Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Egyedülálló animációs műhelye lehet Szegednek

Egyhetes animációs filmes tábort szervezett Tóth Pál „Paja" rajzfilmrendező Szegeden. Az élet szinte minden területén felhasználható 3 D-s technika elsajátítása ugyan fárasztó, a „diákok" mégis élvezték a tanulást. A szegedi rajzfilmes animációs műhelyt szeretne létrehozni a városban.
Tizenöten ülnek csöndben, feszült figyelemmel a legújabb LCD-monitorok előtt az SZTE újszegedi biológiai épületének számítógépes kabinetjében. Kezük alatt fürgén mozog az egér, miközben a képernyőkön bogarak, macskák és legyek térhálós képei töltődnek föl élettel: oktatás folyik az animációs filmkészítő táborban, Tóth Pál „Paja" szegedi rajzfilmrendező magyarázó szavai, mozdulatai mellett. Itt a háromdimenziós animáció alapjaiba vezeti be egyhetes képzésben a Balázs Béla-díjas szakember a tizennégy és negyven közti érdeklődőket, akik a tanszék oktatóinak – Maróly Péter egyetemi tanárnak és Rákhelyi Gábor tanszékvezető-helyettesnek – köszönhetően nagyteljesítményű számítógépek segítségével tehetik láthatóvá saját rajzfilmötleteiket.

– A szegedi egyetemen tanulok PR-t, amiben szerintem jól felhasználhatók az animációs ismeretek, például reklámoknál, előzeteseknél – mondja a negyedéves Németh Ágnes, aki elárulja, hogy a számítógépes animáció valójában nagyon fárasztó, mosolya a munka közben sorjázó poénoknak és a baráti hangulatnak köszönhető. A húsz-
ezerforintos tanfolyam árát egyáltalán nem sokallja, hiszen – mint mondja – Pesten hasonlóért hetven-nyolcvanezret kérnek el, és korántsem olyan szakemberek tartják, mint Paja.

A tizenhat éves Bahud Márta a Deák Ferenc Gimnáziumban tanul: az egyik ottani, médiaismeretet oktató tanár hívta föl a figyelmüket a tanfolyamra. Habár még nem döntötte el, hogy a jövőjében szerepet kap-e majd a rajzfilmkészítés, a média, a film és az animáció nézőként is vonzza – kipróbálja hát magát készítőként is, ami szerinte is elég fárasztó munka. Mint mondja, a „megpróbáltatásokat" persze ellensúlyozza a jó társaság, ami közös érdeklődési körüknek köszönhető.

– A 3 D-s animáció megtanulása nem nehezebb, mint az autóvezetésé, minden a jó szoftvereken és az erős gépeken múlik – vallja Tóth Pál. Kiemelte, ez a technika az élet szinte minden területén jelen van, a tudományos prezentációktól a reklámokig. A tanfolyam célja az, hogy a résztvevők megtanulják biztosan kezelni az eszközöket. Hozzátette: a többnyire egyetemistákból, főiskolásokból álló társasággal jól lehet haladni, gyorsan tanulnak, így az utolsó napokon már saját ízlésüknek megfelelő animációt kell készíteniük. A rajzfilmrendező végül elmondta, hogy örömmel vennék a város kulturális vezetésének támogatását ahhoz, hogy létrehozzanak egy 3 D-s animációs műhelyt – ez ugyanis egyedülálló lenne az egész országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alvó csecsemőket nem fényképezik

Hetente több száz embert fotóznak le a szegedi okmányiroda munkatársai. Nyaralás előtt,… Tovább olvasom