Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Egy szerelem három éjszakája

Az egyik legtöbbet játszott magyar zenés darabot, az Egy szerelem három éjszakáját mutatja be ma este 7 órától a Pinceszínházban a Szegedi Egyetemi Színház és a Szemüveg Egyesület.
Czene Zoltán, a Szegedi Egyetemi Színház vezetője, a ma esti produkció rendezője. Fotó: DM/DV
Gyurkó László Szerelmem, Elektra című tragédiájával debütált épp két évvel ezelőtt a Czene Zoltán vezetésével alakult társulat, a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A fiatal csapat Paál István nyomdokain kívánt elindulni, aki a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején országos hírű Egyetemi Színpadot vezetett Szegeden. Hasonló társulat évtizedekig hiányzott a város kulturális életéből, pedig az egyetemisták számára nem mindig volt vonzó az a kínálat, stílus, amit a profi színház nyújtani tudott.

– Első produkciónk, a gondolati színháznak tekinthető Szerelmem, Elektra közönségsikert aratott. Másodikként a Karnyónét mutattuk be, amivel az volt a célunk, hogy valódi társulattá érjünk. A komédia révén sok mindent megtanultunk a színházról. Az Egy szerelem három éjszakája most különösen nagy falat, mert egy összetett, zenés darabról van szó. Arra törekedtem, hogy mindenki olyan szerepet kapjon, ami illik az egyéniségéhez. Amatőr színház esetén fontos, hogy ne kelljen alakításokat nyújtani, hanem mindenki önmaga lehessen a színpadon.

Ettől lesz érvényes, hiteles az előadás – mondja a ma esti bemutatóra készülve Czene Zoltán, aki rendezőként sokat dolgozott együtt a premierre is ellátogató szerzővel, Hubay Miklóssal, amíg kialakult a darab Szegeden elhangzó szövegváltozata. A darab egyik főszereplője Bálint, az ifjú költő, akit – ki nem mondva – valószínűleg Radnóti Miklósról mintázott Hubay. Legalábbis áttételesen az ő életének és tragikus halálának motívumai fedezhetők fel a történetben, amely végső soron a polgári-értelmiségi lét hanyatlásáról, a művészsorsról szól. A szomorú-vidám, édes-bús darab nagy népszerűségéhez Ránki György Vas István verseire írott dalai is hozzájárultak. Sokan a magyar musical ősét látják benne.

Az előadás létrehozásához a SZESZ a Szegedért Alapítványtól kapott pályázati támogatást, valamint az SZTE JGYTFK Közművelődési Tanszéke is – amelynek több hallgatója szerepel a darabban – felajánlott 100 ezer forintot. Mindez szinte csak arra volt elég, hogy a profi minőségű plakátok, szórólapok és a műsorfüzet tetemes nyomdai költségeit kifizessék. A produkciót szerényen állították ki, díszlet szinte nincs, a jelmezek jó részét a nagymama ruhásszekrényéből szedték össze. A kétszemélyes zenekar egy elektromos zongorát és ütős hangszereket használ. A főbb szerepeket Bánvölgyi Tamás/Ritter László, Csorba Kata/Ambrus Réka, Ilyés Lénárd, Tóth Gábor, Kürtös Petra, Molnár Tünde és Tóth Lambert játssza. A ma esti bemutatót követően szombaton 15 és 19 órától is látható a produkció a Pinceszínházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tálosi a legnagyobb esélyes

A Délmagyarország értesülése szerint a négy jelöltből Tálosi László pályázik a legnagyobb eséllyel a… Tovább olvasom