Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Egyeduralkodó az üvegházi

A kemény tél tönkretette a marokkói, a spanyol és dél-olasz gazdaságok paradicsomültetvényeit, emiatt a külföldi piacokról idén nem jött nagy mennyiségben áru. De itthon sem termesztettek sokan szabadföldi paradicsomot, ezért most a dél-alföldi üvegházas kertészek diktálják az árat. Ami magasabb, mint tavaly ilyenkor.
Fotó: Frank Yvette
Üzletekben, zöldségeseknél 250-300 forintba kerül most a paradicsom kilója, termelőtől 150-200 forintért lehet venni, ami a tavalyi árhoz képest magas. Ez pedig érdekes okokra vezethető vissza.

A szentesi és a város környéki kertészetekben már hosszú évek óta nem termesztenek jelentős mennyiségben szabadföldi paradicsomot. De ebben az esztendőben az időjárás miatt még az őstermelők is csökkentették a veteményes méretét. Így elenyésző mennyiségben termett napon érlelt paradicsom a kertészet hazájában – mondta el lapunknak Kanász Gábor falugazdász. Az üvegházas befektetés látszik az egyetlen biztonságos és jól jövedelmező megoldásnak.

Az Árpád Agrár Rt. kertészeti ágazata ezért a paradicsom tekintetében nagyon kedvező helyzetbe került – tudtuk meg a cégcsoporthoz tartozó Biokontroll Kft. vezetőjétől, Zentai Ákostól. A tavalyi kemény tél a marokkói, spanyol és dél-olaszországi földeken hatalmas pusztítást végzett, egész ültetvények fagytak el, ezért ezek az országok az európai piacra ebben az esztendőben nemigen szállítanak. A hazai őstermelők visszafogottsága és a külföldi, hagyományosan paradicsomtermő vidékek gazdaságainak visszaesése nagyon kedvező helyzetet teremtett az itthoni üvegházas paradicsom számára.

Az Árpádnál uborka helyett idén szerencsés döntés folytán inkább paradicsomot ültettek az üvegházakban, amelynek most nagyon jó piaca van itthon – külföldről nem érkezik nagy mennyiségben gyöngébb minőségű áru, a hiányhelyzetben az árakat pedig első körben az egyeduralkodó üvegházas termelők alakítják, ezen pedig természetesen emelnek a kereskedők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy városi telek kálváriája

Négyzetméterenként tízezer forintot kért az önkormányzat két városi tulajdonú, közmű nélküli… Tovább olvasom