Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Egymillióan a Szabad Sajtóért néven indult mozgalom

A 2011. január 1-jén életbe lépő Médiatörvényt bírálva néhány Facebookon szerveződő munkacsoport "Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért" címmel jelentetett meg egy figyelemfelkeltő nyilatkozatot.

A nyilatkozatot az Egymillióan a Szabad Sajtóért elnevezésű weboldal tette közzé, ahol virtuális szignójával bárki csatlakozhat. Az írást kibocsátói továbbítják az Országgyűlés és a Köztársasági Elnök címére, valamint akcióik során próbálják érvényesíteni azt.

A kiáltvány szövege szerint, annak támogatói a magyarországi médiatartalmak előállítói és befogadói, nem értenek egyet a december 21-én elfogadott médiatörvény szellemiségével.

A támogatók követeléseiket összesen hét pontban foglalták össze. Többek között politikailag független médiatanács megválasztását és a szakmai szervezetek bevonását követelik a médiaszabályozás folyamatába. A kiáltvány szerint egy szakma által delegált ellenőrző hatóság és szakmai képviselet biztosítása is szükséges.

A Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért című nyilatkozat a Facebookon íródott.
A Kiáltvány az alkotmányos és emberi jogokat biztosító médiatörvényért
című nyilatkozat a Facebookon íródott.

A kiáltvány szerint a kilátásba helyezett bírságok ésszerűsítést igényelnek, a médiatanács által hozott döntések ellen pedig fellebbezési és felülvizsgálati lehetőség biztosítása szükséges a bíróságon, valamint döntést megelőző végrehajthatóság eltörlését is követelik a nyilatkozat írói.

A nyilatkozat írói célszerűnek tartanák a törvény hatálya alóli kivonását az írott és elektronikus sajtónak, mint írják az online, az írott és az audiovizuális sajtó, valamint a földi és online terjesztésű műsorsugárzás megkülönböztetése szükséges.

A felmerült kifogásaik alapján a támogatók kérik, hogy az Országgyűlés vonja vissza a decemberben elfogadott médiatörvényt és a kormány kezdeményezze egy új törvény létrejöttét a fenti szempontok mindegyikének figyelembevételével.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. tintasbarns 2010. december 29. 19:53
  „A diktatúra fél a szabad sajtótól ez a világon mindenűt így van ahol ez van.”
 • 85. apa5455 2010. december 29. 19:41
  „saturnus! Azóta eltelt 50 év legalább. A világ gazdasági és politikai környezete teljesen más! Ha kérhetem,ne legyünk demagógok! Ha félni kell valamitöl, akkor félj a nemzetközi tőke és a valutaalap pénzéhségétöl,meg az adósságcsapdátol,amiben az ország lassan elsűllyed! Te tudod a megoldást? Ha igen,kérlek okositsd fel elméinket! Ígérem elgondolkodom rajta!”
 • 84. achilleus 2010. december 29. 19:38
  „83. hozzászólás saturnus 2010.12.29. 19:22
  Nem értem a kérdést. Lemásolta a szovjet alkotmányt?”
 • 83. saturnus 2010. december 29. 19:22
  „82./achilleus rákosi mátyás hogy kezdte?”
 • 82. achilleus 2010. december 29. 19:16
  „"Ha megvizsgáljuk más európai országok gyakorlatát, valóban ezt tapasztaljuk. Az egyik legtöbbet hangoztatott bírálat szerint nincs olyan demokratikus európai állam, amelynek médiatörvénye a nyomtatott és az online sajtóra is kiterjedne. Ezzel szemben Franciaországban tavaly óta a médiahatóság hatásköre az internetes és a lekérhető médiaszolgáltatásokra is kiterjed, Olaszországban pedig az AGCOM nevű szervezet nemcsak az elektronikus, a nyomtatott és az online sajtót felügyeli, hanem a telekommunikációs szektort is.
  Nem állja meg a helyét az a kifogás sem, hogy a törvényben szereplő széles büntetési és bírságolási jogkör példa nélküli lenne. Németországban a gyermekvédelmi szabályok megsértése esetén az illetékes tartományi médiahatóság akár ötszázezer eurós (mintegy 140 millió forint) bírságot is kiszabhat. Finnországban ennek a duplájára is rúghat a médiaszolgáltatásokat sújtó szankció legfelsőbb mértéke, amelyet a helyi médiatestület előterjesztésére külön bíróság ró ki. Az sem igaz, hogy példátlan lenne a súlyos jogsértést visszaesőként elkövető tévé vagy rádió törlése a nyilvántartásból, ilyen esetben például a briteknél is visszavonják az engedélyt. Több országban lehetséges a műsorszolgáltatóval kötött szerződés vagy a neki adott engedély felbontása, felfüggesztése, visszavonása - így Portugáliában, Lengyelországban vagy Szlovákiában.

