Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Egymilliárd forint megújuló biológiai energiaforrásokra

Egymilliárd forintot használhat biológiai eredetű megújuló energiaforrások kutatására egy szegedi székhelyű konzorcium. Biogáz, biohidrogén, bioetanol és biodízel – mindegyiket alkalmazzák már világszerte, de mindegyikkel kapcsolatban léteznek hatékonyságnövelő szegedi szabadalmak, amelyek meggyorsíthatják az alternatív energiák térhódítását.
A makói Németh Toll Kft. is tagja a szegedi székhelyű konzorciumnak. Fotó: Fotó: Schmidt Andrea
– Nem alapkutatás a hároméves program, hanem meglévő eredmények gyors továbbfejlesztéséről szól – hívja föl a figyelmet az egyetem konzorciumbeli tevékenységét irányító Kovács Kornél professzor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA Szegedi Biológiai Központ (SZBK) tudományos tanácsadója. Az egyetemből és cégekből álló, a Corax-Bioner Rt. vezette konzorcium egymilliárd forintot nyert a fejlesztésekre.

Gyorsítják a megtérülést

A legelőrehaladottabb eredmények a biogázzal kapcsolatosak. A biogázt mikroorganizmusok hozzák létre a napjainkban nagy mennyiségben keletkező és környezetvédelmi gondokat okozó, hulladéknak minősülő, különböző szerves anyagokból – a hígtrágyától a kommunális szennyvízig. Csak épp nem elég gyorsan ahhoz, hogy hamar megtérüljön egy-egy biogáztermelő telep létrehozása.

A szegedi kutatók azonban rájöttek, miképp lehet a folyamatot biokémiai módszerekkel fölgyorsítani, s így a biogáztermelő beruházásokat hamarabb megtérülővé tenni. A biogáz egyébiránt azonos a mocsárgázzal, mely ugyanilyen mikroorganizmusok szervesanyag-lebontó tevékenységeként jön létre, és lidércfényként lángra is lobbanhat; ehhez egykor sok babonás hiedelem kapcsolódott.

Szennyezőanyagoktól megtisztítva rövidesen nem csekély szerephez juthat az ország energiaellátásban. A földgáztörvény máris lehetővé teszi, hogy árammá átalakítva hasznosítsák. A megújuló biológiai forrásokból nyert zöldáramot azonnal átveszik a szolgáltatók.

A konzorcium

A konzorcium vezetője a szegedi Corax-Bioner Környezetvédelmi Rt., mely eddig is figyelemreméltó eredményeket ért el a környezetvédelmi iparban. További tagjai a makói székhelyű Németh Toll Kft., a Démász Rt., az Első Magyar Biogáz Kft., a Magyar Biogáz Egyesület és a fejlesztésekhez szükséges kutatásokat végző Szegedi Tudományegyetem. A pályázatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Asbóth Oszkár húzóágazati programja írta ki.

Folyamatosan újratermelődik


Attól, hogy biogáz nélkül maradunk, aligha kell tartani – az országban egyre több, jelenleg csak „hulladékként" számon tartott, s hasznosítatlanul környezetvédelmi gondokat okozó szerves hulladék termelődik. De első lépcső a minél több biogázüzem létrehozása, a gyorsított biogáztermelő eljárás bevezetése.

A biohidrogén-hasznosítás ugyancsak nagy lehetőségek előtt áll. Ez a legtisztább energiafajta a négy közül: hidrogén elégetésével víz keletkezik. Hidrogént, hasznosítási méretekben, egyelőre legcélszerűbb cukorból vagy nagy mennyiségben termelődő keratintartalmú anyagokból – toll, szőr – előállítani. A cukorból való létrehozást könnyen termeszthető, nagy tömeget képviselő, nagyon nagy cukortartalmú növények tennék lehetővé, mint például a cukorcirok, a csicsóka – azaz édesburgonya –, de akár a cukorrépa is. Bioetanolt – azaz alkoholt – is gazdaságosan létre lehet hozni, az eljárást ugyancsak az SZTE kutatói dolgozták ki.

Minden hasznosul

Az olajtartalmú növényekből nyerhető biodízelhez
szintén kapcsolódik szegedi fejlesztés: ha metanol helyett etanolt használnak a biodízel létrehozásához szükséges úgynevezett átészterezés során, akkor a melléktermékként keletkező glicerin is hasznosítható. Ma nem hasznosítják, mert a nyomokban benne maradt metanol miatt veszélyes hulladéknak minősül. Ezeket az eljárásokat teszi mindennapi ipari hasznosításra alkalmassá a kutatási program.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíj forrásai

Soha nem lehet elég korán kezdeni a felkészülést a nyugdíjas éveinkre. Némi előrelátással és… Tovább olvasom