Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyelőre hallgat rektor, főigazgató

A bölcsészkar hangolja össze a tanárképzéssel kapcsolatos feladatokat – döntött tegnap az egyetem szenátusa. A tanárképző főiskolai kar a tanárképzés ügyeiért felelős tanácsba sem küldhet teljes jogú képviselőt. A Juhász Gyulán „kifutnak" a főiskolai évfolyamok.
Szeptembertől megszűnik a tanárképzés – főiskolai és egyetemi szintű – kettőssége. Az alapképzést ezentúl az egyetem bölcsész- és természettudományi kara nyújtja a hallgatóknak. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karon a „készségtárgyak" maradnak, például az ének, a rajz, a testnevelés, és ez a kar foglalkozik a jövőben is az óvodapedagógus, tanító- és gyógypedagógusi képzéssel. A hagyományos főiskolai képzések azonban kifutnak, a hallgatók száma töredékére csökken.

Korábban megírtuk, hogy a tanárképző főiskolán önálló pedagógusképző kart hoztak volna létre, ez nem valósult meg. A tanárképzés átalakulása kapcsán a főiskolai karon elbocsátásokra kerülhet sor. Továbbra sem egyértelmű, az oktatók közül kikre számítanak az új rendszerben, vagy hogy az egykor különálló egyetem és a főiskola dolgozói között hogyan osztják meg a munkát.

A főiskolai kar jövőjéről tegnap tárgyalt az egyetem szenátusa – világos és nyilvános jövőkép azonban egyelőre nincs. Egy sajtóközleményt adtak ki, ebben az áll, hogy elfogadták a bölcsészkar javaslatát a tanárképzés egyetemen belüli koordinálására. Az Almási Tibor BTK-dékán által aláírt szövegből kiderül, hogy az ezért felelős szervezet a bölcsészkari neveléstudományi tanszék, és létrehoznak egy tanárképzési tanácsot, amely a tanárképzés ügyeiért felel. Ebben a főiskolai kar képviselői csak korlátozott, tanácskozási joggal vesznek részt; csak mint az óvodapedagógusi, tanító- és gyógypedagógusi képzés képviselői lehetnek jelen. Tegnap délután ez ügyben megkerestük Galambos Gábort, de a főiskolai kar főigazgatója nem nyilatkozott. Hasonlóképpen elutasította kérdéseinket Szabó Gábor rektor is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új világ – hangulatképek a kulisszák mögül

Ami a nézők számára könnyed, nyáresti szórakozás, az a szereplőknek embert próbáló, kemény munka. A… Tovább olvasom