Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Egymás üzletét rontják a szegedi szállodák

Szeged - Öt évvel ezelőtt azt írtuk, kevés a nívós szálláshely Szegeden. Mára a 17 hotel több mint fele, 9 szálloda 4 csillaggal büszkélkedhet. Az elmúlt 5 év során csak a 4 csillagos kategóriában 5 új hotelt adtak át. Sok vagy kevés a szálláshely Szegeden?
– Míg a hazai szállodákban 2007-ben a foglaltság 50 százalék volt, tavaly a 48 százalékot sem érte el: ez azt jelenti, hogy minden második szoba folyamatosan üres – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára. – 2012-es elemzésünk megállapította: bár a válságból a hazai turizmus kezd kilábalni, a szállodák nem érték el a 2007-es eredményüket.

Kovács István szerint a válság előtt a bankok könnyen adtak szállodafejlesztésekhez hitelt, de az állam is bőkezű volt: elsősorban vidéken, munkahely-teremtési céllal jelentős állami, EU-s, vissza nem térítendő támogatáshoz juttatták a fejlesztőket. Ezek odaítélésénél nem vették figyelembe a valós piaci igényeket, így országosan olyan túlkínálat alakult ki, amely a hoteleket nagyon erős árversenyre kényszeríti. – A szállodaszövetség azt az álláspontot képviseli, hogy – kivételes esetektől eltekintve – nem helyes állami, EU-s forrásokkal szállodai kapacitást bővíteni. Tudni kell: minden új hotel rontja a többiek piaci helyzetét.

A most épülő Szavija hotellel együtt összesen 19 szálloda lesz Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
A most épülő Szavija hotellel együtt összesen 19 szálloda lesz Szegeden.
Fotó: Karnok Csaba

Kunz Péter szerint most kell építeni

– Jelenleg lehet, hogy alacsonyabb a foglaltság, de a szállodaiparban nem szabad rövid távon gondolkodni – nyilatkozta lapunknak a szegedi Kunz Péter szállodás szakember. – Aki hotelt épít, az 15-20 évben gondolkodik: pár éven belül fellendül a gazdaság, és az embereknek újra lesz pénzük. Úgy gondolom, ha most olcsóbban építkezhetünk, akkor ezt az alkalmat meg kell ragadni.

Összeszámoltuk: Szegeden ma 17 szálloda van, további kettő – Szavija és Science néven – most épül, év végére tehát 19 hotelünk lesz. Az utolsó 5 év során csak a 4 csillagos kategóriában 5 új hotelt adtak át, ezek a következők: Mozart, Szent János, Art Hotel Szeged, Soleil, Tiszavirág. Háromból 4 csillagossá lépett elő felújítása után a Hunguest Hotel Forrás. Így a 4 csillagos szállodák száma 9 lett Szegeden. Panzióból 15-öt találtunk, közülük kettő 4 csillagosnak vallja magát, egyet most építenek, a Medical Art Hungaryt Újszegeden. Van még 12 vendégházunk, valamint nyaranta kemping, kollégiumok, vendégszobák tömkelege várja a turistákat. Ez már nyugat-európai színvonal.

– A szállodákban egy szobáért a válság előtt kerekítve 14 ezer 900, tavaly 14 ezer 670 forintot fizetett a vendég – mondta a szállodaszövetség főtitkára. – Miközben 2007–2012 között az infláció mértéke meghaladta a 25 százalékot. A pénzromlás jócskán rátett a forgalom visszaesésére, lerontotta a szállodák pénzügyi helyzetét, emiatt sok ellen indult felszámolási eljárás. Különösen nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt években megnyílt vidéki, wellness típusú hotelek, mivel azok devizahitelből épültek.

Kevesebb turista jött eddig

A KSH adatai szerint Szegeden 2012-ben 754 szállodai szoba volt, az éves foglaltság 41,7 százalék, szemben az országos 47,8-cal. Az éves átlagos szegedi szobaár 14 ezer 639 forint, az országos átlag 14 ezer 676 volt. Idén a tavalyi első negyedévhez képest 4 százalékkal kevesebb vendég, alig több mint 30 ezer fő választotta Csongrád megyét, a vendégéjszakák száma 60 ezer, 7 százalékkal kevesebb.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Pandora 2013. július 03. 08:54
  „27. TELSTAR 2013.07.02. 19:47

  Szeged 1 napos város. Ha a programba belevesszük a Vadasparkot és a Botanikus kertet is, akkor 2. És akkor már mindent láttál.”
 • 28. v.imre 2013. július 02. 20:03
  „18. Koszta hozzászólása üdítő, nagyszerű. Ez juttatta eszembe egy húsz évvel ezelőtti élményem emlékét a Budapest-Szeged közötti vonaton hazafelé tartva. Egy svéd nyugdíjas házaspár kérdezett ránk (egy kollegával utaztam) hogy mikor érünk Kiskunfélegyházára? Így elegyedtünk szóba. Moeschlin Harald az SKF Volvo Saab gyár nyugdíjas mérnöke volt. Ő mesélte a következőt. Kimentek az asszonnyal Gőteborgba a hajóállomásra, hová menjenek hajóval: Amszterdamba, vagy Hamburgba? Hamburgba utaztak. A hajóállomás várójában az asztalon találtak Bugacról egy prospektust. Ekkor döntöttek úgy, hogy akkor nosza irány a vasútállomás, gyerünk Magyarországra, Bugacra. Így kerültünk össze a szegedi vonaton. Mit tesz egy jó helyen letett prospektus a világ bármely közlekedési gócpontján.”
 • 27. TELSTAR 2013. július 02. 19:47
  „19.
  Aki a Balatonhoz utazik, az nyilván nem Szegedet akarja látni. Azt kellene elérni hogy eleve ide jöjjenek, ehhez viszont a várost, a környéket és a programokat sokkal-sokkal jobban kellene reklámozni, lényegesen szerteágazóbb marketing tevékenységre volna szükség. Az pedig, hogy az ingyen rendelkezésre álló Tiszát nem használjuk ki - műhiba!”
 • 26. Pandora 2013. július 02. 18:41
  „manapság már egy 4 *-os szállodának sok extrát kell nyújtani ahhoz, hogy az ember betegye oda a lábát. A szép szoba nem elég! Kell hogy legyen megfelelő méretű wellness részleg, egy-két jacuzzival, úszómedence, gyerekpancsoló, masszázsszolgáltatások. Egy sztárséf alkalmazása sem hátrány, mert az emberek igen érzékenyek a hasukat tekintve, ráadásul ezekn a helyeken igénylik a büféasztalt reggel-este. Nos, ezek alapján nem sok hotelt tudok mondani Szegeden, amely minden általam felsorolt kritériumnak megfelel.”
 • 25. lukrecia 2013. július 02. 18:26
  „18: koszta: Ezt amit te leirtal nagyon sokan csinaljak. A BP -i Duna hajok es a repulogepek ontjak a turistakat. Ahhoz hogy ez mukodjon szegedi viszonylatban is, a szegedieknek kellene nagyot lepni, es nem a sult galambot varni. Lajosmizsei csardak dugig vannak a turistakkal erdekes. Sot egy ket jo pince is a kornyeken , ahol programot szerveznek nekik. Azt felejtsd el h Szeged szep varos es erre beindulnak a turistak. Program nelkul nem megy. Igazi magyaros kaja , pia, es program --ez kell nekik. Nem atveres.”
 • 24. argosz 2013. július 02. 17:47
  „Pontosan azért mert 30-40%-os kihasználtsággal üzemelnek azért kellene elgondolkodni ,hogy a napi 14-15 ezer forint /fő éj szobaárat lejebb szállítani,mert az valami nonszensz!”
 • 23. igazságkereső 2013. július 02. 16:39
  „#18.Koszta 2013.07.02. 12:17! Végre egy szakmailag megalapozott hozzászólás az idegenforgalmi és szállodaipari témában! Ezt mondogattam úgy tizenöt évvel ezelőttig, két évtizeden át!”
 • 22. IVY 2013. július 02. 15:33
  „A Honvéd térnél is hozzáfogtak egy hotel belső kialakításához.”
 • 21. geza 2013. július 02. 15:08
  „#19 Nem tudom milyen "hollandok" járnak mármint úgy értem mely réteg, de az biztos hogy sokan utaznak az országukhoz tartozó karib tengeri sziget- szigetekre (Curacao...)”
 • 20. embör 2013. július 02. 13:46
  „http://www.origo.hu/gazdasag/20130628-valsag-a-szallodaiparban-tulkinalatot-okoztak-az-unios-penzek.html
  "Ész nélkül szórták a milliárdokat a vidéki wellnessekbe"”
 • 19. RowarAtkinson 2013. július 02. 12:42
  „Most jöttem haza Balatonfüredről, tele volt dánokkal, hollandokkal, németekkel. Itt a környéken meg kapnak mindent ( Balaton, Tihany Veszprém stb.). Nem tudok rá egy okot sem mondani, hogy miért utaznának még 300km-t Szegedig.”
 • 18. Koszta 2013. július 02. 12:17
  „Amíg a szállodák (és a turizmus szereplői) nem látnak messzebb a saját orruknál (szobájuknál), addig ez így is marad...
  Nem kell "spanyol viasz" hogy javuljon a helyzet. Elég lenne a már működő külföldi metodikát lemásolni.
  Bárhová megyek külföldre (Görögország, Törökország, Tunézia...) már itthon ki tudom választani a fakultatív programjaimat. Elvisznek az ország más szegletébe is. Pénzt viszek nem csak annak a szállodának, ahol megszállok, hanem más turisztikai szegmensbe is. És ez nem "fáj" a szállodának! Mert a turista az élményt keresi, ami bizony gyakran program formában jelenik meg. A több program, a több élmény pedig több turistát hoz (a szállodának is).
  Mi lenne a gátja, hogy Pesten összeszedje a busz a hoteloknál a turistákat, ahogyan teszik a buszok külföldön egy-egy fakultatív program előtt, és lehozza őket egy "Best of Szeged" városnézésre. Utána ebéd, majd irány Ópusztaszer egy skanzen nézéssel meg lovas bemutatóval, íjászattal. Pénzt jelentene a buszosnak, az idegenvezetőnek, az emlékparknak, az étteremnek és persze a pesti szálloda is maradna a pénzénél... Működik ilyen? Nálunk nem. Miért???
  Avagy ha Szegeden száll meg egy turista, el tud-e jutni fakultatívan egy hegyi kirándulásra, egy napra? Pl. egy vízesés néző túrára... Anna-völgyi vízesés, Lillafüred, Szalajka... Majd irány vissza. Rengeteg potenciálunk volna. Bugac psztai lovaskocsikázás... Balatoni fürdőzés, kastély nézés... Innen is bejárható az ország... Ami a meghírdetett Fesztivál turizmusunkat kiegészítve vonzó volna... Ja, bocs... Nincs meghirdetett fesztivál turizmusunk se... Bár Fesztiválokban jók vagyunk. Sok Fesztiválunk van. Tudnak ezekről külföldön? Avagy Pesten, ahol a belváros romkocsma turizmusa mellé egy nap szegedi Borfeszt símán beférne? Több élmény=több turista=több pénz...
  Miért nincs aki ezeket leszervezze?
  Mert nem tudjuk mi az a TDM? Nem tudunk, nem akarunk közösen működni, dolgozni?
  A Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) uniós "találmány". Ilyen működik Ausztriában és Európaszerte... Szegeden nincs, a régióban alig pár és az is "őrlángon"... Mert mindenki a gyors, nagy pénzt hajtja... csak besöpörni a pályázati pénzt, aztán "utánam a vízözön". Míg a turizmusban valóban hosszabb távon és csak megfelelő előkészítés után van haszon... Ha menet közben is jól csinálom.
  Szóval kedves "egymás üzletét rontó" szállodák és turisztikai szereplők... Ideje váltani. Szemléletet. Mert csak így lehet változtatni. A "marakodásból2 pedig sikert kovácsolni. Közösen.”
 • 17. cselac 2013. július 02. 11:31
  „v.imre: tegyük hozzá, hogy kiváló vízelvezető rendszerrel és beázásmentes szökőkutakkal :). Vajon a szállodaépítéshez kapott pályázati támogatásokból hány magánház épülhet fel? :)”
 • 16. Mike3 2013. július 02. 10:46
  „9: ja. kb :) köszi Botka”
 • 15. kormoska 2013. július 02. 10:41
  „15-20 évet előregondolkodni manapság??Ebben az országban?
  Gondoljunk már vissza,hogy mennyi minden változott az elmúlt 20 évben!
  20 év múlva szerintem már az ország sem lesz meg,kis túlzással.

  Tény az hogy már sok a szálloda és hotel,de ez az árakon nemigen látszik,főszezon van tehát mindenki most akarja megszedni magát.Építettek-beruháztak mert erre volt Uniós támogatás!
  Viszont alig van akciós ajánlat,talán egymásra várnak....vagy a csodára?”
 • 14. Bendegúz007 2013. július 02. 10:14
  „Konferenciák,illetve lesz aki 1-2 hétre jön,erre gondoltam.Mert mikor volt egy konferencia a lézerközponttal kapcsolatban akkor a Szegedre érkező vendég kézi csapat már csak a Vásárhelyi ginkóban tudott megszállni.”
 • 13. palika9 2013. július 02. 09:53
  „De jó ez az ideiglenes megtámasztó ácsszerkezet! Látom itt is csak a homlokzati fal marad meg.”
 • 12. acidrain 2013. július 02. 09:23
  „A pályázat már csak ilyen, meg kell hozzá építeni :)”
 • 11. kispacni 2013. július 02. 09:11
  „4. Elég nagy butaságot írtál. A lézerközpontba külföldről két kategoriájú kutató fog jönni. Az egyik aki hosszú idejű tartózkodásra jön, ők lakást fognak bérelni, a másik aki rövid idejű tartózkodásra, de az sem négy csillagos szállóban fog megszállni, mert az az úniós szabályok szerint korlátozva vagyon , hogy csak 3 csillagos szállodát, de legalábbis maximum 80-100 EUR lehet az elszámolt szoba pályázati pénzből. Szóval azok nem a nevezett négy csillagos szállodákban szállnak majd meg.”
 • 10. _csutak_ 2013. július 02. 09:08
  „Azt hiszem engem és a baráti körömet abszolút nem érdekli az ha egy szállodás tönkre megy!
  Vállalkozni arra és akkor kell amire a piac egy szegmense keresletet generál a vállalkozás számára.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié lesz januártól a gyógyszertár?

Patikamutyi vagy szakmailag indokolt döntés – nem egyeznek az álláspontok a gyógyszerészek tulajdonrész-vásárlásáról és az állami közbeavatkozásról. Tovább olvasom