Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Egyelőre nem újítja fel a város a 46. gyalogezred emlékművét

Megkerestük az önkormányzatot, hogy mi lesz így az igen elhanyagolt emlékmű sorsa, kérdésünkre elmondták, tovább keresi a pályázati lehetőséget az emlékmű rekonstrukciójához a városvezetés.
A szegedi önkormányzat még tavaly februárban indult a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán, hogy fölújíthassa a 46. gyalogezred emlékművét. A munkálatra 2,5 millió forint támogatást nyertek, amelyet további 3,5 millió forinttal egészített ki az önkormányzat. 
Elhanyagolt a 46. gyalogezred emlékműve a Londoni körút 1. udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Elhanyagolt a 46. gyalogezred emlékműve a Londoni körút 1. udvarán. Fotó: Karnok Csaba
Viszont egyiket sem használják fel, ugyanis a pályázat beadása óta eltelt idő alatt a költségek jelentősen megnövekedtek, és időközben a városvezetés által felkért kivitelezők kapacitásai beteltek, így nem vállalták a munkát. Az áprilisi közgyűlésen lemondtak a kormányzati forrásról. Megkerestük az önkormányzatot, hogy mi lesz így az igen elhanyagolt emlékmű sorsa, kérdésünkre elmondták, tovább keresi a pályázati lehetőséget az emlékmű rekonstrukciójához a városvezetés.

A Magyari Nándor által készített emlékoszlop eredetileg a Gizella téren, vagyis a mai Aradi vértanúk terén állt 1930-ig, amikor a püspöki palota építése miatt elbontották, és áthelyezték a 46-os laktanya udvarára. Azóta nem újították föl, fotónkon is jól látszik, az egykori kaszárnya udvarán álldogáló mű megmaradt talapzata is rossz állapotban van, nincs igazán gazdája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyfélbarát kiszolgálás a cél a kormányablakban - a szegedi az országban a legnagyobb

Ügyfélbarát kiszolgálás a cél a kormányablakban - a szegedi az országban a legnagyobb
Átlagban hét perc alatt intézhetjük el ügyeinket a megyei kormányablakokban. A várakozási idő is… Tovább olvasom