Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egy tavaszi hétvége: szemétgyűjtés, ligeti piknik és séta

Szeged - Szemetet horgásztak a füvészkert tavából, és műanyag flakont tapostak a szárazföldön azok a gyerekek, akik részt vettek a Föld napja alkalmából rendezett vetélkedőn. A ligetben két önkéntes a piknik mellett kampányolt. A Szegedi Vadasparkban „közlekedési dugó" alakult ki a babakocsik miatt.
– Apa, ez papírból van? – kérdezte egy kisfiú apukájától, miközben egy horgászbot végén lógó tejesdobozt dugott az orra alá. Nem véletlenül akadt horgára a szemét a szegedi füvészkert tavából – a Föld napja alkalmából szervezett vetélkedő egyik feladata volt a hulladékhorgászat. A gyerekek kihalászták a tejesdobozt, a kólásdobozt és az ásványvizes műanyag palackot, majd a megfelelő kukába dobták. A szervezők így akarták felhívni a figyelmüket a szelektív hulladékgyűjtésre. Aki részt vett a vetélkedőben, és végigment az állomásokon, az egy kis szerencsével belépőt nyert.

Jól kifogták a szemetet Fotó: Frank Yvette
Jól kifogták a szemetet
Fotó: Frank Yvette

Aki pedig eleget tett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felhívásának, és a másodnyersanyag-gyűjtési
roadshow keretében palackkal, többrétegű italoskartonnal vagy alumíniumdobozzal érkezett a helyszínre, az tombolajegyet, lufit, órarendet vagy akár pólót is kaphatott cserébe.

– Akkor most kinek mit csinálok – tétovázott Gyürefi András az őt körülvevő gyerekeke gyűrűjében. A Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesület tagja lufiból hajtogatott „bármit" a füvészkert látogatóinak. – A gyerekek összetapossák a műanyag palackokat a szalmakazalban, cserébe kapják a lufiállatokat – magyarázta a fiú, miközben egy kutya megformálásával bíbelődött. Elárulta: a lufihajtogatást reggel „gyorstalpalón" tanulta meg az internetről.

Volt, aki még a természet lágy ölén sem tudott elszakadni a világhálótól. Egy fiatal férfi egy út melletti padon ülve pötyögött laptopján. Az aszfalton egy anyuka sétált kézen fogva három kisgyerekével, magyar népdalokat énekeltek. Egy pár pedig sörrel a kezében fedezte fel a füvészkert szépségeit.

– Azért ujjal festünk, mert így fílingesebb – mondta Latzkovits Dániel, aki három cimborájával színezte ki a Föld térképét egy fehér vászonalapon. A füvészkertben nem csak ők kézműveskedtek: a látogatók a gyöngyfűzést és a gipszmaszkkészítést is kipróbálhatták. Aki megéhezett vagy megszomjazott, az a biobüféből rágcsálhatott egy kis perecet, vagy a méltányos kereskedelem mellett és a gyerekmunka ellen kampányoló
Fair Trade szervezet teájából és kávéjából szürcsölhetett egy pohárral.
Kávé helyett egy kockás pokrócon bort iszogatott az újszegedi ligetben két fürdőruhás lány. Lisa Svédországból, Nina Norvégiából érkezett Szegedre. Mindketten az egyetemen tanulnak. – Norvégiában mindig hideg van. Tavasszal, ahogy jön a jó idő, az első napsugár láttán az emberek azonnal kiülnek a szabadba, imádnak sütkérezni. A norvégok igazi napimádók. Otthon nagy kultusza van a piknikezésnek, és itt sem mondok le róla, bár rajtunk kívül nem sokan ücsörögnek itt – nézett körbe Nina.

Norvég–svéd piknik az újszegedi ligetben Fotó: Frank Yvette
Norvég–svéd piknik az újszegedi ligetben
Fotó: Frank Yvette

A parkban csak néhány ember ténfergett. Egy fiú a fűben ülve próbálgatta fényképezőgépét. Két lány tai-chi mozdulatsorokat gyakorolt az árnyékban. Szerelmesek csókolóztak az egyik platánfa tövében. Egy apuka pedig a bokorba pisiltette kisfiát.

A Szegedi Vadasparkban viszont szinte egy gombostűt sem lehetett leejteni. Néhány állat ketrece előtt tumultus is képződött. Szinte forgalmi dugót okoztak a babakocsik, mintha Szeged minden gyerekes család az állatokra lett volna kíváncsi ezen a hétvégén. Apáti Bálint is babakocsit tologatott: feleségével és Bálint fiukkal sétált a vadasparkban. Kiderült, a kisfiú éppen a Föld napján, április 22-én lesz kereken öt hónapos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét gyermekkéz tört a játszóházban

Szeged - Eltört a keze egy négyéves szegedi kislánynak a pláza gyermekmegőrzőjében – családja állítása szerint. Az üzemeltető azt mondja, már törött karral érkezett. Tovább olvasom