Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyetemisták az ingatlanpiacon

Szeged - Megjelentek a diákok az ingatlanpiacon. Albérlet fizetése helyett ugyanis inkább lakást vesz a Szegeden tanuló vidéki egyetemisták közül többnek is a családja. Mi is megnéztük, mi a gazdaságosabb: lakást venni vagy bérelni?
Kollégium? Albérlet? Vagy saját lakás? E kérdések kavarognak minden olyan szülő fejében, akinek gyermeke nem abban a városban jár egyetemre, ahol a családja él.

A legolcsóbb megoldás a kollégium, de ilyen ellátást csak a diákok egy része kaphat. Azoknak, akiknek más szállás után kell nézniük, elgondolkodnak, melyik az olcsóbb: lakást venni, vagy bérelni. Sok szülő jó befektetésnek tekinti a vásárlást.

Melyik a gazdaságosabb?

A legutóbbi országos felmérések szerint egy 45 négyzetméteres átlaglakás havi bérleti díja 51 ezer forint, azaz – a két nyári hónapot nem számolva – öt év alatt 2 millió 550 ezer. Egy 45 négyzetméteres, de három-négy éves és új építésű társasházi lakás négyzetméterenkénti ára körülbelül 200 ezer forint. E lakásnak 30 százalékos önrész (közel 3 millió forint kifizetése) esetén ötéves futamidővel nagyjából 120 ezer, tíz évre 69 ezer, tizenöt évre 53 ezer, húsz évre pedig 45 ezer forintunkba kerülne a havi törlesztőrészlete.
– Szegeden születtem, de egészen mostanáig Szentendrén éltem a szüleimmel. Szeptembertől az SZTE Orvostudományi Karának hallgatója lettem, időm java részét itt töltöm. A családom úgy döntött, hagyományos albérlet helyett inkább megvesszük egy belvárosi önkormányzati lakás bérleti jogát, három éven belül pedig kedvezményesen vásárolhatjuk meg leendő otthonomat – érvelt a 19 éves Traub Imola, aki a diploma megszerzése után, ha lesz lehetősége, napfényes városunkban szeretne praktizálni. Tavasszal kedvező feltételek mellett sikerült hozzájutniuk az ingatlanhoz.

– Július elejétől szeptember végéig a lakást vásárlók hatvan százaléka diák. A legkedveltebbek az iskola melletti, vagy tömegközlekedéssel jól megközelíthető, kis alapterületű, 45-55 négyzetméteres, újabb építésű, használt társasházi ingatlanok. A két hálószobás, külön bejáratú lakások előnyeit is gyakran kihasználják a fiatalok: a felesleges lakrészt kiadják diáktársaiknak, így pluszzsebpénzhez juthatnak, vagy megspórolhatják hitelük törlesztőrészletének egy részét – magyarázta Kis-Jakab Réka. Az ingatlanközvetítő tapasztalata: a külföldi diákok képesek megfizetni a luxus kategóriát is, leginkább teljes körűen felújított lakásokat vásárolnak, míg a szegedi egyetemisták az olcsóságot tekintik fő szempontnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutatók Éjszakája 2007 a Szegedi Tudományegyetemen

Ismét kinyílnak a laboratóriumok ajtói, a kutatók kibújnak fehér köpenyükből, és hétköznapi nyelvre… Tovább olvasom