Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Egymillió kupak a 11 éves fiú őssejtkezelésére

Szeged - Varga Ádám, a tizenegy éves kisfiú továbbra is őssejtbeültetésre vár. A szükséges hatmillió forintnak egy év alatt még csak a fele gyűlt össze, a család pedig kezd kifogyni az ötletekből. A mozgássérült Ádámnak hamarosan megszületik a második kisöccse.
A tizenegy éves Varga Ádámon sokan próbáltak segíteni azt követően, hogy idén februárban először írtunk róla a Délmagyarországban. A születésekor oxigénhiányos állapotba került és emiatt agykárosodást szenvedett kisfiút ugyanis szülei Kínában szeretnék kezeltetni: abban az őssejtbeültetésben bíznak, amely már sok, Ádihoz hasonlóan beteg gyereket kihozott reménytelen helyzetéből.

Márkus Tímea áldott állapotban. Ádám is szeretettel várja kisöccse érkezését. Fotó: Segesvári Csaba

A kisfiú és családja bemutatását követően – az édesanya, Márkus Tímea ápolási segéllyel otthon vigyáz Ádámra és kistestvérére, a hatéves Ákosra, az édesapa a MÁV-nál dolgozik – gyarapodni kezdett a pénz a már korábban nyitott bankszámlán. Sokan megmozdultak azért, hogy az életvidám, környezetével hihetetlenül közvetlen Ádi megkapja az esélyt arra, hogy legalább egy icipicit önálló életet éljen.

Főleg egyszerű emberek segítettek kisebb-nagyobb összegekkel – mondta Tímea –, hozzátéve, férje munkahelyétől egyszeri nagyobb összeget, a vasutasok összegyűjtött adományát, a rendőrségtől kerekes széket kaptak, és jótékonysági rendezvényeket szervezett az édesanya volt iskolája, a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola is. Eddig a hatmillió forintos kezelés árának a fele gyűlt össze. Most egy bölcsőde és több általános iskola műanyag flakonok kupakjainak gyűjtésébe kezdett: ezekért az édesanyának egy vásárhelyi vállalkozó pénzt fizet, igaz, nagyon keveset.

Ádámnak sem kell a szomszédba mennie egy kis huncutságért, amikor öccsével, Ákossal játszik.
Fotó: Segesvári Csaba

A Varga család mindezek ellenére próbál örülni az élet apró örömeinek. Annak is, hogy idén karácsonykor már öten ünnepelnek: Tímea ugyanis állapotos, márciusra várja harmadik fiúgyermekét. Azért vállalkoztak nehéz körülményeik ellenére egy harmadik gyerek felnevelésére is, hogy Ádámon segítsenek. „Azt szeretnénk, hogy ha eljön az az idő, amikor mi már nem élünk, ne Ákos döntsön egyedül Ádi sorsáról. Ne egyedül az övé legyen a felelősség" – magyarázza Tímea, aki rémálmaiban azt látja, hogy felnőtt gyermeke magatehetetlenül fekszik egy intézetben. Az őssejtkezeléstől sem a teljes gyógyulást várja, hanem azt, hogy fia állapota javul valamelyest, és legalább el tudja látni magát.

Kupaktanács

A Varga család tizedik emeleti lakásának ajtaja előtt minden talpalatnyi helyen hatalmas, kupakokkal teli műanyagzsákok állnak. Ez még mind semmi: a szomszéd lakások egy-egy szobája is tele van azokkal a műanyag kupakokkal, amelyeket gyerekek gyűjtenek nekik. Fárasztó munka a kupakolás: el kell hozni, át kell válogatni, a koszosakat elmosni. Eddig egymillió darab kupakot gyűjtöttek: két tonnát. Egy tonnáért 50 ezer forintot kapnak.

Olvasóink írták

  • 1. Árva Ferencné 2007. december 29. 15:42
    „Tisztelt Szerkesztőség!!!!!!!!!

    Szeretném a kupakjaimat elküldeni rászoruló gyerekeknek!
    Ebben kérném a segítségüket,hova lehet küldeni a kupakokat?

    Tisztelettel:Árva Ferencné”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi házaspár borult árokba autójával Baja közelében

Szeged - Egy szegedi házaspár szenvedett súlyos balesetet Szenteste napján délután az 55-ös főúton Baja közelében. Tovább olvasom