Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Egy vagyonba került volna hazavitetni a Brodmann-zongorát

Szeged - A harmadik szegedi nemzetközi zongoraversenyen a japán Miucsi Kaneko nyerte meg a fődíjat, a 2,5 millió forintot érő Brodmann-zongorát.
A hangszer hazaszállíttatása hárommillióba került volna, de a verseny szponzora villámgyors megoldást talált: a győztes Tokióban cserehangszert kaphat.

Kicsit tanácstalan volt vasárnap a III. nemzetközi Bartók Béla-zongoraverseny győztese, a japán Miucsi Kaneko, amikor kiderült, ő kaphatja meg azt a 2,5 millió forint értékű Brodmann-zongorát, amit a szegedi viadal szponzora ajánlott fel.

A jelenleg Tokióban élő és tanuló, japán édesapától, magyar édesanyától származó, 18 éves művész hároméves kora óta zongorázik, és élete eddigi legnagyobb sikerét aratta az egyetem zeneművészeti kara által szervezett szegedi nemzetközi versenyen. A fődíjnak, a nívós hangszernek számító Brodmann-zongorának is örült, de aggodalma nem volt alaptalan. Tegnap az egyik csomagszállító világcég árkalkulátorával kiszámoltuk: a hangszert egy vagyonért, több mint hárommillió forintért vitték volna el a Budapest Zongoraszalonból Tokióba, vagyis a szállítás drágább lett volna, mint maga a zongora.

Miucsi Kanekónak Rák Csaba is gratulált a fődíjhoz. Fotó: Frank Yvette
Miucsi Kanekónak Rák Csaba is gratulált a fődíjhoz.
Fotó: Frank Yvette

– Villámgyorsan tennünk kellett valamit, felvettük a kapcsolatot japán partnerünkkel, a Kawai céggel, amely a Brodmann-hangszerekkel azonos minőségű és árkategóriájú zongorákat is gyárt. Sikerült elintéznünk, hogy Miucsi Kaneko a tokiói szalonjukban kaphat egy kitűnő Kawai-zongorát, ami legalább olyan jó, mint a felajánlott Brodmann lett volna – mondta tegnap Rák Csaba, a Budapest Zongoraszalon tulajdonosa, aki maga is a Zeneakadémián diplomázott, és egy évtizeden át zenetanárként dolgozott, így szívén viseli a zenei versenyek támogatását.

Rák Csaba szerint Miucsi Kaneko örömmel fogadta, hogy ilyen frappáns megoldást találtak a problémára, és a hangszercserét sem bánta, hiszen a Kawait a jövő zongorájaként hirdetik Japánban.

Szegednek nincs minőségi zongorája

Szegeden nem tudtak a nemzetközi viadalhoz méltó zongorát találni, ezért azt a Bösendorfert, amin a versenyzők játszottak, a Budapest Zongoraszalon szállíttatta a Fricsay-terembe. Rák Csaba elmondta: alig van olyan város az országban, ahol olyan világszínvonalú hangszert tudnak kiállítani, amellyel a legnagyobb zongoristák előtt sem kell szégyenkezni. Debrecen az egyik kivétel: nemrégiben vásárolt a cívisváros egy Bösendorfer-csúcsmodellt, közel harmincmillió forintért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánerőből nem könnyű komolyzenei lemezt megjelentetni

Szeged - Miközben a komolyzenei lemezpiac válságban van, és a nagy kiadók is csak a világsztárok vagy a különlegességek felvételeivel rúghatnak labdába, a szegedi énekesek, muzsikusok nem mondanak le arról, hogy saját CD-jük legyen. Tovább olvasom