Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Egyesek pótvizsgáznak

A tanárok nem szeretnek buktatni, de ha a diák nem tanul, megteszik. Egyelőre a középiskolákban még pótvizsgáznak a tanulók – élhetnek az utolsó eséllyel. Az iskolák szaktanárai eldönthetik, hogy milyen feladatsorokat állítanak össze. A megkérdezett igazgatók szerint a tizennégy évesek nehezen értik a szövegeket, és főként ebből adódnak a problémák.
A Széchenyi gimnázium folyosóján egymásért szorítottak a diákok Fotó: Frank Yvette
A középiskolák zsibongói már most, egy héttel a tanévkezdés előtt naponta néhány órára benépesülnek: a pótvizsgázókra még néhány kínos óra vár. Az iskolák szaktanárai eldönthették, hogy milyen feladatsorokat állítanak össze. Általában írásban és szóban is vizsgáznak azok a diákok, akik év közben hanyagolták a tanulást. Tegnap délelőtt a Széchenyi István Gimnáziumban és Szakközépiskolában több tanteremben is írásbeliztek a diákok. Volt aki megadta a módját és ünneplőbe öltözött, mások laza pólóban és farmerben jelentek meg. Az öltözék azonban nem, de a tudás annál inkább számít. K. Laci elárulta, hogy kémiából és angolból „tapsolták vissza", mert nem igazán tanult év közben, inkább a sportolásra fordította minden idejét. Belátta, ez nem lehet indok és megfogadta, ha sikerül a pótvizsga, akkor jövőre rákapcsol.

– Úgy érzem, a kémiafeladatok közül elég sokat sikerült megoldanom. A nyáron, ha nem is túl sokat, de gyakoroltam – mondta a kiskunhalasi srác, aki elárulta, hogy angolból magántanárhoz járt, ami a szüleinek tízezer forintjába került. Egy másik tanuló édesanyja viszont ennél sokkal többet fordított lánya nyári korrepetálására. Elmondta: júliusban és augusztusban minden nap reggel nyolctól tízig tanár foglalkozott a lányával, hogy ne keljen évet ismételnie.

– Hatvanezer forintot fizettünk a tanárnak, ami igen megterhelte a családi kasszát – mondta a hölgy.
Alapvető tudás

Az iskolák igazgatói kijelentették, hogy a pótvizsgákon nem az a cél, hogy a diákokat megbuktassák. Olyan feladatokat kapnak, amelyek alapvető ismeretanyaggal könnyen megoldhatók. Ha valaki kicsit is tanult, kettest biztosan kap. Általában a pótvizsgázók tíz százaléka ismétel évet.  


Az iskolában nemcsak azok a tanulók jelentek meg, akiknek valamelyik tárgyból pótvizsgázniuk kell. Sokkal többen voltak azok a diákok, akik csak szurkolni jöttek.

Eitler József igazgató szerint a pótvizsgázók száma semmivel sem több, mint a korábbi években. Ezt a megkérdezett többi iskolavezető is megerősítette. Lakatos Ferenc, a Déri Miksa Ipari Szakközépiskola igazgatója viszont kifejtette: általában baj van a kilencedikesek
Klikk a képre!
szövegértésével, gondot okoz nagyon sok tizennégy éves diáknál az írás és olvasás.

– Labilis a gyerekek tudása, nem tudnak beszélni és fogalmazni. Látszik, hogy nincs elég idejük az általános iskolában a gyakorlásra. Ezért pedig nem a kollégák a hibásak, hanem az oktatási kormányzat – vélekedett az igazgató, aki hozzátette: ennek ellenére nem teszik alacsonyabbra a mércét.

A Tápai Antal Szakközép- és Szakiskola igazgató helyettese, Feketű Béla azt vette észre, hogy a gyerekeknek nincs jövőképük, hiányzik a motiváltság és már az általános iskolából kudarcélménnyel érkeznek. A vélemények szerint a középiskolás tanárok nem győznek felzárkóztató foglalkozásokat tartani, hogy az elsősök megfeleljenek a középiskolás szintnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságmenedzser betiltotta a fórumot

László Gábor önkormányzati biztos megtiltotta, hogy az érdekképviseletek dolgozói értekezletet… Tovább olvasom