Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Egyeurós kenyérre gyúrnak

Bekövetkezett, amiről egész nyáron beszéltünk: 200 forint fölé szaladtak a kenyérárak. Igaz, még mindig árul a kereskedelem olcsóbb vekniket is. Mivel a malmok újabb lisztáremelést jelentettek be, nem nehéz kiszámolni, hogy októbertől a bűvös egy euró (250-260 forint) körüli összeget fizethetjük majd meg a mindennapiért.
Alapos mustrát tartottunk az üzletek kenyérpultjain, de csak a kilós sima fehér kenyeret, a legolcsóbb terméket vizslattuk. És azt találtuk, amire számítottunk is: nyár óta szép lassan 200 forint fölé kúsztak a kenyérárak. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a nagyobb üzletek ügyelnek arra, legyen 200 forintnál olcsóbb, vevőcsalogatónak szánt termékük is a kínálatban.

Vevőt csalogatni azonban csak a hálózatok tudnak. A CBA üzleteiben egész Szegeden hozzájuthatunk a három betűs házi jellegű kilós fehér kenyérhez, 189 forintért. Ugyancsak 189-ért adják a dorozsmai búzakenyeret is, amelyet a Coop süttet. A multik ennél tovább lépnek: 189-ért, olykor 179 forintért is árulnak kenyeret. Noha önköltségi áron állítják elő a pékárut – a hipereknél a pékség ugyanis nem önálló egység, hanem a bolt része –, 179 forintnál csak ritkán adják kevesebbért. Egy-két trükkért persze nem mennek a szomszédba: fel-feltűnik az „átmeneti készlethiány" című felirat az úgynevezett alapkenyérnek üresen hagyott polcon, és könnyen előfordulhat, hogy aznap már nem is sütnek többet a vevőcsalogatóból. Maradnak a drágább kenyerek, amelyek kilós ára 215 forintnál kezdődik és 259-nél végződik. Jelzem, még mindig csak az alapkenyérről beszélünk.

Nem csak lisztből

A kenyér nettó árának csak mintegy 30 százaléka az az összeg, amennyibe a liszt kerül. Az egyéb anyagok – só, élesztő, kovász – az árban 7 százalékot képviselnek. A fennmaradó 63 százalékot pedig már a munkabér, a közterhek, valamint az energia költségei teszik ki. Tegyük fel, hogy a nettó árba már belefoglalták a pékségek a néhány százalékos profitjukat is, így már csak az áfát kell rápakolniuk, hogy a kenyér az üzletekbe kerülhessen. A kereskedelem információink szerint legalább további 20 százalékos árrést rak rá a termékre. Így lesz a 42 forint ára lisztből előbb egy – áfával együtt – 170 forintos átadási árú kenyér, amelyet viszont a boltban 200-ért vásárolhatunk meg. 
Az árérzékenynek kinevezett magyar vásárló azonban – ez is tegnapi szemlénk egyik tapasztalata – mintha nem törődne azzal, mennyiért is pakolja a kosarába a kenyeret. Ha megkérdezzük, mérhetetlenül fel van háborodva, hová jutottunk a 3,60-as kenyértől, de nem válogat. Zömmel darabolt, negyed- és félkilós kenyereket ragadnak meg az emberek, a papíron keresztül megtapogatják, mennyire puha, majd leemelik a polcról.

Varga László, a Magyar Pékszövetség régiós elnöke azt mondta el lapunknak, Szeged a 200 forint körüli áraival azért számít olcsó városnak kenyérfronton, mivel sok a pékség, nagy a konkurenciaharc. A szakember már előre figyelmeztetett, szeptember végén 14 forinttal, mintegy 20 százalékkal emelkedik újra a pékségeknek kimért liszt ára, a drágulást már valamennyi malom előre jelezte. A sima fehér kenyér eléri a több mint 250 forintos, vagyis egyeurós árat. Ezzel még mindig nem értük utol az uniós átlagot, ahol az „ipari" kenyér minimum másfél euróba kerül. Külföldön az igényesebb, vagy ahogy nálunk mondják, házias termékekért 4-5 eurót kérnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlagfűszezon – még két hétig

Szeged - Még legalább két hétig tart a parlagfűszezon. Rengeteg az allergén gyom, és már a legkisebb… Tovább olvasom