Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Egyedülálló fotósprojekt természeti kincseink népszerűsítéséért - Máté Bence éjszaka is elhozza a természet csodáit

Különleges paraván fogadja a Klauzál térre látogatókat, Máté Bence természetfotós hátulról megvilágított felvételeit naplemente után érdemes megcsodálni. A minitárlat a jövő évi kiállításturnéjának első eleme, amihez egy játék is kapcsolódik: arra ösztönöz az alkotó, hogy mobiltelefonjával mindenki fényképezze körbe lakókörnyezetének élővilágát.
Az elmúlt 20 év képanyagából válogatott ki 600 fotót Máté Bence pusztaszeri természetfotós, amit 15 paravánon egy magyarországi kiállításturnén mutat be. Az első tesztparaván a Klauzál téren fogadja az arra járókat, naplemente után érdemes megcsodálni a felvételeket, ugyanis egyedi, led-es világítást kaptak a képek, méghozzá hátulról. – Másfél éve tervezzük ezt a projektet, a fotók fóliákon vannak, s több mint fél évig kísérleteztünk a nyomatokkal. 15 céggel készítettünk mintákat, az volt a cél, hogy a nyomat színhelyes legyen, s szépen kijöjjön a fekete is, vagyis azt láthassák az emberek, mint én, amikor készítettem a felvételeket – magyarázta Bence.
Fotó: Máté Bence
A koncepció kapcsán lapunknak elmondta, a Klauzál téren egészen szeptember végéig látható paravánon naplementés képek vannak, egyik másikon kontúrvonalas fotók lesznek, majd Costa Rica elevenedik meg, míg egy másik pedig pelikánokat mutat be. A 15 tablóból álló tárlattal jövőre indul országjáró turnéra, s a tervek szerint Szegeden a Széchenyi tértől a Dugonics térig augusztus 15-e és szeptember közepe között lesz látható a teljes képanyag. – Talán azok a fotók lesznek a legérdekesebbek, amelyeken ellenfényben vannak állatok, s csak a kontúrvonaluk látszik, így például egy leopárdot csak egyetlen vonal rajzol ki – mondta Máté Bence.
Máté Bence éjszaka is elhozza a természet csodáit - Galéria


Nem csupán a képeket csodálhatják meg az emberek, hanem hat nyelven információkat is olvashatnak, minden egyes fotó elkészítési helyét világtérképen is jelölik, s a készítés időpontját, illetve az arra szánt időt is feltünteti a természetfotós.
Fotó: Máté Bence
Megtudtuk, az egyedülálló tárlathoz egy verseny is kapcsolódik ősztől, Bence azt szeretné, hogy állatokat gyűjtsenek az emberek, méghozzá a Facebook analógiájára. A név is erre utal, Fajbook néven hoznak létre egy oldalt, a természet iránt érdeklődőket pedig arra biztatják, hogy térképezzék fel mobiltelefonjukkal lakókörnyezetük élővilágát, s azon versenyezzenek, hogy ki tud több élőlényt, főként állatot felismerni, megörökíteni. Máté Bence elárulta, a kezdeményezéshez egy dokumentumfilm-sorozat is kapcsolódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

36 éve táncol, mégsem fárad el az Anna-kúti Táncosnő

36 éve táncol, mégsem fárad el az Anna-kúti Táncosnő
Csáky József Táncosnő című szobrát 1959-ben vásárolta meg Szeged város önkormányzata. Először a Honvéd, később a Klauzál teret lakta be 1982-ben, ezen a napon helyezték el az Anna-kúton. Tovább olvasom