Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Egyedül neveli kilenc gyermekét az asszony

Szeged - Szinte napra pontosan három évvel ezelőtt gázoltak halálra egy helybeli férfit Sándorfalvától néhány kilométerre. Kilenc gyermeket hagyott maga után. Ellátogattunk a családhoz.
Kilenc gyermekével maradt egyedül a sándorfalvi tanyavilágban élő Krekuska Istvánné, amikor férjét a közeli sörözőnél halálra gázolta egy Szeged felé tartó autó. – Megvagyunk, és a lehetőségekhez képest boldogan élünk. Elfogadtuk a sorsunkat – beszélt az asszony szinte napra pontosan három évvel azután, hogy elvesztette a férjét.

Nem emlékeznek apjukra

A kilenc gyerekből hárman igazoltan hiányoztak ottjártunkkor: Pisti, a legnagyobb fiú már elköltözött a családi házból, Csaba Szombathelyen dolgozik, a 19 éves Zsolti éppen a kakasért ment, amit a kerítés nélküli ház udvarán kapirgáló tyúkok mellé szántak. – Minap kérdeztem az ötéves ikreket, hogy emlékeznek-e az apjukra. Nemmel válaszoltak, azt viszont már korábban kérték, mutassam meg nekik azt a helyet, ahol a baleset történt – mondta az édesanya.

A tragédia napján lapunknak sírva nyilatkozó asszony akkor még nem tudta elképzelni, hogyan vészelik majd át a családfő elvesztését. Ma már újra mosolyog.

Beszél a kisebbek csibészségeiről, meg arról, hogy az apa teendőit szépen felosztották egymás között. A nagyobb fiúké a kert, a favágás és a kutya, a lányok pedig a házimunkában segédkeznek. A baleset miatt azonban az édesanya egyik gyermekét sem meri felügyelet nélkül elindítani az iskolába, óvodába. A kisebbek Dócra járnak, a lányok közül a legidősebb, Móni pedig egy szegedi szakközépiskolába.

Fegyelmezéstől hangos a ház

Minden reggel hatkor kelnek, majd mikor a gyerekek buszra szállnak, az asszony a ház körüli teendőket végzi el. Ha pedig teljes létszámmal otthon van a csapat, fegyelmezéstől hangos a családi ház. – Lesik, mikor fordulok el, hogy végre rosszalkodhassanak – mosolygott az édesanya. Beszélgetésünk közben éppen a kisebbek ricázását, a napraforgómag héjának szétdobálását próbálta megakadályozni, kevés sikerrel. Szóba került a balesetet okozó férfi is: a nő azt mondta, a „doktor urat" felmentették, egyébként pedig nem haragszik rá. Nem találkozott vele, a három év alatt az autós nem próbálta felvenni velük a kapcsolatot. – Biztosan ő is túltette már magát a dolgokon – vélekedett a nő.

Van azért valaki...

A közben a konyhába somfordáló Dóritól is kérdezzük: mennyire hiányzik neki az édesapja? – Nem nagyon, de különben is, anyát jobban szeretem – hallottuk a választ. A most tízéves kislány – aki három évvel ezelőtt még csak elsős volt, és sok csillagot kapott az iskolában – továbbra is jó tanuló, kedvence a testnevelés, de még nem, tudja, hogy mi szeretne lenni, ha felnő. – Sajnos a két nagyobb fiú nem tanult tovább a nyolcadik osztály elvégzése után. A többiek látják, hogy mennyire nehéz így munkához jutni, ezért az a legfontosabb, hogy mindannyian szerezzenek majd valamilyen szakmát – hallottuk az édesanya óhaját.

Húsz évig élt házasságban – mennyire hiányzik egy férfi az életéből? Bevallotta, kilenc gyerek mellett nem könnyű dolog kialakítani egy kapcsolatot. Végül elárulta, van azért valaki, akivel jól megértik egymást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Elvis-imitátor

Szeged - Édesanyja nevezte be a szegedi Várkonyi Zoltánt az egyik kereskedelmi tévécsatorna zenei… Tovább olvasom