Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Egyetemi ponthatárok: egy hét múlva

Pontszámítási izgalmak élénkítik az érettségizők és családtagjaik vakációzását. Egy hét múlva lesznek meg a ponthatárok.
A jelentkezési laphoz csatolandó dokumentummásolatok utolsó postázási határideje (július 11.) után már csak számolgatnak, találgatnak és reménykednek a középiskolát végzett továbbtanulók. A mindent eldöntő ponthatárokat ugyanis egy hét múlva, július 25-én hozza nyilvánosságra az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Addig a számolgatás kiindulópontját a tavalyi és az azt megelőző ponthatárok jelentik.

Ám semmi nem garantálja, hogy a ponthatárok a korábbi évekhez hasonlók lesznek az idén. Ennek oka nemcsak a „gyerekanyag" összetételének változása, hanem az is, hogy módosult a felvételi jogi háttere (például egyes többletpontokat máshogyan számolnak el), s az intézmények kapacitása, vagyis a férőhelyek száma is. Vagyis a régi ponthatár csak a trendet mutatja, jelzi: melyik intézménybe volt a legkönnyebb, illetve a legnehezebb bejutni.

Az esélylatolgatást segíti viszont a www.felvi.hu honlap pontszámkalkulátora. A honlap adataival kiszámolható a mutató: hányan jelentkeztek egy adott képzésre és közülük hányan jutottak be. Ez jelzi a túljelentkezés mértékét, a bejutási esélyt.

A pontszám számítás szabályai idén annyira megváltoztak, hogy annak részleteit még a felsőoktatási intézmények sem ismerik. Annyi bizonyos: egy számítógépes algoritmus többszöri futtatásával és ellenőrzésével alakul ki, hogy mely felsőoktatási intézmény mely szakára hány ponttal lehet idén bejutni. E pontszám jelentette határt elérő érettségizettekből lehetnek szeptembertől gólyák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mozgás a Honvéd téri gödörben

Szeged - Semmi sem mozdul a Honvéd téri saroktelken tátongó gödörben, pedig a tulajdonosnak egy éven… Tovább olvasom