Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egy újszegedi drogériában tegnap óta gyógyszert is árulnak

Ötvenféle gyógyszert árulnak tegnap óta egy újszegedi drogériában. Ez az első olyan üzlet a megyében, amely engedélyt kapott patikán kívüli árusításra.
Az újszegedi Kállay Albert utcában működik az a gyógyközpont, amelynek drogériája – elsőként Csongrád megyében – gyógyszereket is kínál. Tegnap érkezésünkkor Gurbó Éva üzletvezető éppen a frissen kapott szereket címkézte és pakolta az előírásoknak megfelelő, zárható üvegszekrénybe. Mellette a gyógynövénykészítményeket és étrend-kiegészítőket tartalmazó polcok sorakoztak.

Mint mondta, már a törvény novemberi elfogadása után rögtön benyújtották volna a gyógyszerforgalmazáshoz szükséges engedélykérelmüket a régiós ÁNTSZ-hez, mivel azonban a végrehajtási rendelet akkor még nem készült el, ezt csak jóval később tehették meg. A drogériát kifejezetten a szabadabb gyógyszer-forgalmazási szabályozás miatt nyitották meg decemberben. A nagyjából tizenöt négyzetméteres üzlethelyiségben jelenleg megfázás és bőrbántalmak elleni gyógyszerek, hashajtók, hasfogók, immunerősítők, vitaminok, savkötők, homeopátiás medicinák, fájdalom- és lázcsillapítók kaphatók.

Eddig egyetlen

Boros Péter, az ÁNTSZ kistérségi tiszti főgyógyszerésze elmondta: az újszegedi drogériáén kívül tegnapig nem érkezett hozzá egyetlen engedélykérelem sem patikán kívüli gyógyszerforgalmazással kapcsolatban. Úgy tudjuk, a régióban Orosházán kért és kapott engedélyt egy másik drogéria vény nélküli gyógyszerek forgalmazására. A minisztérium 268 féle gyógyszer patikán kívüli árusítását engedélyezte, ezek jelentős része azonban csak kiszerelésben tér el egymástól: C-vitamint például legalább ötféle csomagolásban.

Jelenleg negyvenkilencféle gyógyszert kínálnak, de minél többet szeretnének mihamarabb beszerezni. Sok készítmény beszerzésével – főként fájdalomcsillapítókéval – ugyanakkor problémák vannak: az általuk árusítható, a patikainál kisebb, 2-4 szemes kiszerelések jelenleg nincsenek sem a nagykereskedőknél, sem a gyártóknál. A kisebb mennyiséget tartalmazó dobozok egyébként picivel drágábbak, mint a patikában, ezt a csomagolási költség magyarázza.

Mivel az üzletvezető nem gyógyszerész, az előírásoknak megfelelően egy internetkapcsolattal működő számítógépet is beállítottak, ahol a betegek tájékozódhatnak egy-egy gyógyszer hatásairól. Aki nem értene ehhez, az a szükséges információkat nyomtatott formában, nagy betűmérettel olvashatja el az üzletben.

Gurbó Éva elsősorban a környéken lakókra, a gyógyközpont többféle szakorvosának pácienseire, illetve a környék szállo-
dáinak vendégeire számít vásárlóként. Nyitva tartásukat egyelőre a földszinten rendelő háziorvos munkaidejéhez szabták, később az igények szerint átalakíthatják. Jelenleg reggel 8-tól délután 4-ig árusítanak, ügyeletük azonban hétvégén is este 8-ig működik.

Ottjártunkkor egy férfi megfázásra keresett gyógyszert. A drogéria vezetője az éppen a gyógyközpontban rendelő háziorvostól kért tanácsot. Röviddel később az orosházi beteg egy köptetővel és egy vitaminkészítménnyel távozott. Azt mondta, örül neki, hogy nem kell a patikában sorban állnia, ha gyógyszert akar venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repül a vakolat, ki tudja hol áll meg

Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium oldalán hetekig figyelmeztetett a felirat: Vigyázz, a… Tovább olvasom