Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Egymilliárd forint érkezett Ásotthalomra - Toroczkai évet értékelt

Ásotthalom - Három történelmi esemény is történt 2017-ben Ásotthalom életében a polgármester értékelése szerint: miniszteri vizitek, soha nem látott összegű pályázati forrás érkezett, és egy napra Csongrád megye központja is lehetett a település.

– A nagyközség 1950 óta létező történetében szintén soha nem volt példa arra, hogy 1 milliárd 58 millió forint pályázati forrást nyertünk. Ilyen sikeres évünk még nem volt, és idén meg is kezdődnek az építkezések – mondta lapunknak Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere.

Megújul a főutca, nagyjából 100 kilométeres kerékpáros gyűrű épül ki a település köré, ami becsatlakozik az 55-ös számú főút menti bicikliútba is. A gondozási központ ebédlője megújul, a gyermekorvosi rendelőre 10 milliót költhetnek. Toroczkai tovább sorolva a fejlesztéseket kiemelte, hogy 50 millió forintból agrárlogisztikai csarnokot építenek, ahol hűteni és tárolni lehet a terményeket. Mintegy 100 milliót költenek az óvodaépület korszerűsítésére, ami a 10 millióból létesítendő bölcsődével összevontan működik majd.
 
Toroczkai László polgármester büszke arra, hogy rekordnagyságú pályázati forrást nyert tavaly Ásotthalom. Fotó: Kuklis István
Toroczkai László polgármester büszke arra, hogy rekordnagyságú pályázati forrást nyert tavaly Ásotthalom. Fotó: Kuklis István

Jelentős fejlesztés, hogy 83 milliót nyertek a Tömörkény-ház újjáépítésére, Ásotthalom közepén egy élményparkot alakítanak ki nagyjából egy hektáron, ami a 19. század második felének szegedi hangulatát fogja megidézni.

– A Tömörkény-házban gasztromúzeum is lesz, ami egyedülálló megyénkben. Különböző jegyárakkal lehet látogatni a központot, lesz mód korabeli eljárás alapján készített italok kóstolására, továbbá 19. századi tanyavilágból származó receptek alapján helyi terményekből elkészített ételeket lehet megkóstolni – részletezte.

A 2017-es év jelentős eseményének nevezte a polgármester, hogy két ország minisztere egyszerre látogatott hozzájuk: a magyar honvédelmi tárca vezetője, Simicskó István és az osztrák védelmi miniszter érkezett a településre.

A megyei közgyűlésnek is otthont adhatott Ásotthalom, amit azért tartott szimbolikusnak Toroczkai, mert az államhatárhoz közeli, a tanyavilág közepén lévő Szent Gellért Közösségi Házban üléseztek, ami kifejezi, hogy fontos számukra a határvédelem, illetve a tanyai életforma egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomorú nap virradt a disznókra Kisteleken, de a böllérek vidámak voltak - galéria

Szomorú nap virradt a disznókra Kisteleken, de a böllérek vidámak voltak - galéria
A falusi disznóvágás hagyományait elevenítették fel a kisteleki Szent László téren, ahol ötödik alkalommal került sor a Disznótoros Sokadalomra. Még Dominikáról is érkeztek vendégek. Tovább olvasom