Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Egyedülálló radnótis siker a diákolimpián

A szegedi Radnóti gimnázium három diákja kitűnően szerepelt a Nemzetközi Diákolimpián. Matematikából, kémiából és informatikából szereztek dobogós helyezéseket. Ilyen sikert egyugyanazon évben vidéki középiskola még nem ért el. Jankó Zsuzsa és Kormányos Balázs már egyetemen tanul, míg Sárkány Lőrinc most végzi a negyediket a középiskolában.
A sikercsapat: Ábrahám Ferenc, Kormányos Balázs, Schultz János, Bán Sándor, Sárkány Lőrinc és Mike János. Elfoglaltsága miatt a képről hiányzik Jankó Zsuzsa és Kovács Zoltán Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium három tanulója is érmes helyezést ért el a Nemzetközi Diákolimpián. Ilyen eredménnyel egyetlen vidéki középiskola sem büszkélkedhet. Matematikából Jankó Zsuzsa, informatikából pedig Kormányos Balázs vehetett át második díjat. Kémiából Sárkány Lőrinc bronzérmes lett. Minden tantárgyi vetélkedésen nyolcvan ország legjobb négy tanulója vehetett részt. A magyarok egy hetes, többfordulós válogatók és felkészítés után versenyeztek.

– Az ázsiai országokban ez úgy történik, hogy a legtehetségesebbnek tartott 12–14 éves diákokat összeválogatják, és hat éven keresztül egyetemi oktatók tanítják és tréningezik őket – meséli Balázs.

– Óriási a bizonyítási vágy és a versenyszellem a kínaiakban, tajvaniakban. Nekik hatalmas presztízst jelent a jó szereplés – teszi hozzá Lőrinc.

Az informatikusok Mexikóban, a kémikusok Dél-Koreában, míg a matematikusok Szlovéniában vetélkedtek. A diákok egy-két hetet töltöttek el a versenyek helyszínén, ahol a vendéglátók a legjobb körülményeket biztosítják. A versenyek általában két nap alatt lezajlanak. A szervezők a többi napon kulturális programokkal és nevezetességek látogatásával halmozzák el a világ minden tájáról érkező tanulókat. Sárkány Lőrinc azt mondja, Dél-Koreában már szinte túlzásba vitték a kirándulásokat, egy perc szabadidejük nem volt.

Felkészítő tanára, Bán Sándor – aki 1987-ben szintén olimpikon volt – úgy gondolja, a gyerekek fejlődése szempontjából meghatározó élmény egy diákolimpia.

– Egy ilyen verseny után napi tudásban a felkészítő tanárokat is megelőzik a gyerekek – vallja be a tanár úr.

Abban a felkészítő tanárokkal megegyezünk, hogy a gyerekek zsenik, de ez nem minden. Schultz János és Mike János matematikatanárok megjegyzik:  – Ilyen eredményeket csak tehetséggel nem lehet elérni. A siker mögött hatalmas munka van. A tanulók rengeteget dolgoznak egyénileg – mondják a pedagógusok. Gál Béla igazgató hozzáteszi: a Radnótiban a 19 éves matematika tagozat bizonyított, és jövőre már nemcsak a hat osztályosok számára indítják, hanem a négyosztályosok is kiemelten tanulhatják a matekot, fizikát és az informatikát.

Az informatikus tanárok, Ábrahám Ferenc és Kovács Zoltán szerint olyan tehetséges és szorgalmas gyerek, mint Kormányos Balázs, jó ha egy adódik egy tanár életében. Ezért még nagyobb kuriózum a már az ELTE-n matematikus szakon tanuló Jankó Zsuzsa teljesítménye, aki egymásután kétszer is második díjat nyert a Nemzetközi Diákolimpián.

Balázs is egyetemista, ő a műszaki egyetem villamosmérnöki karán az informatikusi szakon folytatja tanulmányait. A negyedikes gimis Sárkány Lőrinc viszont még nem tudja, hogy érettségi után hol tanul tovább. Orvos nem szeretne lenni, de biztosan olyan szakmát választ, ami a kémiához, fizikához vagy a matematikához kapcsolódik. Ezeknek a gyerekeknek soha nem volt olyan téma az érettségi, mint másoknak: ők az eredményeikkel bebiztosították az emelt szintű jeles osztályzatot. Legalább egy idegen nyelven kitűnően beszélnek, ami későbbi tudományos munkájukat is megalapozza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom