetszik, bürokrácia része vagyok, aki elkészíti az anyagokat, segíti az ő munkáját. Tekintve a hihetetlen időbeosztását és munkaterhét, szerintem senkivel nincs ideje a hivatalos dolgokon kívül másról csevegni.

– Előfordult, hogy az összeállított anyaghoz az elnök kért szóbeli kiegészítést?
– Amikor leadjuk a komplett dossziét, az adott eseményért vagy találkozóért felelős kabinettag tüzetesen átnézni, mert ha mondjuk a német kancellárral, Angela Merkellel való találkozó során az elnök olyan témáról kap kérdést, amit esetleg nem ismer részletesen, egyből a kabinettaghoz fordul, aki ilyenkor jobban teszi, ha nem tárja szét a karját, mondván, sajnálja, de ő sem tudja a választ. Az efféle magas szintű találkozók előtt – épp az ilyen eseteket elkerülendő – a háttéremberek mindig pontosítják, milyen témák lesznek napirenden. A biztonság kedvéért mi ezt mindig kiegészítjük olyan tartalmi anyagokkal, mint például az adott országgal kapcsolatos vitás ügyek listája, illetve formai dolgokkal, mint például a tárgyalópartner életrajza vagy az adott ország térképe.


– Eddig kiből, kikből, esetleg miből „készítette" fel az elnököt?
– Négyünk közül a francia főnökömmel ketten vagyunk, akiknek az elnöki összefoglalók készítése az egyetlen feladata. Cseh és görög kolleganőmnek egyéb munkái is vannak. Így igen széles spektrumot ölelnek fel a témák: az Amerikai Kereskedelmi Kamara díjátadójától a svéd vagy az osztrák miniszterelnökkel való találkozón keresztül a háromnapos törökországi látogatáson át az EU-hoz akkreditált nagyköveteknek tartott előadásig sok minden belefér.

– Hogyan fog hozzá? Egyúttal azt is árulja már el, nem nyomasztja, hogy az összeállított anyagon sokszor mennyi minden múlhat?
– Mivel nagyban támaszkodunk a bizottság különböző területein dolgozó kollégákra, nem. A mi feladatunk, hogy ha bármilyen logikai, tartalmi vagy esetleg formai hibát, ellentmondást vagy hiányt fedezünk fel, akkor ezt pontosítsuk. Végső soron az én felelősségem, hogy az anyag tartalma tökéletes legyen – legalábbis az elnöki kabinettag felé, mivel ha a megbeszélésen hibára derül fény, ő lesz a felelős, utána pedig én.

– Elkísérte már valamilyen találkozóra vagy országba az elnököt?
– Igen. Tavaly Észtországba, idén februárban Lettországba. Mivel Barroso állandóan úton van, és előfordul olyan nap, hogy reggel a lett miniszterelnökkel tárgyal, majd díszebéden vesz részt az államfőnél, de délután már Strasbourgban kell az Európai Parlamentben beszámolnia, majd este egy diplomáciai protokoll-eseményen részt vennie Brüsszelben, ez igencsak emberpróbáló feladat.

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso

– Átesett olyan szűrőn, amely megállapítja, hogy az ön személye az elnök vagy a bizottság felé bármilyen szempontból jelent-e kockázati tényezőt?
– Számítottam rá, de furcsa módon még nem került erre sor. Bár meglehet, mindent rég lenyomoztak rólam, csak én nem tudok róla…

– A mindennapi életében korlátozza-e bármiben a mostani munkája?
– Egyáltalán nem, utazni is épp annyit kell hivatalból, ami még teljesen elfogadható.
 
Baneth-pálya

Baneth András 2001-ben végzett a szegedi jogi karon. Akkor, ahogy fogalmazott, még a csapból is az EU folyt. Másokhoz hasonlóan őt is izgatta az unió és az integráció. A magyar állam ötüknek adott ösztöndíjat, hogy elvégezzék a brugge-i EU-elitképzőt, a College of Europe-t. Ezt két évi munka követte a Magyar Köztársaság Országgyűlése Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottságában. Magyarország 2004-es csatlakozása előtt meghirdették az EU-s állásokra szóló versenyvizsgát, amire általában húsz-harmincszoros a túljelentkezés. Jelentkezett, a vizsgája sikerült. Az első megkeresést Luxemburgból, az Európai Bíróságtól kapta, ahol „jogász-nyelvészként", vagyis jogi szakfordítóként kezdett dolgozni. Itt lehetőséget kapott az EU-jog, az uniós intézmények, és egyáltalán a szervezet működésének gyakorlati megismerésére és a francia jogi szaknyelv elsajátítására. Az első év végén Cserey Gyula kollégájával könyvet írtak, a brit John Harper Publishing a The Ultimate EU Test Book (uniós állásokra felkészítő könyvüket) 2005-ben adta ki, ami azóta több, mint 10 ezer példányban kelt el Európában.


– Szereti, amit csinál?

– Nagyon, bár vannak napok, amikor 10-12 órát is a hivatalban vagyok. Ez persze a privát szektorban nem lenne hírértékű, de tisztviselőként nem ez a munkatempó a jellemző. Egyetlen hátránya talán, hogy mi sok szempontból csak közvetítjük az információkat, de az EU vagy a bizottság álláspontjának kialakításába nem szólhatunk bele. Ugyanakkor egy szavam sincs, mert szakmailag roppant érdekes a munkám.

