Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Egyhavi esőmennyiség zúdult péntek este Szegedre

Özönvízszerű esőzés zúdult le Szegedre pénteken este nyolc óra és éjfél között. A belváros egyes részein közel 60 milliméter csapadék hullott, ami az egész hónap átlagos csapadékmennyiségének felel meg. A trópusi felhőszakadást kilencven kilométeres széllökések kísérték. A tűzoltókat közel százan riasztották a városban.
A kidőlt fa törzsét feldarabolták. Fotó: Segesvári Csaba
Kétségbeesett emberek tucatjai telefonáltak pénteken éjszaka a szegedi tűzoltóság ügyeletére: siessenek, mert a pincét elárasztotta az esővíz. A városra néhány óra alatt irdatlan mennyiségű csapadék hullott. A gócpont a Belváros volt, amire este nyolc és éjfél között hatvan milliméter esővíz zúdult. A felhőszakadást helyenként kilencven kilométeres széllökések kísértek. Összehasonlításképpen: a június havi átlagos csapadékmennyiség általában 60-70 milliméter között mozog.

A pár óra alatt lezúduló havi nagyságú esővízzel nem tudtak megbirkózni a város csatornái: a víz ezért szivároghatott be a lakóházak pincéibe. – Ötvenegy helyre mentünk szivattyúzni az éjszaka és a hajnal folyamán, de sokan csak szombat reggel szembesültek az elárasztott pincék látványával. Öt autóval és harmincegy emberrel dolgoztuk végig az estét – közölték a szegedi tűzoltóság ügyeletén.

Megtépázott parkok

Pénteken éjszaka kidőlt egy fa a Stefánián, a régi Hungária mellett a tűzoltók vágták darabjaira a törzset. Szombaton a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. negyven munkatársa tisztította a parkokat a belvárosban és Tarjánban. Szennyeződtek a szökőkutak, mert szennyezett esőlé folyt a medrükbe, és teleszaladtak a szivattyúaknák. Karbantartást igényel a Dugonics téri kút és a Móra park éppen felújított medencéje.

A városban szombaton délelőtt tovább folytak a szivattyúzások, a Szentháromság és Vitéz utca vonalán délelőtt egyszerre három tűzoltóautó végezte munkáját. Akadt dolguk bőven, szombaton ismét közel félszáz riasztást kaptak. – Tíz éve lakunk ebben a házban, de ilyen még soha nem fordult elő – mutatott Vitéz utcai házuk vízzel teli pincéjére Cseh István. A tűzoltókat csak reggel sikerült értesíteniük, este több mint fél óráig próbálták tárcsázni őket, de mindig foglaltat jelzett vonaluk. – Este tízkor már láttuk, hogy nagy a baj. A lányunk akkor érkezett haza, és megcsapta az orrát a pincéből kiáramló esőszag. Mivel akkor már csendesedett a zivatar, úgy gondoltuk reggelig nem lehet nagyobb baj, ezért nem kísérleteztünk tovább a tűzoltókkal – mesélte Nagy Erzsébet.

Ottjártunkkor már gőzerővel folyt a család pincéjének szivattyúzása: egy mésszel összekent vödör oldalán jól látszott, a tűzoltók körülbelül 15 centi vizet már kivezettek a helyiségből, ahol még így is boka fölött ért a víz. – Szerencsére csak csupa kacatot tároltunk lent. A héten rendelek egy konténert a szemétszállítóktól és mindent kidobok – mondta Cseh István.
– Ha valami érdekeset akar látni, nézzen be a jegyzetbolt pincéjébe – tanácsolta az utcában egy másik lakó. A bolt pincéjének ablakából jól látszott: több száz kötet került víz alá, vélhetően nem kis kárt okozva a tulajdonosoknak.

Zivatart nehéz előrejelezni

A zivatarfelhők teljesen véletlenszerűen alakulnak ki, legföljebb a zivatar valószínűségét lehet előre jelezni. Hogy hol, mikor alakul ki, legföljebb a létrejötte előtti fél, egy órával lehet megmondani az előrejelző-állomáshálózat jelenlegi fejlettségi szintjén – mondja Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat dél-magyarországi regionális központjának munkatársa.

Az esőből nem csak Szegednek, a környező településeknek is jutott, igaz nem akkora intenzitással. Balástyán például péntek este fél nyolc és nyolc között volt a leghevesebb az esőzés. Ujvári László polgármester elmondta, a településre huszonöt milliméter csapadék hullott, ennek kilencvenöt százaléka a fenti időpontban. – Csak néhány pincében jelent meg az esővíz, de károk szerencsére sehol sem keletkeztek. A tűzoltókat sem kellett senkinek riasztania – árulta el a polgármester.

A trópusi vihar, bár nem kímélt könyvtárat, jegyzetboltot és pincéket, komolyabb baleseteket nem okozott a város és a környékközútjain. Ezt Vad Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte lapunkkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom