Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Egyedülálló kezeléssel gyógyítják a pikkelysömört Szegeden

Magyarországon még egyedülálló lézeres kezeléssel gyógyítják a pikkelysömört a szegedi Bőrgyógyászati Klinikán. Ezt a kezelést a társadalombiztosító nem támogatja, a betegek mégis térítésmentesen igényelhetik az újfajta, az eddigi teljes testet érintő fénykabinos kezelésnél lényegesen hatékonyabb eljárást.
Míg világszerte 125 millióan, addig Magyarországon csaknem 200 ezren szenvednek pikkelysömörben. Szombaton van a pikkelysömör világnapja, amelynek alkalmából a bőrgyógyászati klinikák nyílt napot szerveztek Szegeden, Budapesten és Debrecenben is.

A genetikai hátterű bőrbetegség jellemzően 18-20 éves korban vagy a betegek ötvenes éveiben jelentkezik először, bármely életkorban előfordulhat. A betegség tünetei, a száraz, pikkelyesen hámló, gyulladt bőrfoltok a test bármely területén megjelenhetnek. A lézeres terápia különösen azok számára fontos, akik sem a hagyományos helyi, sem pedig a gyógyszeres kezelésekre nem reagálnak. Mivel a lézeres kezelés gyors és ambulánsan megoldható, a betegeknek nem kell kórházba feküdniük, táppénzre menniük. A gyógymód mellett ráadásul kevesebb drága gyógyszerre van szükség. A terápia lényegesen hatékonyabb a teljes testet érintő, úgynevezett fénykabinos kezelésnél - mondta el a Független Hírügynökségnek Gyulai Roland, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Psoriasis Ambulanciájának vezetője. A lézerrel a beteget hetente kétszer kell kezelni, az egyébként szokásos heti 4 vagy 5 fényterápiás kezelés helyett. Bár a lézeres kezelést a biztosító nem támogatja, a betegek térítésmentesen juthatnak hozzá Szegeden. Ha a szegedi bőrgyógyászati klinika illetékességi területén kívülről érkezik a páciens, - az 1000 forintos vizitdíj elkerülése miatt - célszerű a kezelésre beutalót kérni a háziorvostól - mondta a Független Hírügynökségnek Haimann Éva az allergológiai klinika kommunikációs partrnere.

Ugyancsak újdonságnak számít az a mintegy két éve alkalmazott infúziós és injekciós kezelés, amellyel a legsúlyosabb pikkelysömörös betegek állapotán tudnak sokszor drámai módon javítani. A gyógymód a betegség tüneteinek kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszó molekulák célzott gátlását segíti elő. A beteg által önmagának szúrt injekció, vagy a kéthavonta adott infúzió hatására a javulás már néhány nap múlva észlelhető, a bőr kitisztul, az ízületi panaszok megszűnnek. A kezelést a társadalombiztosító külön engedély alapján csaknem teljes mértékben támogatja, de csak az ország 8 nagyobb bőrgyógyászati centrumában érhető el. A pikkelysömör világnapon - amelyet 2004 óta rendeznek meg világszerte és idén második alkalommal Magyarországon - a betegek figyelmét éppúgy fel kívánják hívni az új kezelési lehetőségekre, mint a döntéshozókét ezek támogatásának fontosságára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákok negyede nem tanul meg olvasni

Szeged - Tíz diák közül minden negyedik diák nem tanul meg rendesen olvasni Magyarországon –… Tovább olvasom