Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy talánnyal kevesebb

További kamraszerű üregek ágaznak ki abból a csaknem tíz méter mélyen lévő pincéből, amit a napokban találtak a Tisza-parton a partfal helyreállításán dolgozók. Alagútról azonban – korábban ennek lehetősége is fölmerült – nincs szó.
Alagútról szó sem lehet – az önjáró kamera ezt is tisztázta. Fotó: Segesvári Csaba
Tegnapig az sem volt kizárt, hogy alagútra bukkantak a nyolc-kilenc méter mélységben a munkagépek a szeged-alsótelepi szivattyúnál, a gyermekklinikával szemben. A föltárás – mint megírtuk – a múlt héten kezdődött. Az előzmény: még tavasszal, az árvíz előtt, amikor az új szennyvíztisztító szennyvízcsövét átpréselték a föld alatt, a cső falakba ütközött. – Azóta lehet tudni, hogy régi építmény maradványait rejti a mély – mondja Kozák Péter, az Atikövizig osztályvezetője, aki a föltárást vezeti. Ezt a területet is föltárják a partfal helyreállítása során.

Bolthajtásos kamrák ágaznak ki a szobányi pince fő részéből – ennyit látni idekintről-ideföntről. A munkát végzők leengedik a mélybe a vízügy önjáró kameráját – négy keréken járó, apró autó, nagy erejű fényforrással, kamerával. Berakják az egyik „kamra" bejáratába, beindítják, eltűnik. Folyamatosan eresztik utána a kábelt. Közben fentről számítógép monitorján figyelhetjük útját, látjuk, amit a kamera lát. Mind beljebb araszol a járgány a lógó gyökerek, a törmelék között, aztán megáll, látszik a kamra – nem alagút – vége: a fal.

– Geofizikai módszerekkel a helyszűke miatt nem lehet elvégezni a föltárást. Ezért van szükség az önjáró kamerára – mondja az osztályvezető. Néhány további napot azért még igénybe vesz a kutatás, amíg teljes bizonyosságot nyer, hogy üreg nem maradt föltáratlanul. És akkor folyékony betonnal kitöltik a pincét, összes létező kamráival együtt.

Nem régészeti lelet
„Reménykedtünk, hátha például egy középkori lakóház pincéje került elő, vagy Szeged egykori fazekasnegyedének maradványa, de nem" – mondja Horváth Ferencrégész, megbízott múzeumigazgató. Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyosnak tűnik, hogy 19–20. századi épület pincéjéről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényelmes többségben Botkáék

Szegeden a választásra jogosult polgárok 47 százaléka járult vasárnap a szavazóurnákhoz. Botka… Tovább olvasom