Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Egyforintos telkek, filléres emlékek

Dócon és Mártélyon is két-két család épített új otthont az egyforintos telkek 2005-ben meghirdetett akciójában. Újszentivánon azóta sem épült termálhotel.
– Nagy ovációval fogadtuk a 2005-ben meghirdetett programot, mind a 25 telek vevőre talált néhány hónapon belül – eleveníti fel Tóth Margit, Dóc polgármestere az egyforintostelek-akció kezdeti lelkesedését. 1100–1900 négyzetméteres, beépíthető területeket kínált az önkormányzat egyforintos négyzetméterenkénti áron – vagyis volt, aki csupán 1500 forintot fizetett a telekért. A vásárlók cserébe szerződésben vállalták: 3 éven belül beépítik a területet, és bejelentkeznek állandó lakosnak. Ezzel növelték volna a település lélekszámát, stabilizálták volna az óvoda, iskola létszámát, gyarapították volna a gyerekek után járó oktatási normatívát.

Az országban számos településen meghirdetett akció – lásd keretes írásunkat – azonban nem lett sikertörténet. Dócon két telken épült fel ház, a harmadik még mindig félben van. – A 25 telekből 12-t azóta visszavásárolt az önkormányzat, a többi tulajdonosa egyelőre nem jelentkezett, pedig a hároméves türelmi idő lejárt. A területeken a parlagfüvet is az önkormányzat vágja le – tájékoztatott Tóth Margit.

25-ből 23 telek beépítetlen maradt Dócon. Fotó: Frank Yvette
25-ből 23 telek beépítetlen maradt Dócon.
Fotó: Frank Yvette

Szerinte nem megfelelő időben kezdődött a program. Mire az emberek felocsúdtak, elkezdték volna intézni dolgaikat, már nem tudtak hitelt szerezni. A telkek piaci értéke 8–900 ezer forint. Ez kevés a hitel önrészéhez – sokan ezzel időközben szembesültek, s nem vállalták az építkezés költségeit. Két ház is épül jelenleg Dócon – de nem ilyen egyforintos telkeken, ilyeneket, pályázati lehetőség hiányában, nem kínál az önkormányzat.

Nemrég írtuk meg: a négyből két család lakik Mártélyon azok közül, akik két éve az iskolamentő akció során ingyentelket kaptak. Az elköltözött családok közül pedig egy adósságot is hagyott hátra.

2005-ben tették le egy négycsillagos termálhotel alapkövét Újszentivánon, ahol szintén láttak fantáziát az akcióban: a Tisza-Maros Kft. egy forintért kapott egy 3,8 hektáros területet az önkormányzattól. A beruházást 1,4 milliárdosra tervezték, az átadást 2006, majd 2007, végül 2008 végére. Körbekerítették a területet, elkészült egy melléképület, mintegy 80 millió forintból. A hotel egyelőre nem épült meg.

Tetétlentől Ecsenyig

Sehol az országban nem lett sikertörténet az elöregedő és elnéptelenedő kisfalvak azon törekvéséből, hogy egyforintos telekárakkal csábítsanak új betelepülőket. A legtöbb telket a Hajdú-Bihar megyei Tetétlenben kínálták, sikertelenül, csakúgy, mint például a Somogy megyei Ecsenyben vagy Zalaszentlászlón.

Olvasóink írták

  • 3. Hmmm... 2009. október 27. 14:39
    „Hat en eppen valami hasonlo akcioju falucskaban vettem telket, sajnos gyerekeket mar nem tudtam vallalni. En rendes, azert kedvezo arat fizettem. Nagyon boldog vagyok, mert csendes, nyugodt es tiszta a falu. Mar fakat is ultettem. hat a bekoltozes mondjuk talan 4-5 ev is lesz.”
  • 2. Gazficko 2009. október 27. 12:59
    „"Lásd a keretes írásunkat"- Az hol van??????????????????????????????????????????????????”
  • 1. dodó 2009. október 27. 11:28
    „Bővebbet a tarnabodi - még el nem menekült magyar - lakosoktól. (Tarnabod az ún."befogadófalu")”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradnak Szegeden a Mars téri bódék

A Csongrád Megyei Bíróság tegnap hatályon kívül helyezte azt az első fokú ítéletet, amely szerint le kell bontani a Mars téri piac átépítését akadályozó 18 bódét és üzletet. Tovább olvasom