Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Egymásnak is bizonyítani akarnak a Kispál zenészei

Szeged - Május 26-án Szegeden, az IH Rendezvényközpontban koncertezik a 23 éves Kispál és a Borz. A zenekar augusztus 9-én a Szigeten tartja búcsúkoncertjét. Lovasi András szerint nosztalgiát éreznek, de nem melankolikusak. Él bennük a becsvágy megmutatni a többieknek: nélkülük is lehet. A Kossuth-díjas zenész a delmagyar.hu-nak nyilatkozott.
- A delmagyar.hu 10 Kispál és a Borz klipről szavaztatja meg az olvasókat. Szerinted melyik vezet?

- A Ha az életben, de ez nem a kliptől függ, hanem valószínűleg az az egyik legjobb szám. De annak pont rossz a klipje.

- Miért?

- Válsághelyzetben készült. Egy jó barátunkkal forgattuk, aki akkor jött vissza Amerikából, ahol egész komoly dolgokat csinált. Aztán kiderült róla, hogy különböző okok miatt - amelyek politoxikomániai kategóriába estek - megbízhatatlan volt. Mintegy 3 hónap vágás után egy összevissza, furcsa, szétesett valamit tett le úgy, hogy nekünk még egy napunk volt rá, hogy leadjuk. Kitaláltam, hogy ezt az összevissza akármit játsszuk le egy tévén, amit viszek a hónom alatt, és egy klip a klipben verziót csináltunk belőle. Nekem nem annyira jó emlék, mert a klipleadás előtti éjszakát és hajnalt egy tévével a hónom alatt töltöttem. És aztán még hajnalban vágtunk is.

- Miért nem csináltatok másikat? Nem lehetett volna úgy dönteni, hogy ezt nem használjátok?

- Lehetett volna, de akkor én olyan voltam - és ami miatt sok mindent rosszul is csináltam -, hogy csak azért is, és mindenen át. Ma már jobban próbálok figyelni rá, hogy ha a dolgok nem arra kanyarodnak amerre szerintem kéne, akkor nem feltétlenül kell őket visszatéríteni. Volt bennem egy csak azért is megcsináljuk, nem igaz, hogy nem csináljuk meg viselkedés. Valószínűleg ez kellett ahhoz, hogy ez a zenekar mindenféle kulturális hálózatban való téjékozatlanságunk ellenére így működjön, népszerű legyen. Ezek azok az energiák, amit sok zenekar nem rak bele, aztán csodálkoznak, ha nem működik.

Lovasi András a színpadon.
Lovasi András a színpadon.

- Más hangulatúak a koncertek, a próbák azóta, hogy úgy döntöttetek, nem csináljátok tovább?

- Igen, van egyfajta folyamatos nosztalgia. Nyilván ha akarjuk ha nem, ez valamilyen módon értékelésre kényszerít bennünket az elmúlt 23 évről.

- Hónapokig melankóliában élni nem lehet túl kellemes.

- Nem vagyunk melankolikusok, nyilván azért is hoztuk ezt a döntést, mert mindenki azt látja, hogy a saját sorsa, karrierje szempontjából még vannak előtte opciók. Fél szívvel mindenki már azzal foglalkozik. Mindenkiben újfajta becsvágy megmutatni a többieknek, hogy látjátok, nélkületek is lehet csinálni. Ez egészséges ambíció, és nem azt jelenti, hogy ne próbálnánk az utolsó Kispál koncerteket úgy megcsinálni, hogy maximálisan vállalhatók legyenek. Főleg úgy, hogy az összes koncertet felvesszük, és tervezzük, hogy valamilyen módon onlájn hozzáférhetők lesznek. Visszahallgatva az eddigieket egyébként azt kell mondjam, hogy ez a zenekari felállás most érett be igazán.

- A Kiscsillag és a Kispál közönsége mennyire fedi egymást? Feladata-e a Kiscsillagnak az elárvult Kispál rajongók gondozása?

- Nem feladata. Sokan azt mondják a kispálosok közül, hogy a Kiscsillag sokkal rosszabb. Vannak akik szerint meg a Kispál már nem olyan jó, a Kiscsillag jobb. Van egy jelentős átfedés a kettő között, de valószínűleg ugyanígy lesz az András (Kispál András - a szerk.) új zenekara esetében is.

- Milyen új zenekara lesz?

- Nem tudom, ezt tőle kell megkérdezni. Titkolózik egyelőre. Van egy viszonylag fiatal frontember - Pécsen ismerik - tehetséges srác szerintem. Köré szervez valamit András. Hogy pontosan mit, azt nem tudom.

