Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyetemi irányítók

A felsőoktatási autonómiát sérti, hogy a rektor csak a gazdasági tanács egyetértésével nyújthat be a szenátusnak előterjesztéseket – mondta ki az Alkotmánybíróság. A szegedi egyetemen zökkenőmentes a gazdasági tanács és a szenátus együttműködése.
Sólyom László köztársasági elnök augusztus 2-án fordult az Alkotmánybírósághoz (Ab), mert szerinte jogszabálysértő a módosított felsőoktatási törvény egyik pontja. Ez a rendelkezés azt írja elő, hogy a felsőoktatási intézmény rektora csak az intézmény gazdasági tanácsának egyetértésével nyújthat be a szenátus elé az intézményi autonómiát érintő előterjesztéseket. Ez a szabályozás megakadályozza az autonóm döntéshozatalt. Az Ab tegnap helyt adott a köztársasági elnök indítványának, és kimondta, hogy a módosított felsőoktatási törvény 25. paragrafusának egy része alkotmányellenes.

Megkérdeztük a Szegedi Tudományegyetem rektorát, Szabó Gábort, hogyan dolgozott együtt eddig a gazdasági tanács és a szenátus. – Jól. A módosított törvény szellemében minden fontosabb témában közvetítettem a szenátusnak a gazdasági tanács véleményét. Ilyen téma volt a tanárképzés átalakulása, az egyetemi ingatlanok hasznosítása vagy a költségvetési beszámoló – tájékoztatott a rektor.

A két vezető testület jó együttműködése minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a szegedi egyetemen a gazdasági tanács elnöke: a rektor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választási ígéretek színesben és fekete-fehérben

Szeged a jövő városa! Polgármester A-tól Z-ig. Ébresztő, Szeged! E címekkel jelentettek meg… Tovább olvasom