Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Egyetemi kézbe kerülhet a teljes szegedi egészségügy

Az SZTE szenátusának késő estébe nyúló zárt ülését követően jelentette be Szabó Gábor rektor: beadják a pályázatot a városi kórház és rendelőintézet feladatainak átvételére. A testület titkos szavazással döntött. A rektor azt hangsúlyozta, hogy a zárt ülést üzleti okokból rendelték el.
Az SZTE szenátusának késő estébe nyúló zárt ülését követően jelentette be Szabó Gábor rektor: beadják a pályázatot a városi kórház és rendelőintézet feladatainak átvételére. A testület titkos szavazással döntött. A rektor azt hangsúlyozta, hogy a zárt ülést üzleti okokból rendelték el. Botka László polgármester szerint bölcs és felelősségteljes döntést hozott az egyetem vezetése.

Konkurencia

Meg nem erősített információink szerint az egyetemen kívül csak egy egészségügyi kht. pályázik a betegellátás feladatainak átvételére. Nagy valószínűséggel esélytelenül. A pályázati kiírásban ugyanis – ahogy arról lapunk értesült – olyan szigorú feltételek szerepelnek, amelyeknek az egyetemen kívül más nem tud megfelelni.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Mikó Tivadar, az orvoscentrum elnöke tegnap este jelentette be: az egyetem szenátusa támogatja a pályázat beadását a városi kórház és a rendelőintézet feladatainak átvállalására. Egyben arról is döntött a szenátus – zárt ajtók mögött, titkos szavazással –, hogy egy tárgyalódelegáció megkezdi a pályázat kiírójával, a szegedi önkormányzattal a tárgyalásokat. Ezek végeredményeként feladatátvállalási szerződés születik, amelynek tervezete az egyetem gazdasági tanácsa elé kerül. Ez véleményezi, majd a szenátus elé terjeszti, amely szavaz annak konkrét szövegéről, a rektort pedig felhatalmazza, hogy milyen ajánlati kötöttséggel szerződik a szegedi betegek ellátására.

Szigorúan őrzött szenátus

Szerettünk volna részt venni a szenátus ülésén, de ahhoz az egyetem rektora nem járult hozzá. A zárt tárgyaláson született döntés bejelentésére először hat órára hívtak össze sajtótájékoztatót. Negyed hétkor azonban az egyetem sajtóreferense, Keczer Gabriella azt közölte, a tájékoztatót este nyolcra halasztják. Azért a csúszás, mondta, mert nem a pályázat ügye volt az ülés első napirendi pontja. Az újságírók a Dugonics téri központi épület második emeletén, az aula előtt gyülekeztek. A rektori hivatalba vezető, a folyosót leválasztó ajtó előtt két biztonsági őr állt: a szenátus tárgyalótermét meg sem közelíthette senki. A testület időnként „kiszaladó" tagjai sem közelíthették meg az újságírókat – az egész döntési folyamatot szolgálati titokká minősítette Szabó Gábor rektor. Mindössze Szabó Imre jogi kari dékán állt szóba velünk a többórás várakozás ideje alatt – egyszer. Azt mondta, már nagyon fáradt.

A rektor elmondta: a szavazás titkos volt, az ülésen elhangzottak szolgálati titoknak számítanak, és azt sem árulják el, milyen volt az igen és a nem szavazatok aránya. „A zárt ülést kifejezetten üzleti okokból rendeltük el: nem a sajtó ellen, hanem az egyetem érdekében" – hangsúlyozta Szabó Gábor. Utalt arra, hogy a pályázat kiírója kezdeményezte a titkosítást, és ehhez ők is tartották magukat.

A rektor szerint a szenátus méltóságteljes hozzáállással, a magasabb szintű betegellátás érdekében szavazta meg a pályázat benyújtását. Mikó Tivadar azzal egészítette ki a rektor szavait, hogy az orvoscentrum már az április 1-jei szigorítások bevezetése előtt is erőfeszítéseket tett a stabil és kiszámítható működés érdekében. Huszonnyolc klinikai vezető a „zéró toleranciát" hirdette meg: 2007 végéig egyensúlyba hozzák a bevételeket és a kiadásokat.

A rektori sajtótájékoztatót követően felhívtuk telefonon Botka László polgármestert, értékelje az egyetem szenátusának döntését. Botka szerint az egyetem vezetése bölcs és felelősségteljes döntést hozott, amely a szegediek érdekeit szolgálja. Azt mondta, amikor az orvostudomány fejlődik a világon a leggyorsab ban, nem maradhat változatlan struktúrában az egészségügy. „Minél több pénzt költünk a szétaprózott és párhuzamos intézményrendszerre, annál kevesebb jut a gyógyításra" – jelentette ki. A polgármester hangsúlyozta, hogy a város mint fenntartó soha egy fillér működési támogatást sem adott a kórháznak és a rendelőintézetnek, ezzel cáfolni kívánt különböző híreszteléseket. Elmondta: a kórháznak és a rendelőintézetnek nincs tartozása, mindkét intézmény tartja magát a 30 és a 60 napos fizetési határidőhöz.

F. K.–T. R.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra

Kiírták a pályázatokat az egynapos sebészeti ellátásra, a dokumentumokat május 31-éig lehet… Tovább olvasom