Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Egyél-vegyél dinnyét, most érik!

Korán, három héttel hamarabb beérett idén a dinnye, ráadásul egyszerre, hatalmas mennyiségben lepte el a piacokat és az üzleteket. Az árakban sincsenek hajmeresztő különbségek, az egész megyében 60 és 80 forint kilónkénti áron kínálják a görögdinnyét.
Korán, három héttel hamarabb beérett idén a dinnye, ráadásul egyszerre, hatalmas mennyiségben lepte el a piacokat és az üzleteket. Az árakban sincsenek hajmeresztő különbségek, az egész megyében 60 és 80 forint kilónkénti áron kínálják a görögdinnyét. Ez nem kis pénz, ahhoz képest, hány ezer tonna zúdult hirtelen a piacokra.

Mindegy, hogy a szentesi nagybanin járunk-e, avagy a dorozsmain, a Mars téren méretjük-e le a hatalmas golyóbisokat, vagy a sarki zöldségesnél: 60 és 80 forint között mozog a görögdinnye ára. Sőt. Beszéltünk olyan emberrel is, aki a dorozsmai nagybanin 30 forintot fizetett egy kilóért. Szilasi László piacvezető megmagyarázta a jelenséget: a nagybanin nagy tételben árulják a görögdinnyét, így jön ki az az ár, hogy egy kilót akár egynegyed gombóc fagylalt áráért is megvehetünk. Aki pedig éppen ott téblábol, és meg tud alkudni a termelővel, annak eladnak egy-két dinnyét is, ugyancsak fillérekért. Csak a sárgadinnyés ládákat nem bontják meg. Ha megbontanák, akkor kerülne egy kiló 70-80 forintba, máskülönben 130-150 a reális ár – Kiskundorozsmán.

Csak negyedelnek

Rossz magyar szokás a dinnye lékelése és kóstolása – mondták az árusok. Se a fagylaltot, se a kiflit nem lehet megkóstolni, akkor miért pont a dinnye lenne a kivétel. Volt olyan vevő régebben – mesélték –, aki minden sátornál evett néhány falat dinnyét, és mire a sor végére ért, jól is lakott. Az ÁNTSZ tavaly rendeletben tiltotta meg a lékelést, és elvben a felezés, negyedelés is csak olyan helyen engedélyezett, amely a szigorú élelmiszer-biztonsági előírásoknak megfelel. A piacokon mégis feleznek, mivel a magyar vevő meg sem áll azoknál az árusoknál, akik nem darabolják a kívánt méretre a tíz-tizenöt kilós gyümölcsöt.

Erről magunk is meggyőződhettünk a szegedi Mars téren, ahol szintén 130-150 forintos sárgadinnye árakba botlottunk. A sláger azonban idén is a görögdinnye, az árusok el is foglalták már a piac széli dinnyesort. Az ár? Hatvan forintnál kezdődik és 80-nál ér véget – mondták a bizalmatlan árusok, és rámutattak a kartonpapírra írt ákombákomokra. Azon kívül azonban, hogy Marikának, vagy Gizikének hívják őket, többet nem árultak el magukról. Meg hogy mindannyian őstermelők – természetesen. Békés megyei, Medgyesegyházán és Kunágotán – két szomszédos község – élő rokonok termését árulják. Az embernek az az érzése, Magyarországon ezen a két településen kívül másutt nem is terem meg a dinnye.

Dinnyével különben dugig vannak a polcok – hipermarkettől a kisboltig, és az árak, noha a tavalyinál alacsonyabbak, az idei rendkívül enyhe tavasz és korai nyár miatt mégiscsak kissé magasnak tűnnek. Tavaly augusztus elején tört ki a dinnyeszezon, s mivel kevesebb termett, kiugróan magas árakat produkált, még 100 forint is volt egy kiló görögdinnye. Idén ehhez az árhoz képest ugyan alacsonyan mérik a lédús nyári gyümölcsöt, de az egyszerre beérett, és az országot hirtelen elárasztó mennyiség miatt mégis kissé drágállja a vásárló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom