Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Egyelőre hallgat a Dugonics téri szökőkút

Az 1979-ben avatott Dugonics téri zenélő szökőkút medencéje alatti gépészállásban eddig egy Commodore 64-es számítógép vezérelte a víz- és fényjátékot. Hamarosan azonban egy új laptop és egy szoftver áll munkába.
Fotó: Frank Yvette
A szegedi szökőkutakat május elsején beüzemelték, így a Dugonics térit is. A turisták és a szegediek azonban hiányolják a muzsikát. A produkció ezen a nyáron sem marad el, csupán a megszokottnál később indul be a zenés szezon.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. közterület-fenntartási divizióvezető-helyettese, Gila Csaba elmondta: május 1-jén, a szökőkutak beindításakor derült ki, hogy a Dugonics térit vezérlő számítógép felmondta a szolgálatot. Nem is csoda: a Commodore 64-est még az avatáskor, 1979-ben állították munkába, s évtizedeken át ez a szerkezet felelt a víz- és fényjátékért, valamint a muzsikáért. Híressé is tette a várost, Európában ez volt az első és évtizedekig egyetlen olyan szökőkút, amely mindezt tudta.

Javítás, felújítás

A szegedi önkormányzatot még márciusban kereste meg Bálint Ervin. A korábban diszkózással is foglalkozó, műszaki kérdésekben jártas szegedi férfi felajánlotta, elvégzi a szökőkút hang- és fénytechnikai javítási, felújítási munkáit, és vállalná az üzemeltetést is. A technikai berendezések cseréje számításai szerint néhány százezer forintból kihozhatók. Délelőtt kettő, délután négy órán át szólna a zene a téren, a Pink Floydtól a Dire Straits-en át a klasszikus muzsikáig. Solymos László városüzemeltetési alpolgármester kérdésünkre azt mondta: „Bálint úr egymillió forintos ajánlatot tett a munkák elvégzésre, az önkormányzat nem óhajt vele szerződést kötni, és erről őt értesítettük is. Az üzemeltetésről nem volt szó."

A kht. helyettes vezetője azt is elmondta: már megvásárolták a laptopot, amely az időkapcsolókat, a vízképet és a muzsikát vezérli. A délutáni és esti órákban klasszikus muzsikát hallhat majd a belvárosi „ingyenkoncerten" a kúthoz telepedő közönség, erre azonban néhány hetet még várni kell, mert a programhoz szükséges szoftver még nem érkezett meg Budapestről.

– Amint a szoftvert megkapjuk, adaptálni kell a jelenlegi rendszerhez – magyarázta Gila Csaba. – Vagyis megnézzük, hogy a korábban beszerelt mágneskapcsolókkal, időzítőkkel tud-e dolgozni a gép.

Üröm az örömben, hogy a fényjáték – idén is – elmarad. A reflektorok ugyanis beáztak, egy részük életveszélyessé vált, így ki kellett szerelni azokat. A speciális lámpatestek darabja több százezer forintba kerül, pótlásukra nincs pénz, ahogyan új hangfalak vásárlására sem. A 26 éves szökőkútra ráférne egyébként egy teljes felújítás, ennek költségét 80 millió forintra saccolja a szakember. A mostani technikai fejlesztésre ennek töredékét, egymillió forintot költöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A radnótisok szerint könnyű volt a matekérettségi

A szegedi radnótis diákok szerint nem volt nehéz a tegnapi matematikaérettségi, noha igazgatójuk… Tovább olvasom