– Anyagilag, szakmailag, karrier szempontjából megéri-e Barroso környezetében dolgozni?
– Az uniós állások esetén az emberek többségét a fizetés motiválja. Nyilván nem ok nélkül. De talán épp ilyen fontosak az idealista szempontok is, mint a más kultúrák megismerése, a világpolitikában egyre fontosabb szereplőként megjelenő uniónak történő munkavégzés, nem beszélve olyan előnyökről, mint a nyelvismeret fejlesztése vagy hogy igazi nemzetközi környezetben dolgozhatok. Szerintem tehát mindenképp megéri. Az itt megszerzett EU-s tapasztalatot és nyelvismeretet nagyon sok helyen és területen fel lehet használni, ami az országnak is csak a hasznára válhat.

– Mit biztosítanak a munkavégzéshez?
– Leegyszerűsítve: mindent. Támogatják a kiköltözést, létezik Európai Iskola ahol immár magyar osztály is van, és viszonylag sok szabadnapot is kapunk, bár erősen javallt, hogy a javát augusztusban vegyük ki, amikor szinte minden EU-s hivatal lehúzza a rolót.

– Van-e, lehet-e magánélete?
– Szerencsére feleségem is itt van. Vele Szegeden ismerkedtem meg. Van néhány nagyon jó barátunk, akikkel rendszeresen összejövünk. Sportolásra, hétvégi kiruccanásokra is mindig akad idő. Néha tanítok egy EU-s képzési intézetben. Máskülönben mindenki panaszkodik a belga időjárásra, nem is ok nélkül. Úgyhogy a hazalátogatás mindig egy feltöltődést jelent, legalábbis ami a napfényt és a családommal való találkozást illeti.

Olvasóink írták

 • 13. z_zita 2008. július 06. 21:09
  „Kedves András!
  Sok szeretettel gratulálunk az elért sikereidhez, örülünk, hogy egyre jobban sikerül megvalósítanod az álmaidat!

  Zita (egykori osztály- és évfolyamtárs), András, Ferkó baba”
 • 12. védjegy 2008. június 27. 19:00
  „Na ne röhögtess már ki, hogy márkanévnek számit, hol ? mert én még sose hallottam. Nekünk csak problémák sorát hozta az unió előirásai, ebben segédkezni , jó üzlet, akinek a zsebét tömik.Miért nem maradt itthon,a jogi vézettség nem egy nagy truváj,százával végzik ezt a szakot, csak segg kell hozzá, ész nem.Trianont is európa intzézte el a franciákkal az élén, most meg szivunk, nagy dicsőség.”
 • 11. delano 2008. június 27. 15:31
  „Kedves 9-es hozzászóló (Europa), Te elég egyszerű lehetsz. Ez a fiú Európa érdekeit védi, aminek része a magyar érdek is.”
 • 10. egerszalok 2008. június 26. 14:52
  „Személyes tapasztalataim mutatják, hogy egy-egy ilyen tehetséges magyar jobban megalapozza Magyarország hírnevét a világban, mint sokmillió, országimázsra költött forint.

  Kimerem jelenteni, hogy a Baneth név ma márkának számít európai uniós berkekben (is).”
 • 9. európa 2008. június 25. 16:16
  „Na ez a fiu sem a magyarok érdekeit védi, idegen embert szolgál, onnan monják meg a tutit, amit beszopunk folyamatosan.Ezért kár volt magyar egyetemen tanulni .Barosonak épp egy magyar fiu kell, érdekes megközelítés.”
 • 8. baros 2008. június 23. 20:04
  „Két hete egy másik szegedi kutató fiut kérdezgettek Japánból, most egy eus fiuút,ez igen, Szeged ugy látszik termeli az okosakat, kár hogy ez a srác is elment.Na persze ennek a képzése se két fillérbe került az államnak,meg a családnak , Kiváncsi lennék miből és mennyiért, de azért, hogy szegedi, az jó érzés, Nem csak budapesté a világ .”
 • 7. Tóthné Kolarovszki Rozi 2008. június 23. 11:32
  „Kedves Andris!

  Sok szeretettel gratulálok, örülök, hogy személyesen is ismerhetlek és tudom azt, hogy nemcsak okos, hanem rendkívül barátságos is vagy még az ilyen öreglányokhoz is mint én!
  Kívánok további sikereket munkádban és magánéletedben is: Rozika”
 • 6. B. András 2008. június 22. 10:20
  „Köszönöm a kedves hozzászólásokat, nagyon jól esett! B. András”
 • 5. Tuszika 2008. június 22. 09:35
  „Kedves Andris,
  nagy örömmel olvastam végig a Rólad szóló cikket, és rettenetesen büszke vagyok Rád. Külön örülök annak, hogy személyesen is jó barátságban vagyunk, és elmondhatom, hogy nemcsak nagyon okos, értelmes fiatalembert ismertem meg benned, hanem IGAZI érző, jószívű embert is. Ez a párosítás nagyon ritka a mai világban, kívánom, hogy a további hivatali sikereid mellett mindig maradj meg ilyen őszinte kiváló embernek.
  Szívemből gratulálok Neked: Tuszi”
 • 4. kATI 2008. június 21. 23:11
  „Gratulálok!”
 • 3. tanár 2008. június 21. 14:03
  „Uram!Le a kalappal!Gratulálok Önnek, hogy 29 éves korára ekkora sikereket ért el!”
 • 2. egyetem 2008. június 21. 13:27
  „Elképesztő!!! Egy szegedi fiatalember Barrosónak dolgozik!!! EGY SZEGEDI!!! Innen is el lehet jutni a csúcsra! Gratulálok!! Sok sikert!”
 • 1. drbm 2008. június 21. 08:53
  „Gratulálok fiatalember!
  Szép eredmény tisztességes megmérettetéseken a legjobbak közé jutni, és haladni előre a pályán!
  Íme, egy jó példa, hogy érdemes keményen tanulni.

  Sok sikert kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép lányok és jó sörök

Szeged - Sok férfi szerint a két legjobb dolog a világon: a nő és a sör. 2008. augusztus 16-án… Tovább olvasom