Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyetemi toplista: Szeged a második

Szeged - Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vonzotta a legtöbb, felsőoktatásba jelentkezőt: minden tizedik felvételiző ezt jelölte meg első helyen.
A második legnépszerűbb a Szegedi Tudományegyetem, megelőzve Debrecent. Az első két oktatási intézmény a világ legjobb egyetemeinek listáján is megtalálható.

A felsőoktatásba jelentkezők egyharmada idén az ország öt nagy egyetemének valamelyikét jelölte meg az első helyen – derül ki az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétett friss elemzésből. A ranglista élén – amelynek összeállításánál minden képzési szintet és munkarendet (tagozatot) figyelembe vettek – továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll: minden tizedik felvételiző itt szeretne tovább tanulni. A budapesti intézményt a Szegedi Tudomány Egyetem követi, amely 2008-hoz képest 46,3 százalékos növekedést tud felmutatni, a jelentkezők száma pedig átlépte a tízezret. A harmadik helyezett a Debreceni Egyetem, míg a negyedik a Pécsi Tudományegyetem lett. A vegyes képzési profilú, több kart is integráló Budapesti Corvinus Egyetemet több mint 7,5 ezer jelentkező választotta, mintegy negyedével több mint 2008-ban, amivel az intézmény idén az ötödik helyen szerepel a rangsorban.

Az egyetemi toplista élén álló két felsőoktatási intézmény tavaly is felkerült a világ legjobb egyetemeinek rangsorára (Az idei lista még nem készült el.). A listát a shanghai-i Jiao Tong University állítja össze, különböző szempontok alapján vizsgálva az intézményeket. Nézik például a kiemelkedő tudományos és kutatási teljesítményt nyújtó oktatók számát, az elnyert Nobel-díjakat, a megjelent tudományos publikációkat a természet- és társadalomtudomány területén, valamint a cikkek idézettségét.

A világ legjobb alma matereit rangsoroló lista első tíz helyén mindig az angolszász intézmények dominálnak: a négy legjobb 2008-ban a Harvard, a Stanford, a Berkeley és a Cambridge lett. A Szegedi Tudományegyetemet akkor a 303–401. helyre sorolták, és ugyanezen a helyen szerepelt az ELTE is.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2009. május 19. 09:04
    „Végigolvastam a cikket és arra a megállapításra jutottam,hogy már csak ezért is méltó lenne az Oszkar díj
    erkölcsi és anyagi értékével felérő Bolyai díjat a szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozó Dr.Hadlaczky Gyula,Dr.Katona Róbert,Dr.Letoha Tamás és Dr. SzilákLászló Uraknak odaítélni.Dr.Hadlaczky és dr.Katona kutatócsoportja jelentős eredményeket ért el a géntérkép a világon egyedül álló módon történő elkészítésében,Dr.Letoha és Dr.Szilák Urak pedig kutatási eredményeikkel Cardiffban különdíjat nyertek el,tehát ebből számunkra,laikusok számára is kitetszik,hogy jelentős tudományos eredményeket elérő kutatómunka folyik a szegedi Biológiai Kutatóközpontban.2009.május 24-én kerül átadásra a Bolyai díj,melynek Szegeden történő elnyerése jelentősen emelné továbbra is magának a díjnak az értékét és annak a kutatócsoportoknak munkája elismerését,melyet produkálnak Szegeden.A Délmagyarország c. szegedi lapban volt szerencsém már több, a szegedi Biológiai Kutatóközpontban született jelentős - világszínvonalú - eredményekről olvasni, így méltán reménykedem abban - mint szegedi lakos - hogy Szegedre kerül május 24-én a Bolyai díj.Kedves szegediek:! Szurkoljunk és izguljunk együtt azért,hogy a szegedi kutatók nyerjék el ez évben a Bolyai díjat.Érdeklődéssel várom hozzászólásaitokat e témában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átverés áldozata lett egy szegedi műgyűjtő

Szeged - Valószínűleg nemhogy 8 milliót, de még 8 forintot sem ért a eredetinek mondott Vaszary-kép.… Tovább olvasom