Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Egy világpolgár muzsikus Szegedről: Rácz Máté

Szeged - A londoni Royal College of Music másodéves hallgatója a szegedi Rácz Máté. Fekete Gizi és Rácz Tibor színművész fia hegedűművésznek tanul, de karmester szeretne lenni – ma este Szegeden ad koncertet Rákai András zongoristával.
Szegeden kezdett hegedülni, majd Kecskeméten és Győrben járt zeneművészeti szakközépiskolába Rácz Máté, aki a másodévet kezdi szeptemberben a Royal College of Musicben, ahonnan többek között Benjamin Britten és Andrew Lloyd Webber zeneszerző, Andrew Davis karmester pályafutása is indult. Fekete Gizi és Rácz Tibor színművész fia évfolyamában egyedüli magyarként ösztöndíjjal jutott be a VII. Edward által alapított, ma is a királyi család patronálásával működő, világhírű londoni konzervatórium hegedű tanszakára.

– Kollégiumban lakom, nagyon jól érzem magam Londonban. Az intézetünknek három zenekara is van: egy vonós, egy kicsi és egy nagy szimfonikus zenekar; utóbbiba csak harmadévtől lehet bekerülni, de az első kettőben már játszom – meséli az itthon vakációzó Rácz Máté. Az ifjú muzsikus gyerekkorában karmester szeretett volna lenni, amikor régi tervével szembesítjük, nem lepődik meg.

Rácz Máté hangszerével. Fotó: DM/DV
Rácz Máté hangszerével. Fotó: DM/DV

– Ezt az álmomat még mindig nem adtam fel, a hegedűművészi után jó lenne egy második diplomát is szerezni Londonban. Sok karmester kezdte hegedűsként vagy csellistaként a pályáját. A brit fővárosban roppant izgalmas a zenei élet, az ugyancsak szegedi Várnagy Katica, a Londoni Filharmonikusok hegedűse gyakran meghív, ha egy-egy világnagysággal koncerteznek. Hallottam már játszani Itzhak Perlmant, Vadim Repint, Maxim Vengerovot is – sorolja az élményeket Máté, akire éppúgy büszkék szülei, mint nővérére, az operaénekes Ritára.

Koncert Bachtól Brahmsig

Rácz Máté Rákai András zongoristával, a Szegedi Nemzeti Színház korrepetitorával ma 19 órától a Szeviép székházában ad koncertet: Bachtól Mozarton át Brahmsig. Máté tanulmányait a szegedi cég támogatja – a hangversennyel ezt szeretné megköszönni.

– Skype-pal és telefonon tartom a kapcsolatot a családdal. Internetezni nincs sok időm, mert három-négy komolyabb szakdolgozatot is kell írnunk a tanévben, így a gyakorlás mellett főként ezzel foglalkozom. Nemzetközi muzsikusként, világpolgárként képzelem el a pályám, de Magyarországtól sohasem szeretnék elszakadni; Londonban csak erősödtek bennem a nemzeti érzések. Zenészként azonban megtehetem, hogy a világon bárhol fellépek, nincsenek olyan nyelvi kötöttségek, mint szüleimnél, a színészet terén. Imádok utazni, játszottam már Kínában, Finnországban, Ausztria és Olaszország több nagyvárosában is.

Versenyben a testvérek

Máté nővére, Rácz Rita idén diplomázott Marton Éva növendékeként a Zeneakadémián, ősztől pedig az Operaházban énekel. – Nem kimondva, de máris létezik közöttünk némi egészséges versengés. Imádjuk egymást, amiben csak tudunk, segítünk a másiknak. Engem kifejezetten inspirálnak Rita sikerei: én is szeretném megmutatni, hogy mit tudok – mondja Máté.

Olvasóink írták

  • 1. fejér 2008. július 15. 23:47
    „Gratulálok a sikereidhez! Csak így tovább! Fejér F.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

110 ezer tő virág pompázik Szeged közterein

Szeged - A Szeged köztereire kiültetett 110 ezer tő virág akár hétköznapi problémáinkról is… Tovább olvasom