Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Egymilliárdból fejlesztik a szegedi onkológiai ellátást

Szeged - Több mint egymilliárd forintból fejlesztik a szegedi onkológiai ellátást. Egyebek mellett jövő év közepéig beszereznek egy olyan gépet is, amely szeptember óta nem működik a klinikán, így a betegeknek most a fővárosba kell utazniuk kezelésekre. Létrejön egy új osztály, és a jövőben a sugársebészet is elérhetővé válik az egyetemen kezelt betegek számára.
Uniós támogatásból mintegy 60 milliárd forint forráshoz jut az egészségügy, a pénzt kórházfejlesztésekre fordítják – jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a hónap elején. Tízmilliárd forintból a regionális onkológiai centrumok fejlesztését folytatják – ebből 1,1 milliárd jut Szegedre. Az összegből az onkoterápiás klinika mellett a nukleáris medicina intézet és a patológiai intézet is kap. A projekt november elsején indul.

– Több mint 700 millió forintból új eszközöket vásárolunk – mondta el Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkotherápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. – Egyrészt új besugárzástervező rendszerünk lesz. Másrészt lecseréljük a 10 éves gyorsítónkat egy olyan modern berendezésre, amellyel nagydózisú pontszerű besugárzást, úgynevezett sugársebészetet is lehet végezni. De képvezérelt sugárterápiára is alkalmas lesz: mivel az orvos ellenőrizheti, hová irányul a sugárnyaláb, azon módosítani is tud, így a kezelés sokkal biztonságosabbá is válik.

1 millárdból fejlesztik a szegedi onkológiai ellátást. Fotó: Karnok Csaba
1 millárdból fejlesztik a szegedi onkológiai ellátást.
Fotó: Karnok Csaba

Gyűteni is kell a kisebb beruháztásokra

Miközben 1,1 milliárd forint érkezik hamarosan az onkológiai ellátás korszerűsítésére Szegedre, a múlt héten jótékonysági estet tartottak az onkoterápiás klinika javára. Kahán Zsuzsanna elmondta: nincs ebben semmi ellentmondás. – Vannak a működéshez nélkülözhetetlen feltételek, amelyekre azonban az egyetemnek nincs pénze. Ezekre a kisebb kiadásokra tehát gyűjtenünk kell alapítványunk segítségével. Az Edith Piaf-est bevételét például galériaépítésre használjuk: két helyiségünk átalakításával így alapterületet tudunk bővíteni.

Ilyen berendezés az országban eddig csak Pécsett volt, jelentős technikai fejlődést jelent tehát a beruházás. Fontos, hogy a belső besugárzásokhoz is új rendszert telepítenek. Szeptember elseje óta ez a gép nem is működik Szegeden, vagyis amíg meg nem érkezik az új, ellátási hiány van: az eljárás elsősorban nőgyógyászati daganatos betegeket érinti, akiket addig a fővárosba küldenek kezelésre. – Ennek a beszerzése prioritást élvez, ezért bízunk benne, hogy a jövő év első felében megérkezik – mondta el Kahán Zsuzsanna professzor asszony.

Regionális onkológiai centrumként elengedhetetlen, hogy nukleárterápiás fekvőbeteg-ellátó szervezeti egység is létrejöjjön Szegeden. A II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központ épületében alakítják ezt ki 138 millió forintból. – Az osztályon 3 radioizotópos kezelésre alkalmas kórteremben 6 ágyat üzemeltetünk majd. Egy kórterem nagy, kettő pedig a közepes aktivitású betegek elhelyezését tenné lehetővé. A tervezett részleg alkalmas minden jelenleg korszerű radioizotópos kezelés elvégzésére – mondta el Pávics László, a nukleáris medicina intézet intézetvezető egyetemi tanára. Hozzátette: az osztályra 16 millió forint értékben eszközöket és berendezési tárgyakat is vásárolnak.

A patológiai intézetben 58 millió forintos eszközbeszerzést hajtanak végre: a molekuláris patológiai laborban lecserélik a korszerűtlenné vált immunfestő automatát, és vásárolnak egy új genetikai analizátort.

