Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Egyelőre nem tudni, hol kap helyet Bálint Sándor hagyatéka

Lebontották Bálint Sándor szülőházát. Két éve a polgármester ugyan azt mondta, a város megszerzi az épületet, de később annyira „fölment" az ára, hogy nem vették meg. A Bálint Sándor Közalapítvány azóta nem talált másik helyet a tudós hagyatéka számára.
Bálint Sándor szülőházának helye két évvel ezelőtt... Fotó: Miskolczi Róbert
A város vezetésének az a szándéka, hogy kulturális és közösségi célokat szolgáljon az épület – mondta Bálint Sándor szülőházáról 2004 júliusában Botka László. A polgármester akkor egy Szeged feliratú, a város címerével díszített matricát ragasztott a ház kapujára jelezve, hogy a város hamarosan visszaszerzi az ingatlant.

A Pálffy utcai ház körüli botrány akkor csapott föl, amikor a „legszögedibb szögedi" szülőházára a polgármesteri hivatal bontási engedélyt adott. Az építési vállalkozó szólt a múzeumnak, ők kérték a város vezetésétől, mentsék meg a házat. Erre a polgármester egy másik házhelyet ajánlott föl a tulajdonosoknak, ám a közgyűlés pénzügyi bizottsága úgy döntött: túl sokat kérnek az alsóvárosi Pálffy utcai házért a tulajdonosok. A házat végül lebontották.

... és most. Fotó: Segesvári Csaba
A fiaskó után a Bálint Sándor Közalapítványt hozták létre a hagyaték méltó bemutatása és feldolgozása érdekében. Vezetője az a Virág András önkormányzati képviselő lett, aki a pénzügyi bizottság elnöke, és Alsóváros képviselője is egyben. Virág tegnap azt mondta, megvizsgáltak több ingatlant, de egyik sem bizonyult megfelelőnek. Július 15-éig eldöntik, hol lesz az emlékház. Új építésű házon gondolkodnak, vagy meglévő épületet keresnek a Mátyás tér környékén. A terv az, hogy egy kisebb, bővíthető intézmény jöjjön létre a város számára is vállalható beruházással – magyarázta. Az önkormányzat élettel teli közösségi teret szeretne. Szakmai elképzelései, vágyai a hagyatékot gondozó múzeumnak és az egyetem néprajzi tanszékének is vannak, az induláshoz pénzt azonban ők nem tudnak adni.

Csak az alsóvárosi templom parkjában őrzik Bálint Sándor emlékét. Fotó: Segesvári Csaba
Botka László tegnap emlékeztetett: a Bálint Sándor-emlékévben kiadták a tudós műveit, felújították sírját és szobrát. Döntöttek arról, hogy a múzeumban 25 éve porosodó hagyatékot méltó módon helyezik el. A néprajztudós szülőházát korábban – évtizedekig – senki sem védte, így bonthatták le jogszerűen a tulajdonosai – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a város a ház kialakítását vállalja, de a továbbfejlesztésben a néprajzi tanszékre, a múzeumra és az egyházra is számítanak. A város nyitott az együttműködésre, és a működtetésre is hajlandó áldozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom