Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Egyházmegye: 2-4 plébániára jut egy lelkipásztor

Szeged - Két új pap kezdi meg szolgálatát egyházmegyénkben, Kiss-Rigó László szombaton szentelte fel őket. A megyés püspök szerint az országos átlaghoz képest errefelé elég jó a helyzet, a papok többsége 2-4 plébániát lát el. Az egyik fiatal atya, Fazakas Gusztáv például hármat: Tiszaszigeten,Újszentivánon
és Kübekházán teljesít szolgálatot.
Áldozópappá szentelte szombaton a szegedi dómban Kiss-Rigó László megyés püspök Fazakas Leventét és Kiss Miklóst, a Szent Gellért Szeminárium növendékeit. „Aki nekem szolgál, azt becsülni fogja az Atyám" – idézte Jézus szavait a püspök a fiatal papoknak az ünnepi szentmisén. Azt tanácsolta nekik, hogy elsősorban Istennek, és ne az embereknek akarjanak megfelelni. A papszentelésre a Szeged–csanádi Egyházmegyéből, annak határain túlról, külföldről is érkeztek egyházi személyiségek.

2-4 plébániára jut egy lelkipásztor. Fotó: DM/DV
2-4 plébániára jut egy lelkipásztor.
Fotó: DM/DV

A többség 2-4 plébániát lát el

Nem minden településen van templom a Szeged–csanádi Egyházmegyében, ezért minden évben legalább egyet építenek – az idén Nagylakon. A cél, hogy a legkisebb településen is, ahol akár csak néhány katolikus család él, legyen saját templomuk vagy kápolnájuk a híveknek – tudtuk meg Kiss-Rigó Lászlótól. Az egyes települések, függetlenül a katolikusok létszámától, többnyire önálló plébániák is. Saját, rezidens plébánosuk azonban csak a nagyobb településeknek vagy a városi plébániáknak van. A kisebb plébániákat a szomszédban vagy közelben lakó plébános látja el. A katolikus egyházban plébánosi, lelkipásztori szolgálatot csak pap tölthet be. Mindezek tükrében a Szeged–csanádi Egyházmegye plébániáinak lelkipásztori ellátottsága aránylag jó: néhány plébánosnak 1, a többségnek 2-4, néhánynak pedig ennél több plébániát kell ellátnia, de az utóbbi esetben ezek nagyon kicsi, úgynevezett szórvány plébániák.

– Mivel az egyházmegye papságának korfája a magyarországi átlaghoz képest aránylag kedvező, és mivel a Szeged–csanádi Egyházmegye területén a települések szerkezete olyan, hogy számos kisváros van, de egészen apró település kevés, így jelenleg nincsenek utánpótlásgondjaink – válaszolta lapunk kérdésére Kiss-Rigó László. A főpásztor szerint a nehézséget inkább az jelenti, hogy a papságra jelentkezők közül kevesen alkalmasak és készek arra, hogy magasabb szintű tanulmányokat is végezzenek, bár erre minden lehetőség adott a legjobb európai egyetemeken. – Más a helyzet például az Egri vagy a Szombathelyi Egyházmegyében, ott olyan nagy az egészen kis települések száma, amelyeken többségben katolikusok élnek, hogy egy plébánosnak akár 8-10 apró plébániát is el kell látnia. Természetesen a papság létszámától függetlenül minden plébánia közösségi élete akkor működik hatékonyan, ha a plébános mellett felelősséget vállaló, tudatos tagjai is vannak a közösségnek, akik a lelkipásztor vezetésével, vele együtt gondolkodva, sajátos lehetőségeik szerint kiveszik a részüket a helyi közösség építésében, és az egész társadalom felé irányuló missziós, evangelizációs küldetésben – hangsúlyozta a szeged–csanádi püspök.

– Mindennap újra ki kell mondani az igent, mint egy házasságban – vélekedik Fazakas Gusztáv tiszaszigeti plébános arról, hogy az elköteleződést időről időre meg kell újítani. Egy erdélyi faluban, Zágonban született hagyományos, katolikus családban. Kézdivásárhelyen katolikus gimnáziumot végzett, és már elsőéves gimnazistaként benne volt a papi hivatás iránti vágy, amit kezdetben próbált figyelmen kívül hagyni. Szülei, nagyszülei és a plébánosa példája egyengette az útját. Apai nagyanyja egy betegség következtében megnémult, de szavak nélkül is remekül ki tudta fejezni a szeretetét.

Papszentelés a dómban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Kérdeztem Vajda István atyától, a plébánosunktól, hogyan lehet igazán jó pappá lenni. Rámutatott a templomban a Jézus szíve szoborra, és azt mondta, amit rajta látsz, neked is azzá kell lenned. Legyél szelíd és alázatos szívű. 2011. június 18-án hármunkat szentelt föl a püspök atya. Azért kerültem Szegedre, mert a volt plébánosom nagyon jó kapcsolatban volt Gyulay Endre püspökkel – mondja Fazakas Gusztáv, aki Tiszaszigeten kívül Újszentivánon és Kübekházán látja el papi teendőit. Három katolikus iskola és két katolikus óvoda van a településeken. Gusztáv atya vasárnapjai elég zsúfoltak: 8 órakor Újszentivánon, 10-kor Tiszaszigeten, fél 12-kor Kübekházán misézik. Azt mondja, igyekszik ellátni a teendőit, „a többi a kegyelem dolga".

Böjte Csaba is példakép

Szerinte az egyházmegyénkben van utánpótlás papokból, ugyanakkor az evangéliumból idézi: „az aratnivaló sok, de a munkás kevés". Fazakas Gusztáv – aki csak névrokona a frissen felszentelt Fazakas Leventének – most is lát olyan egyéniségeket, akikre fel lehet nézni. Erdélyben Böjte Csaba ferencest és Berszán Lajos kanonokot tartja példamutatónak, bár meglátása szerint az igazi, nagy lelkipásztorok elvonultan, szerénységben élnek, és életpéldájukból lehet meríteni.

Olvasóink írták

 • 4. tatam 2013. június 24. 12:40
  „És mind szereti a focit?:-)”
 • 3. pachakuti 2013. június 24. 11:58
  „A hívők számához képest sokan vannak.”
 • 2. szegedivagyok 2013. június 24. 10:42
  „Szegények! Néhányszor fel fogják még őket szentelni pályafutásuk alatt.”
 • 1. Alexus 2013. június 24. 10:32
  „En arra lennek kivancsi, hogy mi van azzal az atyaval, akit Oroshazan megvadoltak paraznalkodassal nehany eve. Teli voltak az ujsagok akkor ezzel a hirrel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örököl-e a külön élő házastárs?

Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre. Tovább olvasom