  Sokan a médiabiztos intézményét támadják, holott Írországban is létezik hasonló jogkörökkel felruházott sajtóombudsman, s Litvániában két biztos is működik - olvasható a Magyar Hírlap keddi számában.”
 • 81. achilleus 2010. december 29. 19:12
  „69. hozzászólás theseus 2010.12.29. 11:08

  1187-számozottnál tartanak. Igaz az egyik szegedi nyugdíjas 2x is be tudta magát írni, többen csak "nyugger"-ként regisztráltak, Tamás Gáspár Miklós nyugdíjazott, tudományos fokozat nélküli "kutató", filozófus persze már regisztrált. E cikk DM-en való megjelentetése csak időlegesen nyomta meg a szegedi illetőségű aláírók számát.”
 • 80. achilleus 2010. december 29. 19:02
  „77. hozzászólás unknown 2010.12.29. 15:08
  Ugyan unknown, hát nem tudtad, hogy Orbán nem is találkozott Putyinnal tavaly ősszel. Megírta a Népszabadság, sőt ezen rágódott Debreczeni, tisztára gubanc stílusában. Szinte hajtóvadászatot indítottak akkor is a "hazug" Orbán ellen. Aztán amikor lebuktak a hazudozásukkal, mintha mi sem történt volna, ott folytatják, ahol abbahagyták, sőt még Orbán volt a hibás, mert nem állította elég határozottan, hogy találkozott vele, na meg a szeme sem állt jól. Na az ilyenek, biztosan nem a sajtószabadságért hisztériáznak, hanem csak fidesz- és orbánfóbiából.”
 • 79. DobóI 2010. december 29. 18:38
  „Hisztiznek az eddig a közmédiát uraló szoc-lib paraziták!”
 • 78. unknown 2010. december 29. 15:14
  „Meg azért is gubancos a tiltakozás (és komoly kormányok, politikusok sem fognak foglalkozni vele különösen), hogy a médiatörvény konkrétan, paragrafusokra hivatkozva tartalmazza mindazon europai unios alkalmazás előírást, amelyet az Europai Unio jogrendszere szabályoz.”
 • 77. unknown 2010. december 29. 15:08
  „73. gubanc 2010.12.29. 11:50

  tudod gubanc, az a gubanc, hogy Te úgy fogalmazol máris, hogy két-három orgánumban 3-4 ember által megfogalmazott, Orbán Viktort megkérdőjelező vélemény után máris azt terjeszted, hogy: " De roppantul nagy szégyen Magyarországra, ha a miniszterelnökét Európa Putyinhoz hasonlítja és kiröhögik mindenütt, amikor meglátják. Viktor Európa bohóca lett. Sajnos saját maga csinált magából bohócot."...”
 • 76. Kazikázmér 2010. december 29. 14:41
  „73. hozzászólás gubanc 2010.12.29. 11:50
  Nem ő hanem a szocialista szabadelvű fórumozók, EU parlamenti képviselők, a Zs. írók, újságírók, azok haverjai, elv és toll-barátjai, akik ezt terjesztik, mert kiestek a hatalomból, Paul Lendvai, Kertész Imre .... soroljam!”
 • 75. jozko 2010. december 29. 13:01
  „A sajtó- a legszabadabb sem- nem helyettesít azért mindent!
  Nem csak szellemi táplálékkal élnek az emberek.

  Természetesen a sajtó fontosságát nagy kár lenne lebecsülni.
  A legnehezebb helyzetekben-a frontokon, a frontkatonák becsülték csak igazán!
  Egyenesen nélkülözhetetlen volt az ujság!

  Nem, nem csak a latrinákban!
  Cigarettasodráshoz is...

  Sajtószempontból sokat romlott a helyzet:
  Angol WC, hüvelyben, készen hapható cigaretta...

  Aligha jön össze az egymillió szignó!”
 • 74. gubanc 2010. december 29. 11:56
  „Sajnálatos, hogy egyesek nem érték meg a Rákosi és a Kádár rendszert és azt hiszik, hogy a talpnyalás az keresztényi cselekedet. Felnőtt egy flusztrált generáció, aki azt hiszi, hogy kukaborogatással világot vált, hogy egy tízmilliós ország meghatározhatja, diktálhatja Európa sorsát.
  Volt egy generáció, akik megérték az első világháborút, a Tanácsköztársaságot, Trianont, a gazdasági világválságot, a második világháborút, Rákosit, Kádárt, majd Antal alatt kezdtek öregedni. Nem volt rá idejük. Dolgozni kellett. Sajnos ez a generáció már nem határozhatja meg az ország sorsát.”
 • 73. gubanc 2010. december 29. 11:50
  „Kazikázmér
  Hát nincs is. De roppantul nagy szégyen Magyarországra, ha a miniszterelnökét Európa Putyinhoz hasonlítja
  és kiröhögik mindenütt, amikor meglátják. Viktor Európa bohóca lett. Sajnos saját maga csinált magából bohócot.”
 • 72. Kazikázmér 2010. december 29. 11:28
  „70. hozzászólás flexsnake*** 2010.12.29. 11:20
  Kár érted! Pedig szép jövő várt volna rád!”
 • 71. Kazikázmér 2010. december 29. 11:27
  „68. hozzászólás Virtuozo 2010.12.29. 11:01

  Nagyon tévedsz és félrevezető amit írsz!
  Nem szólhatnak bele

  Az uniónak nincs hatásköre a médiaszabályozás ügyében, így nemzetközi jogászok véleménye szerint úgy van megfogalmazva a Bizottság szóvivőjének a nyilatkozata, mintha egy szabályos vizsgálatról lenne szó, azonban minden ország maga dönthet a média szabályozásáról, ezért csak politikai felülvizsgálatról lehet szó, amely komoly következményekkel nem jár!
  Ha ezt az ATV is elismeri, akkor meg mit nyavalyogsz? Így a helyes a többi mind félrevezetés!”
 • 70. flexsnake*** 2010. december 29. 11:20
  „a hitlerista cigánykormány utolsó lélegzett veszi.”
 • 69. theseus 2010. december 29. 11:08
  „Komolytalan - és persze megtévesztő - már a weboldal címe is. Majd ha összejön az egymillió alárírás, akkor nevezzék így magukat. Csakhogy erre semmi esélyük.
  Komolytalanokkal pedig nem érdemes vitatkozni. (Nekem is van ennél jobb dolgom, de azért további jó kommenteket kívánok!)”
 • 68. Virtuozo 2010. december 29. 11:01
  „65. hozzászólás Kazikázmér 2010.12.29. 10:52

  Nem teljesen belügy. Néhány évvel ezelőtt aláírtunk egy szerződést (EU tagság), amelyben vállaltuk bizonyos emberi jogi, ill. demokratikus szabályok betartását.
  Az Európai Bizottság most azt vizsgálja, hogy a médiatörvény mennyiben egyeztethető össze ezekkel a szabályokkal. Ha nem, akkor bizony változtatni kell rajtuk, vagy jönnek a szankciók.

  Egyébként nem értek egyet azokkal, akik azt szajkózzák, hogy ez a mindenféle politikusok személyének sérthetetlenségéről szól, meg a személyi kultusz építéséről.
  Ez egy dologról szól, mint mindig: a pénzről. Nem azokat akarja elhallgattatni a kormány, akik pl. le akarják seggfejezni Navracsics Tibort, hanem akik le akarják leplezni a korrupt ügyeiket. Szerintem csak arról szól az egész, hogy nyuodtabban pakolhassák a zsebeiket.
  De ez csak az én véleményem.”
 • 67. theseus 2010. december 29. 11:00
  „A baloldal számára egyszerű a megoldás: meg kell nyerni 2/3-dal a következő választást, utána az lesz, amit ők akarnak.
  Ja, hogy erre a jelenlegi baloldalnak semmi esélye? Akkor először magukon kezdjék a problémák keresését és lehetséges megoldását.
  Azzal semmi baj, hogy az EB és más hasonló szervek vizsgálódnak. Legalább ők is elolvassák majd a törvény szövegét, és aztán rájönnek, hogy teljesen EU-konform.
  Az egyéb kritikákkal sincs különösebb baj. Demokráciában mindig is úgy volt, hogy a bal- és jobboldal kölcsönösen bírálja egymást.”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szezonális kiskapu - avagy van-e parkolójegy a havas szélvédő alatt?

A nagy havazások után szinte ellenőrizhetetlen, hogy jogosan parkolnak-e az autók Szeged belvárosában. Tovább olvasom