Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Egyetemisták lettek a szegedi medvék - az árnyékukat viszont nem látták meg, tehát jön a tavasz

A borús idő gyors tavaszodást jelent: Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan fontos időjósló nap. Néhány alma és mézes zsömle kellett hozzá, de előjöttek a macik.
Pár szem alma, és néhány mézes zsömle ugyan kellett hozzá, de kibújtak a barlangjukból a Szegedi Vadaspark medvéi szombaton délben. Ráadásul Mici és Ursula sem látta meg az árnyékát, úgyhogy elő lehet venni a rövidnadrágokat és a miniszoknyákat, mert jön a tavasz, legalábbis a népi jóslat szerint. A szegedi medvék egyébként lassan túlképzettnek számítanak, mert a medveleskor örökbe fogadta őket az egyetem Gazdaságtudományi kara, aminek a medve kabalaállata.
 
Nem látták meg az árnyékukat a Szegedi Vadaspark medvéi - GALÉRIA. Fotó: Kuklis István

Amióta barna medve is a Vadaspark gyűjteményének része, azóta az év első programja a medveles.
Gyertyaszentelő Nagyboldogasszony napja hagyományosan egy fontos időjósló nap, ha ekkor szép idő van, hosszú telet, ha rossz, gyors tavaszodást vártak a népi megfigyelők. Vagyis, ha meglátja a medve az árnyékát, jobban teszi, ha még a téli nyugalom mellett dönt. A jóslat tavaly mindenképpen bejött, a tavasziasan szép idő után hosszú, márciusban is folytatódó hideg köszöntött ránk.

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a medve nem alszik téli álmot, tehát, ha nem is annyira aktívak, mint az év melegebb hónapjaiban, de ébren vannak.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentős fordulat történt Szegeden és Csongrád megyében: Varga Mihály a Szeged 2030 program lehetőségeiről is beszélt

Jelentős fordulat történt Szegeden és Csongrád megyében: Varga Mihály a Szeged 2030 program lehetőségeiről is beszélt
A gyermekek, a biztonság és a magas hozzáadott értéket teremtő vállalkozások telepítése a legfőbb kormányzati cél Szegeden is. Ezt emelheti magasabb szintre a Szeged 2030 program, amely az elvándorlást is megszüntetheti. Tovább olvasom