Olvasóink írták

 • 11. tol 2013. október 23. 17:12
  „kedves tizeske! Ha eleget költesz az orvosra, el fog látni, ne félj!”
 • 10. ugbkbnikl 2013. október 23. 13:07
  „Az orvosokra is kellene költeni!
  Minap ambuláns sebészeti ellátásra lett volna szükségem alaposan pofára is estem. Az 1 !!! szem általános sebész szakorvos szabira ment így az sztk-ban azt mondták hogy vagy próbáljam kivárni amíg vissza jön szabiról (hátha nem fordulok fel addig) vagy a sebészeti klinikán próbáljak szerencsét hátha van olyan szakorvos akit megbírok győzni hogy rám nézzen társadalmi munkában....”
 • 9. Ferrer 2013. október 22. 22:04
  „Azért remélhetőleg hamarosan már nem kell majd ilyen berendezéseket vásárolni. Nagyon elavult a rákos betegek kezelése :(
  Legfeljebb néhány évtized, és ez, meg a kemoterápiás állomások is csak a múlt horrorisztikus orvosi eszközei lesznek, ez egészen biztos.
  (Persze egyelőre még életbevágóak, és megérnek minden pénzt.)”
 • 8. rózsakert 2013. október 22. 16:19
  „Azért ennek az egy milliárdnak több értelme van és lesz, mint a dómos 2 milliárdnak---szerintem.”
 • 7. kormoska 2013. október 22. 10:21
  „7.A jelenlegi kormányzat az egészséges,vitális,életerős(nemzeti)embereket kedveli!
  Ők tudnak békemeneteken sétálni és az állampárt mellett kampányolni.....,a rákosoknak nemigen bírják ezt és nem is ezt tartják fontosnak,ráadásul a kezelésük is sokba kerül.
  "Fontos, hogy a belső besugárzásokhoz is új rendszert telepítenek. Szeptember elseje óta ez a gép nem is működik Szegeden, vagyis amíg meg nem érkezik az új, ellátási hiány van"

  Amíg jövő év közepéig megérkezik az új,nem lehetne használni a régit?Legalább egy darabig.
  Miközben az utca túlfelén olyan helikopterleszállós szuperkomplexum épült,hogy Amerikában is megirigyelnék,addig egy egyszerűbb belső besugárzásért 180 kilométert kell utazni...., ERŐSEN ellentmondásos ez a kettősség!”
 • 6. gondolom 2013. október 22. 09:16
  „Sokan panaszkodnak ,hogy milyen sérelmek érik őket e kormányzat részéről, kérdezem csak meg érte rájuk szavazni, kis lelki ismeret furdalás nincs? Egy milliárd erre az intézetre sok sok milliárd a stadionokra. Nézzen be csak valaki,hogy az onkológián milyen székekre kell ülni a kezelés alatt, milyen zsúfoltság van. Mi az elsödleges az egészség vagy a stadion, tudom a Fidesz hívőknek a stadion.”
 • 5. tomidzsí 2013. október 22. 08:50
  „"Egyebek mellett jövő év közepéig beszereznek egy olyan gépet is, amely szeptember óta nem működik a klinikán ..."

  Tehát pénzért egy nem működő gépet szereznek be? :D :D (bocs, de ezt nem lehetett kihagyni :D )”
 • 4. dondongó 2013. október 22. 08:49
  „3. rettegettivan 2013.10.22. 07:58
  A cafetéria az a juttatás, amelyhez a munkavállaló a politikusai fogyasztásán keresztül jut hozzá. :-)”
 • 3. rettegettivan 2013. október 22. 07:58
  „Talán arról is lehetne cikkezni, hogy a betegellátásban aktívan dolgozók egy része miért is nem kapott semmiféle béremelést, a kormányzati kommunikációval ellentétben. Meg arról is, hogy az Szte-n lefelezték a készenléti díjakat, pótlékokat, megszűnt az élelmiszer jegy, és még sorolhatnám. Remek, hogy lesz új technika, kérdés ki fog rajta dolgozni a 2006-os fizetés értékének feléért.”
 • 2. dondongó 2013. október 22. 07:49
  „Szerintem lesz hozzá doki, esetleg még 1 kis stadion péézt is be lehetne dobni a fejlesztésbe. :-)”
 • 1. DOOMER 2013. október 22. 06:58
  „orvos is lesz hozzá vagy addigra elmennek ők is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A varázsló és a hiányszakmák

Szakmák a színpadon címmel mutattak be rendhagyó darabot hétfőn a szegedi Agórában. Tovább olvasom