Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Egymilliárd forint értékű műkincs a Móra-múzeumban

Szegedre érkezett, és kicsomagolták tegnap a Móra-múzeumban a Rejtett kincsek tárlatán bemutatkozó hatvanöt nőábrázolást. Itt van Rodin legismertebb szobra, a többi „húzónévtől"– Gaugain, Renoir, Toulouse-Lautrec – grafikák láthatók. Az egymilliárd forint értékű közel száz műtárgy szeptemberig tekinthető meg.
Különösebb felhajtás és jelentős biztonsági intézkedések nélkül érkeztek meg tegnap délelőtt a szegedi Móra Ferenc Múzeumba a Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött alkotások, a Rejtett szépségek című múzeumnyitó tárlat szereplői. A légkondicionált pótkocsis kamion leparkolt a kultúrpalota előtt, és hat szállítómunkás behordta az előcsarnokba a harminchét bélelt faládát.

Papp Katalin művészettörténész, a Rejtett szépségek, a nő ábrázolása a 19. század kezdetétől a századfordulóig című kiállítás rendezője vezényelte a kicsomagolást. Szigorú jegyzőkönyvet vettek föl mind a 39 festmény, hat grafika és húsz szobor állapotáról, mielőtt a selyem papíros és fóliás borításból a hűtött teremben felállították három lux világítás alá.

Csütörtökön nyit a múzeum

Látogatóbarát átépítése után a Rejtett szépségek című kiállítással nyit ki ismét a múzeum csütörtökön este. Hat órától szabadtéri „nagygyűlés" lesz a Móra-parkban, az ott kapott bónusszal ingyen lehet bemenni. Csoportok bejelentkezését már fogadják. A kiállítás szeptember 3-áig látható.

A kurátor megjegyezte, a műremekek értékéből semmit nem von le, hogy – műfajukból következően – a szobrokból és a grafikákból akár több példány is készülhetett a művész felügyelete mellett. Horváth Ferenc megbízott intézményvezető elmondta: a vendégségbe érkezett szépségek mellett a szegedi közgyűjtemény harminc festményét és két szobrát is bemutatják.

A kiállított képek és szobrok eszmei értékét a műtárgypiacon forgó, az alkotóik hasonló korszakából származó munkája alapján több mint egymilliárd forintra becsülik. A legértékesebb kép nem Gaugain, Toulouse-Lautrec vagy Renoir grafikája, hanem a legfelkapottabb svéd festő, Zorn Anya és gyermeke című festménye: több mint ötvenmillió forintot ér. (Toulouse-Lautrec egyetlen festménye is meghaladná az egész tárlat összértékét: a Mosónő két éve állította be festője egyéni rekordját, 4,77 milliárd forintért kelt el.)

A legismertebb szobrot, ami egyben a legdrágább, már bemutattuk: Rodin A csók című szobra 385 millió forintot ér. A tárlat megrendezése eddig ötmillió forintba került, a biztosítási díjról nem árultak el semmit, azt viszont megtudtuk: a biztosítási érték 363 millió 650 ezer forint. A műtárgyak kilencven százalékát a fővárosban sem láthatta a közönség, a szépségek rejtve maradtak – a raktárak mélyén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom