Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Egyéves az élet- és anyagtudományi kutatási központ

Sikertörténetnek számít a Szegedi Tudományegyetem életében a Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutatási Központ (DEAK). Az egyetem egy esztendeje, tíz ipari partner bevonásával alapította e tudásközpontját, mely a GVOP program dél-alföldi mintaprojektje. Ebből az alkalmából a DEAK igazgatóját, Kovács Tibort kértük mérlegkészítésre.
A Szegedi Tudományegyetem élettudományi és anyagtudományi szellemi potenciáljának kamatoztatásával hosszú távú ipari együttműködés jött létre, amelyben a kutatási, az oktatási és a technológia transzfer célok egymást erősítve valósulnak meg – hangsúlyozta Kovács Tibor. A DEAK igazgatója elmondta: az első év munkájának eredménye, hogy kialakították a tudásközpont működését meghatározó struktúrát. A DEAK kis létszámú, de profi stábja a szegedi egyetem Dugonics téri, központi épületének földszintjén kialakított irodákban dolgozik: például – marketing stratégiájuk alapján – kétszáz lehetséges üzleti partnernek küldte el a szervezetet bemutató kiadványt, reagál a belső kutatási, illetve külső ipari megkeresésekre.

A közreműködő szervezet egy hároméves, középtávú program sikeres lebonyolításában gondolkodik. A DEAK szlogenje: „Vagy megtaláljuk az utat, vagy építünk egyet". Ebből az is következik, hogy élnek az új felsőoktatási törvény adta lehetőségekkel, s a DEAK ösztönzi az úgynevezett „vállalkozó egyetem" létrejöttét, mert az egyetemi tudásbázist a piacon is értékesíteniük kell.

Meg kell küzdeni a fogyasztókért

Az egyetem versenypiacra lépéséhez elengedhetetlen, hogy a tradicionális akadémiai szemlélet kiegészüljön egy üzleti megfontolással – mondta Kovács Tibor. Ugyanis nemcsak a fogyasztókért, de a versenytárs kutatóhelyekkel is meg kell küzdeni. Az egyetemi bevételeknek egyre nagyobb hányadát teszik ki a külső megbízások. Ezek fogadására készen kell állni – az ügyintézés gondosságával, a határidők betartásával, a szankcionálással.

A vállalkozó egyetem

A másik alapvető pont a megfelelő gazdálkodási környezet megteremtése. Jelenleg az egyetem költségvetési szervként járulékmentességet élvez az egyik oldalon, viszont nincs áfa-visszaigénylési joga a másikon. A problémákra további példaként említi az igazgató, hogy a kutatási határidők nehezen tarthatók, ha közbeszerzés lebonyolítása szükséges minden lényeges kutatási eszköz beszerzéséhez. Szerinte hatékony és rugalmas elszámolási modell szükséges, valamint a vezetői döntéseket megalapozó és nem lekövető pénzügyi és számviteli rendszer. Ilyen lehet az üzleti világból ismert mátrix, vagy a divízionális szervezet, esetleg átmenetileg az egyetem teljes vállalkozási tevékenységének kihelyezése.

A harmadik neuralgikus pont: fogyasztóik kezelése. Ez olyan „egyablakos" rendszer kialakítását indokolja, ahol az egyetemi kutatások iránt érdeklődő azonnal útmutatást kaphat az igényeinek megfelelő tudásbázis meglétét, illetve a pénzügyi elszámolást és a keletkezett szellemi alkotások kezelését illetően. Azaz olyan profilt kell mutatni a vásárló felé, amilyen az érdeklődési területe. Ezzel elkerülhető, hogy eltévedjen, vagy eltévelyegjen az egyetemen, másrészt szakszerű és hatékony kiszolgálásban részesül, amit más szolgáltató ipari partnerétől is megszokhatott.

Az egyetlen szabadalom

A DEAK eddigi egyetlen benyújtott szabadalma Kiricsi Imre professzor hulladékhasznosítási programjához kapcsolódik – az OKFT Kft. bevonásával, az olajos emulziók szétválasztása témakörében. Folyamatban van egy know-how meghatározása is, amelyik – a Démász kísérleti fejlesztését szolgálva – egy biogáz demonstrációs üzem létrehozásához kapcsolódik Kovács Kornél professzor Bioremediáció-Biokonverzió programja keretében. A kutatások sajnos késve indulhattak a támogatási szerződés megkötésének elhúzódása miatt – emlékeztetett az igazgató –, így még szorosabb határidők mentén kell a kutatási programokon dolgozni, hogy a DEAK 2007 végéig teljesítse munkatervét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alváscentrum adóssággal: vegye, vigye!

A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetből a szegedi városi kórházba költözhet az… Tovább olvasom