Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Egy szivacs meg egy spricc

Áthajtás három szivacson vagy spricc a kerekekre – így fertőtlenítik a Magyarországról Szerbiába érkező járműveket a röszkei határátkelőnél. Az autósok szerint fölösleges az intézkedés.
A személyautók egy szivacson hajtanak át, a kamionokat lespriccelik Fotó: Schmidt Andrea
Egyenletes, nyugodt határforgalom. Néhány személyautó, több kamion – ezt tapasztaltuk tegnap délben a röszkei határátkelőnél. Azért jöttünk, hogy lássuk: hogyan fertőtlenítik a Magyarországról Szerbiába érkező gépjárműveket. A magyar vámosok segítségét kérjük, közvetítsenek köztünk és a szerb hatóság között. Néhány fotót készítenénk és pár szót váltanánk a fertőtlenítést végző szakemberekkel.

Semmi értelme

– Gyakorlatilag semmi értelme, ez a betegség nem így terjed. Annak, hogy a gépkocsik kerekét fertőtlenítik, semmiféle szakmai indokát nem látom – válaszolta kérdésünkre Szigeti Sándor megyei főállatorvos.  

A magyar oldal segítőkész, de nem ígérnek semmit, minden a kollégákon múlik. Elkísérnek bennünket a piros határvonalig, ahonnan láthatjuk a fertőtlenítést: a személyautóknak három szivacson kell áthajtani, a buszok és a teherautók kerekeit lefújják. Ennyi. A szerb szárnyasok biztonságát ezek a járművek már nem veszélyeztetik. A művelet személyautónként 200 dinárba kerül, a teherautósofőröknek 400, az autóbusz-vezetőknek 800 dinárt kell fizetni. A rutinosok már előre készítik a vírusölés díját. A pénzt fehér ruhás, gumicsizmás fiatalok szedik. Hatan-heten lehetnek, nevetgélnek, beszélgetnek – ők a fertőtlenítést végző szakemberek.

Zsírszóda

Nekünk hypoféleséget mondtak, egy vegyész olvasónknak azt, hogy zsírszódával fertőtlenítik az autókat a röszkei határátkelőnél. Olvasónk a munkája miatt rendszeresen jár Szerbiába, ezért névtelenséget kérve nyilatkozott. Elmondta: ezek a rendkívül agresszív fertőtlenítőanyagok az autót – festését, alkatrészeit – erősen károsítják.  

Időközben odaér a szerb vámos és egy rendőr. A vámos fordít, a rendőr telefonál, majd közli: a fotóhoz a szerb belügyminisztérium engedélye szükséges. Azzal pillanatnyilag nem rendelkezünk, úgyhogy akkor csak beszélgetnénk. Nem megy, engedély kell ahhoz is – közli a rendőr. A szerb vámos sajnálja, nem tehet semmit. Annyit azonban még megjegyez: a Stern magazin például nem kér engedélyt, hanem fára mászik és onnan fotóz. Fára nem másztunk, de néhány fotót mi is készítettünk. A fehér ruhás fertőtlenítő szakemberek meglátják, integetnek a kamerába. Valami hyposzerűséggel fertőtlenítenek? – próbálkozunk mégis egy kérdéssel. – Igen, olyasmivel – hangzik a nem túl informatív válasz.

A magyar vámosok nem kérnek tőlünk belügyminisztériumi engedélyt, anélkül is kérdezhetünk autósokat a tapasztalataikról.

– Nem tartom reálisnak az összeget, naponta járok át a határon, ez a cégemnek pluszköltség – méltatlankodik a Körös Volán sofőrje, Csók Béla. Mivel vele szóba álltak a fehér ruhások, tőle megtudjuk: fogalmuk sincs, hogy napokig, vagy hetekig, esetleg még tovább tart a kötelező fertőtlenítés. Őket ide küldték, hát itt vannak. Csók úr még tréfálkozott is velük, megkérdezte, a madarakat és a repülőket is lefújják-e. Erre csak mosolyogtak a szerb szakemberek.

– Pozitív nulla, felfújt dolog – röviden így jellemzi egy hajdúnánási fiatalember az intézkedést.

– A fertőtlenítés túlzás, de azokat, akik nem zárják el a baromfit vagy felelőtlenül viselkednek a madárinfluenza kapcsán, szigorúan meg kellene büntetni. A fertőtlenítéssel nem hiszem, hogy bármit is meg lehet oldani – mondja Dukát Gyöngyi, aki Budapest és Nemesmilitics között ingázik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom