Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyes iskolákban drágább a diákétkeztetés

Az állami elvonás miatt a nem önkormányzati fenntartású általános iskolák felső tagozataiban nagymértékben drágult az étkezési díj. A szegedi önkormányzat „lenyeli" a hiányt, ezért az óvodáiba járók és az oktatási intézményeiben tanulók egyelőre a tavalyi árat fizetik. A Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában a kormányzati megnyirbálások miatt 15 millió forintos költségvetési hiányt kell pótolniuk.
A gyerekek nem számolnak, azt eszik, amit elébük raknak Fotó: Schmidt Andrea
A februári ebédbefizetésnél megdöbbenve tapasztalták a nem önkormányzati iskolába járó felső tagozatos gyermekek szülei, hogy jóval többet kell fizetniük, mint tavaly. A nagycsaládos Tóth Árpád egyik gyermeke az egyetemi fenntartású szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolába jár: tavaly ősszel az ebédért – kedvezménnyel – még 107 forintot fizetett naponta, legutóbb azonban már 298-at.

Az idei költségvetési törvény megszüntette a diákétkeztetés támogatását, ezért a teljes térítési díjat kell fizetni – áll az iskolai értesítőben. A szülőkkel azt is közölték: megszűnik a három-, illetve többgyermekes kedvezmény is. Nagy Istvánné konyhavezető elmondta: a fenntartó újraértelmezte a törvényt, és a nagycsaládosok mégis megkapják – visszamenőleg is – a kedvezményt. Ez csak némileg jelent könnyebbséget, mert a kedvezményre nem jogosult diákok esetében az állam a diákétkeztetést sem finanszírozza. Ezt a fenntartónak, illetve az iskolának kell megoldani. Bácsi János igazgató kifejtette: az étkeztetés, a tankönyv-hozzájárulás megnyirbálása, valamint a sport- és kulturális alap befagyasztása miatt 15 millió forintos költségvetési hiányt kell pótolniuk.

– Abbahagyjuk az épület felújítását és a kollégák jutalmazására is kevesebb jut – jelentette ki az igazgató.

A Szabad Waldorf Általános Iskolában viszont továbbra is a Magyar Államkincstártól kapott állásfoglalás szerint járnak el. Bors Franciska gazdasági ügyintéző számtalanszor egyeztetett jogászokkal, akik szerint a kedvezményezettek köréből kikerültek a nagycsaládosok: a Waldorfban nekik is a teljes térítési díjat kell fizetni az egyszeri vagy a háromszori étkezésért.

– Ne tudja meg, miket mondanak a szülők a térítési díj fizetésekor. Felháborítónak tartják a költségvetési megvonást. Az ebéd ára ugyanis 35 százalékkal emelkedett – magyarázta az ügyintéző, aki hozzátette: az alapítvány nincs abban a helyzetben, mint az önkormányzat, hogy más forrásokból tudná pótolni az elvont állami támogatást.

Az önkormányzati fenntartású általános iskolákban ebben a tanévben nem emelkednek az árak, mert az önkormányzat „lenyeli" a hiányt és nem hárítja az iskolákra, a szülőkre. Míg január 1-jéig minden gyermek után járt normatív támogatás a gyermekétkeztetésben, az idén csak az 50 és a 100 százalékos kedvezményre jogosultakat támogatja az állam. Esetükben a normatívát meg is emelték, de összességében így is kevesebb az állami támogatás, mint tavaly. Szegeden az önkormányzati költségvetésben összesen 42 millió forint többlet kiadást jelent ebben az évben, hogy az óvodákban, az általános iskolákban és a középiskolákban nem emelték a díjakat, azaz nem érvényesítették az állami megvonást – tudtuk meg Szentgyörgyi Pál alpolgármestertől.

Szintén nincs változás az ebéd-, illetve a napközis díjakban a szegedi egyházi általános iskolában, a Karolinában. A fenntartó – a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – egyelőre mérlegel. A tartományfőnöknő, Ulrik Judit M. Monika azt mondta: próbálnak minden segítséget igénybe venni, hogy elkerülhessék az áremelést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő Fasori Általános Iskola: a szülők kitiltva

A diákok védelmében zártabbá tették a szegedi Fő Fasori Általános Iskolát, ahol az utóbbi időben… Tovább olvasom