Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Egyházi iskolás tüntetés

Budapesti tüntetést szervez ma délutánra egy civil szervezet az egyházi és önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények eltérő állami támogatása ellen. Gyulay Endre püspök is ott lesz, a Karolina-iskolások szervezetten utaznak.
Szegedről, a Karolina-iskolából szervezetten mennek a tüntetők Budapestre. Fotó: Schmidt Andrea
Diszkriminatív a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a vallásos emberekkel, illetve az egyházi intézményekkel szemben – nyilatkozta tegnap Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az MTI-nek. Veres Andrást annak kapcsán kérdezte a távirati iroda, hogy a miskolci civil szervezet, a Szülők Közössége ma délutánra demonstrációt hirdetett a budapesti Felvonulási térre az egyházi iskolák költségvetési támogatásáról. A tüntetésen a civilek ismertetik tiltakozó petíciójukat az egyházi és az önkormányzati fenntartású oktatási intézmények eltérő állami finanszírozásáról, majd terveik szerint átviszik kiáltványukat az Oktatási Minisztériumba.

A Szülői Közösségek elnöke, Hardy F. Gábor úgy számol: a 2006-os költségvetés tervezete szerint évi 5-6 milliárddal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények, mint az önkormányzatiak. Gyulay Endre megyés püspök is részt vesz a demonstráción, lapunk kérdésére úgy fogalmazott: teljes mértékben egyetért a megmozdulás céljaival. Az egyházmegye kezelésében lévő intézmények nem szerveztek tüntetőket, mindenkinek a lelkiismeretére bízták, elmegy-e vagy sem.

Értesüléseink szerint szervezett formában Szegedről csak a Karolina-iskolából indulnak buszok Budapestre. Lépes Katalin igazgató arról tájékoztatott, hogy néhány nappal ezelőtt a gyerekekkel levelet juttattak el a szülőkhöz. Ebben tájékoztatták a helyzetről a családokat, és felkérték őket, ha idejük engedi és egyetértenek, vegyenek részt a demonstráción. Szülők, tanárok, óvodások, általános és középiskolás diákok – megközelítőleg nyolcvanan – az igazgatónővel együtt utaznak ma Budapestre tüntetni.


A Bethlen igazgatója egyetért

A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumban sem a diákokat, sem pedig a szülőket nem vonták be a mai budapesti tüntetésbe, ahol az egyházi iskolák tiltakoznak a központi támogatás mértéke miatt. Bálint Vilmosné, a gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az iskolában tanító pedagógusok maguk dönthetnek arról, hogy részt vesznek-e a demonstráción. Az intézményvezető egyébként egyetért a tiltakozási akcióval, jogosnak tartja azt. Már az idei érettségire szánt támogatásnak is csupán a felét kapta meg a Bethlen Gábor Református Gimnázium, s azt is csak az elmúlt hetekben utalták az iskola számlájára – tette hozzá.

Indokolatlan és jogsértő

Az SZDSZ szerint indokolatlan és jogsértő az egyházi iskolák mára tervezett tüntetése. Indokolatlan, mert nem igaz, hogy tőlük a jövő évi költségvetés pénzt von el. 2001-ben egy főre számolva az egyházi iskolákban tanuló diákok kevesebb támogatást kaptak, mint az önkormányzati iskolákban tanulók, de ez az arány 2003-tól megfordult – mondta Sándor Klára, a liberális párt ügyvivője Szegeden. Hozzátette: a támogatás növekedése 2001-hez képest az önkormányzati iskolákban 84, az egyházi iskolákban 103 százalékos volt. A tüntetés a párt szerint jogsértő, mert senki nem kötelezhető politikai nézetei megvallására, mégis volt olyan intézmény, ahol a szülőket kérdezték meg: elengedik-e a gyerekeiket a tüntetésre. A liberálisok szerint ezzel arra kérik a szülőket: mondják meg, hogy tüntessen-e a diák a kormány ellen vagy ne. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el… Tovább olvasom