Olvasóink írták

 • 13. pocokkaa 2010. május 26. 14:59
  „10. A Vérnász c operáján sokan felvágnák az ereiket :)”
 • 12. korcoló 2010. május 25. 20:54
  „11. szilléri.
  Sajnos én is hasonlóan állok az évekkel... :))”
 • 11. szilléri 2010. május 24. 21:41
  „Bocs ! 23 év = 1987 ?
  Ebben az időben egy szocreál cégnél dolgoztam!
  Ja ! 30-40 kilóval fiatalabb voltam !
  Korcoló !
  Te hogy állsz az évekkel !
  A vén ,,hülyék " zenéje a Kispál, Cseh Tamás, Doors, Hobó stb. , de Lagzi Lajcsira és Konc zs-re is csápolnak az öregek !”
 • 10. korcoló 2010. május 24. 16:43
  „Bivalyb.sznádon, a Rekettye sor 3. sz. alatt is próbálhattak volna 50 éven át...Hogy jön ez ide???
  Ha még ennél is elvontabb zenét szeretnétek,hallgassátok meg Szokolay Sándor valamelyik operáját! :))”
 • 9. pocokkaa 2010. május 24. 16:38
  „Szerintem a Kossuth díj értékét és örökérvényűségét kis mértékben sem csorbítja az, ha egy 23 éves zenei munkásságot ezzel ismernek el.
  Mindenki által minden szempontból elfogadott előadó nem létezik, abban, amiben Lovasi jó, abban nagyon jó - még akkor is, ha valaki nem szereti.”
 • 8. szilléri 2010. május 24. 15:40
  „A Kossuth és a Nobel díj annyiban közös, hogy vajmi közök van a tényleges teljesítményekhez. Természetesen ez a kultúra területére értendő !
  Szerintem a kispál nem rossz! Ízlés kérdése ! Kinek a pap kinek a papné !
  Pécsett az Olimpia bár alagsorában próbáltak évtizedekig a Bánki és a 39-es Dandár utca sarkán.

  De ha szeretnétek ,,elvontabb" zenét hallgassátok Cseh Tamás az olimpia bárja - uránváros című őrök becsűjét !”
 • 7. korcoló 2010. május 24. 15:00
  „Gálvölgyi a hatvanas években megnyerte ugyan a Ki mit tud ? - ot,de akkor nem kapta meg a Kossuth-díjat.
  Anélkül,hogy a két díjat összehasonlítanám,látható,hogy pl. a Nobel-díjat a kiválóak közül is csak a legkiválóbbak kap(hat)ják meg,főként,ha az egzakt tudományokat nézzük.Egyéb területen (irodalom) hosszútávon kell teljesítenie az esetleges jelöltnek.Többek között ez adja a Nobel-díj örök érvényűségét.A Kossuth-díjat pontosan ez az "új idők-új szelek"-szemlélet kellett volna,hogy elkerülje.”
 • 6. dublini 2010. május 24. 12:51
  „Mutyi..! Muszály neked megint itt rontanod a levegőt?
  már a múltkori fik@zó irásodnál is sokan lehurrogtak... Vagy szereplési vágyadat igy tudod kiélni? Szánalmas vagy..”
 • 5. napfenyfurdo_mutyi 2010. május 24. 12:16
  „torz zene.”
 • 4. pocokkaa 2010. május 24. 11:42
  „Érdemes Lovasi verseskötetét is és maximálisan egyetértek a 3. hozzászólóval, az a Kossuth díj nagyon jó helyre került.”
 • 3. ferdzso 2010. május 24. 11:32
  „Mai szemmel, még kissé furcsa, hogy Ő kapta ezt a díjat. Az utókornak viszont természetessé válik, hogy változnak az idők, és az emberek. Szórakoztatni, és ezt színvonalasan tenni, elég nehéz feladat. Szinetár, már a hatvanas évek végén nagyon szépen meg fogalmazta, amikor Gálvölgyi megnyerte a Ki mit tud-ot. Önfeledt nevetésre, vidámságra késztetni a közönséget, nehéz feladat. Szerintem, Lovasi megfelelt az elvárásoknak, nem csak egy szezonra szóló, egynyári slágert alkotott, csak kevesen értik, és szeretik ezt a műfajt, amiben kiválóan teljesített. (Az, hogy kevesen, nem az Ő hibája.)”
 • 2. korcoló 2010. május 24. 11:10
  „Minden tiszteletem az övék - legalább is nem szeretném őket megbántani -, de ez a Kossuth-díj azért egy kicsit "durva" .Lovasi esetében az utóbbi időben egyébként is rezgő Kossuth-díj-léc sajnos leesni látszik.Ennek a díjnak meg kellett volna tartani az eddigi,több évtizedes, - ha úgy tetszik megcsontosodott,egyedi színvonalat képviselő,ultrakonzervatív,stb. - nívóját.
  Az állam gondolhatott volna az elődökre,és nem utolsó sorban azokra,akik majd a jövőben kapják meg ezt a díjat.”
 • 1. dömdödöm 2010. május 23. 18:19
  „elég volt már a kispálékból...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor nők versenyeznek a volán mögött

Nőknek rendezett autós ügyességi versenyen vett részt lapunk újságírója. Sikerélménye volt: nem törte össze a tesztautót. Tovább olvasom