Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyelőre nem fejlesztik a Játékok kertjét

Lenne mit tenni azért, hogy az újszegedi liget a város üdítő, szórakoztató, természeti élményt jelentő, vonzó központjává váljon. Egyelőre nem fejlesztik a Játékok kertjét. Ennek oka: a területet kezelő alapítvány csak az őrzésért tud fizetni. A játszópark melletti csúfos állapotú Vigadó ügyét az önkormányzat szeretné mihamarabb megoldani.
Görkorcsolyázó fiatalok a vidámparkban. Több játéknak is lenne hely. Fotó: Schmidt Andrea
Volna még hely több játéknak az újszegedi liget „Játékok kertjében". Jelenleg néhány hinta, mászóka és csúszda elégíti ki a legkisebbek mozgásigényét. Az óvodások, kisiskolások szülei szívesen látnának több készségfejlesztő berendezést, melyeken a ligetbe kilátogató kisebb gyerekek is kipróbálhatnák ügyességüket, képességüket. A kamaszoknak, az extrém sportokat kedvelőknek ott a több palánkos kosárlabda-dühöngő, az akrobatikus görkorcsolya- és gördeszkapálya, valamint a bmx kerékpárokat és nyergükbe pattanókat próbára tevő krosszpálya. A fiatalok az iskolai tanítási órák után ezeken a helyeken sötétedésig játszanak.

Más szórakozási lehetőség egyelőre nincs a kertben, bár hely még lenne egyéb eszközök és pályák kialakítására. Az egykori vidámpark csónakázó tava omladozik, kihasználatlan – hasznosítani lehetne.

– A tervek megvalósítása pénz függvénye. Egyelőre azonban nincs lehetőségünk fejlesztésre – mondta Kiss Imre, a Szegedi Régiónkért Környezetvédelmi és Területfejlesztési Közalapítvány alapítója. A terület – az önkormányzattal kötött szerződés szerint – még három évig az alapítvány kezelésében van, mely jelenleg csak az őrzést tudja finanszírozni. Kiss Imrétől megtudtuk: fejlesztés akkor várható, ha pályázaton pénzt nyernek.

Korábban a játszópark kialakítására az alapítvány – mely az újszegedi liget felújításának a tervét is elkészítette – ötmillió forintot, míg az önkormányzat tizenötmillió forintot fordított.

Az újszegedi liget legkritikusabb pontja a lassan romokban heverő Vigadó és elhanyagolt környéke. A terület magántulajdonban van, az önkormányzat a tulajdonossal már többször egyezkedett, de alkut nem kötöttek. Mivel az ingatlan soha nem lesz építési telek, ezért az önkormányzat közel 50 millió forintot ajánlott a területért – tudtuk meg Molnár László városüzemeltetési iroda vezetőtől. A tulajdonos a kétszeresét kérte. Marosiné Mucsi Piroska ingatlantulajdonos korábban azt mondta: a Vigadó sorsáról júniusban beszél. Az önkormányzatnál megtudtuk, az egykori patinás szórakozóhely ügye napirenden van, mert a Vigadó sokáig nem maradhat az újszegedi liget, a város szégyenfoltja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobson itt és ott

Hétezer kilométert autózott április eleje óta Dobson Tibor az árvízi védekezés kapcsán. Az Országos… Tovább olvasom