Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Egymillió eurós MRI érkezik Szegedre márciusban

Nem vesznek fel előjegyzést MRI-vizsgálatra a szegedi újklinikán működő diagnosztikai központban, a betegeket Kecskemétre küldik. Február közepétől várhatóan egy hónapig nem végeznek ilyen vizsgálatot Szegeden, mert a mostani készüléket korszerűbbre cserélik.
A régi gép február 16-áig működik az új klinikán. Az új berendezés beszerelése körülbelül egy hónapig tart. Fotó: Karnok Csaba
Akit szakorvosa most utal MRI-vizsgálatra (mágneses rezonanciás képalkotás), Csongrád megyében nem tudja megcsináltatni felvételét. A megyében egyetlen, a szegedi új klinikán működő gépre ugyanis március végéig nem adnak előjegyzési időpontot. Másfél hete lezárták a várólistát, február 16-áig így már csak azokat tudják fogadni a diagnosztikai központban, akik addig felkerültek rá. Akiket most utalnak be ilyen vizsgálatra, azokat a Kecskeméti Megyei Kórházba irányítják.

Egy nagyváros, egy gép

Az MRI ma már viszonylag elterjedt berendezés: az országban minden megyeszékhelyen és klinikai központban működik egy gép. Csak a fővárosban végeznek több helyen MRI-vizsgálatot. Hasonlóan modern műszert – mint amilyent tavasszal Szegeden működésbe állítanak – korábban Debrecenben és Győrben telepített a NEK Kft.

Az átmeneti ellátási hiány oka, hogy március végén egy új, jóval modernebb gépet állítanak a mostani helyére. – Egy egyetemi központban muszáj lépést tartani a fejlődéssel, ezért a hatéves műszert ideje lecserélni egy korszerűbbre – magyarázta Katona Zoltán, a Nemzetközi Egészségügyi Központ (NEK) vezérigazgatója. – Az új gép 1,1 millió euróba kerül. Február 17-én kezdjük el a telepítését, amely várhatóan négy hétig tart majd. Március 15-én tehát valószínűleg el tudjuk indítani a próbavizsgálatokat, a hónap végétől pedig ismét fogadhatjuk a betegeket.

A géptelepítés azért tart ennyi ideig, mert az új műszer beállításával párhuzamosan némi átépítésre is szükség lesz. Mivel a mágnesességen alapuló műszert csak erősen leárnyékolt helyiségben lehet használni, nincs lehetőség arra, hogy a régi gépet a munkálatok során egy ideiglenes rendelőben tovább működtessék. Ezért született az az orvoscentrummal közös megállapodás, hogy az átmeneti időszakban az egyetem járó beteg volumenének egy részét a szegedi betegeknek elvégzett MRI-vizsgálatokért cserébe a kecskeméti kórháznak adják át.

– Naponta hat beteget tudunk hozzájuk küldeni, valamint szombaton a teljes rendelési időben a mi pácienseinket látják el – mondta el Kardos Lilla, a NEK igazgatója. – Ez meglehetősen alacsony szám: a kapacitásunknak csupán a 25 százalékát tudjuk lefedni ezzel a megoldással. Így tehát csak azoknak ajánljuk fel ezt a lehetőséget, akiknek az állapota nem teszi lehetővé, hogy megvárjuk a március végi indulást. A másfél hónapos kiesés becslések szerint körülbelül nyolcmillió forintos kiesést jelent a járóbeteg-vizsgálatok bevételeiből az SZTE orvoscentrumának.

– Az új géppel olyan vizsgálatokat is el tudunk végezni, amiket eddig nem. Lerövidül a vizsgálati idő is, az eddigi 15-25 perc helyett csak 10-15 percet kell a betegeknek a zárt csőben feküdniük – mondta Kardos Lilla.


Mire jó az MRI?

Az MRI (mágneses rezonanciás képalkotás) a jelenleg létező legmodernebb radiológiai képalkotó eljárás, hiszen ezzel a vizsgálattal válnak a legjobban elkülöníthetővé a különböző szövetek. Előnye, hogy – szemben például a röntgennel – nincs bizonyított káros hatása az emberi szervezetre. Mágneses térben, rádiófrekvenciás hullámok segítségével képezi le a vizsgált részt. Segítségével szeletképsorozatok készíthetők, viszont a CT-vel ellentétben már bármilyen síkban. A módszernek köszönhetően az agy, a gerinc és az ízületek leképezése mellett ma már minden testtájék igen részletes vizsgálatára lehetőség nyílik. Hasi és kismedencei szerveket lehet ábrázolni, de a kopásos, gyulladásos, daganatos betegségek mellett szívbetegségek terén is széles körben alkalmazzák az eljárást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már hatszázezret ''ér'' Tas vezér

A rendőrség ötszázezer forinttal megtoldotta, így már hatszázezer forint üti a markát annak, aki az… Tovább olvasom